Co byste měli vědět, než spustíte platební bránu

01. 03. 2019

E-commerce

Když řešíte, jak vybrat platební bránu, nejvíc vás zajímá, kolik jaká brána stojí, jaký má vzhled nebo kolik nabízí platebních metod.

Dává to smysl.

Často ale zapomínáte, že i vy e-shopaři byste měli být na platební bránu připraveni, abyste ji vůbec mohli začít používat.

Co byste měli vědět, než začnete platební bránu používat?

Bez hotových webových stránek a obchodních podmínek bránu nezískáte

Než si vyberete platební bránu, je třeba, abyste měli hotové webové stránky, prostřednictvím kterých chcete prodávat váš produkt nebo službu. Pokud se jedná o e-shop, musíte mít prodávané zboží dostupné, tedy skladem. Zjednodušeně řečeno musí být z daných stránek patrné, co vlastně nabízíte a za co budete platby přijímat.

Jako finanční instituce, na kterou dopadá celá řada zákonů a nařízení, musíme vědět, s čím se chystáte obchodovat. Znalost vašeho byznys modelu nám také pomůže připravit vám cenovou nabídku na míru.

To ale není všechno – na vašem webu nesmí chybět obchodní podmínky, reklamační řád, kontakty na vaši firmu, a další náležitosti.

Proč chceme obchodní podmínky vidět? Když s vámi podepisujeme smlouvu, musíme si být jisti, že webové stránky skutečně provozujete na IČO, které se ve smlouvě objevuje. Ze zákona jsme povinni chránit sebe i budoucí platící zákazníky před potenciálními podvodníky.

Díky obchodním podmínkám a dalším náležitostem budete působit věrohodně i na vaše zákazníky – jak chcete lidi donutit k platbě předem, když nebudou vědět, komu vlastně posílají peníze?

V neposlední řadě si to díky existenci obchodních podmínek nezavaříte u ČOIky. Jak by takové vzorové obchodní podmínky měly vypadat můžete najít na webu APEKu.

Při překročení zákonných limitů jsme povinni vás identifikovat

Jako finanční instituce jsme povinni identifikovat osoby, které s námi uzavírají smlouvu. Tuto povinnost jsme si nevymysleli, ale ukládá nám jí zákon 368/2016 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Identifikaci musíme provést v případě, kdy dojde k překročení finančních limitů.

To v praxi znamená, že pokud vaše přijaté platby přesáhnou limit 250 EUR za určité období, musíme vás takzvaně identifikovat.

Největší komplikací identifikace je, že pokud jste ji nepodstoupili a překročíte finanční limity, musíme vám zablokovat vyúčtování, než identifikaci provedete. Proto vám dáme jednu radu – identifikaci si udělejte už při podpisu smlouvy, nenechávejte to na poslední chvíli.

Jak identifikaci můžete provést?

Můžete si vybrat z těchto možností:

  • na našich stránkách si stáhnete Veřejnou listinu o identifikaci, vyplníte a necháte ji ověřit buď na CzechPointu, na krajském úřadě, nebo u notáře. CzechPoint je samozřejmě levnější varianta, notář bude chtít víc peněz. Tuto listinu nám pak zašlete poštou v obálce.
  • na našich stránkách si stáhnete jiný dokument, a to Identifikační formulář, ten vyplníte a setkáte se s naším obchodním zástupcem v Praze. Zástupce formulář ověří a máte hotovo. Kdybyste to měli kousek do Českých Budějovic, tak s tímto formulářem můžete přijet přímo za námi.
  • pošlete nám e-mailem kopii občanského průkazu a dalšího identifikačního dokumentu. Zároveň provedete ověřovací platbu z vašeho bankovního účtu. Je to nejjednodušší způsob, nemusíte nikam chodit ani nic ověřovat. Více informací o tomto způsobu najdete zde.

Platební brána nemůže spolupracovat s každým e-shopem

Pravidla okolo platebních karet jsou poměrně přísná. Zjednodušeně řečeno nám říkají, jaké zboží na kartách smíme procesovat a jaké ne.

A protože tato pravidla jsme nuceni respektovat, musíme určité zboží čas od času odmítnout. V opačném případě riskujeme peněžní sankce, ukládané ze strany karetních asociací Visa a Mastercard.

Více informací o naší akceptační politice si můžete přečíst v tomto článku.

Výši poplatků určuje několik faktorů

Při výběru platební brány se určitě nevyhnete otázce ceny. Proč se vlastně za platební bránu platí a co určuje výši poplatků?

Cenou se rozumí poplatek, který platební bráně odvádíte z každé platby. Poplatek se obvykle skládá ze dvou částí – procentuální (platíte určitě procento z platby) a transakční (platíte fixní částku z každé platby).

Poplatek, který za transakci zaplatíte, si meze sebe rozdělí několik subjektů, které se na zpracování transakce podílejí. Určité procento si bere karetní asociace (Visa, Mastercard), dále vydavatelská banka (banka, která vydala kartu zákazníka), karetní acquirer (zúčtovací banka) a nakonec platební brána.

Výsledná cena za poplatek pak závisí na několika faktorech:

  • měsíční obrat e-shopu realizovaný přes platební bránu – např. 100 tisíc korun
  • průměrná výše objednávky – např. 1 tisíc korun
  • četnost plateb – např. 100 objednávek denně
  • kategorie prodávaného zboží – např. elektronika, oblečení, zahradní potřeby, atd.

Výši poplatků také ovlivňuje typ karty (u firemních karet jsou poplatky obvykle vyšší) a region, ve kterém byla karta vydána. V rámci EHP (Evropského hospodářského prostoru) jsou poplatky za bankovní služby regulovány, zatímco u plateb pocházejících z neregulovaných regionů (Amerika, Asie, atd.) jsou poplatky vyšší.

Kromě poplatků za transakce se také můžete setkat s měsíčním poplatkem za vedení brány, pokud nedosáhnete určitého obratu, nebo s poplatkem za vyúčtování.

Aby vám obchodní oddělení mohlo připravit adekvátní cenovou nabídku, je nezbytné, abyste při žádání o platební bránu uvedli předpokládaný měsíční online obrat (kolik dohromady utržíte pomocí online platebních metod).

Vyplácení plateb chodí podle frekvence, jakou si nastavíte

Platby, které pomocí platební brány přijmete, vám budou chodit společně v jednom balíku a to podle frekvence, jakou si nastavíte. V GoPay nabízíme na výběr hned ze tří frekvencí – denní, týdenní, měsíční. Frekvenci vyúčtování si nastavíte jednoduše v rozhraní vašeho obchodního účtu.

Platby, které v rámci vyúčtování dostanete, budou rovnou ponížené o poplatky.

Více informací o tom, jak funguje vyúčtování, najdete v naší nápovědě.

Bez dobře provedené integrace brána nebude fungovat správně

Integrace platební brány znamená napojení platební brány do systému vašeho e-shopu nebo jiného prodejního webu.

Základní kámen úrazu některých e-shopů je, že si neotestují platební bránu dostatečným způsobem, špatně naprogramují některé funkce nebo je nenaprogramují vůbec a pak jim brána nefunguje tak, jak by měla.

Jak tedy poznat co je při integraci důležité? Poznáte to nejlépe tak, že si zkusíte odpovědět na následující otázky:

Budu integrovat inline bránu, nebo redirect?

Toto rozhodnutí má přímý vliv na vaše konverze. Inline brána je totiž varianta, kdy se platební brána zákazníkovi zobrazí nad stránkou e-shopu. Nevede ho nikam jinam, zákazník prostě zůstává tam, kde nakupuje. Opakem je redirect varianta, která zákazníka přesměruje na speciální stránku s platební bránou. Uživatel vidí šedivé pozadí, musí chvilku počkat, než je přesměrován a může mít pocit, že se ocitá na cizí stránce, která s e-shopem nemá nic společného.

Na vzorku 5 milionu plateb jsme změřili, že inline varianta konvertuje téměř o 10 procent víc, než varianta s přesměrováním. Proto doporučuje zvážit, jakou variantu si pro váš prodejní e-shop vyberete a tu konzultovat s vašim programátorem nebo dodavatelem e-shopového řešení.

Bude brána zákazníkovi posílat e-mail se stavem platby?

Je dobrým zvykem, že když zaplatíte na internetu, přijde vám e-mail se stavem platby. V e-mailu bude informace o tom, jak vaše platba dopadla. Je to určitě nezbytná věc, na kterou byste při integraci neměli zapomínat a tuto funkci nastavit.

Na jakou stránku bude brána vracet, když platba proběhne?

Má to být stránka vašeho e-shopu, nebo děkovací stránka, nebo něco jiného? I na tuto věc při integraci myslete.

Jaké hlášky bude brána ukazovat, pokud dojde k různým stavům platby?

Občas se zákazníkům nepodaří zaplatit kartou. Nejčastějším důvodem je zamítnutí platby ze strany banky – zákazník nemá na účtu dostatek peněz, nemá povolené internetové platby, nebo má nastavené limity na internetové platby a se pokouší zaplatit vyšší částku. Zákazníci zkrátka o takových nastaveních ze strany banky většinou vůbec neví.

Pokud takový problém nastane, asi byste zákazníkům neměli zobrazovat hlášku jako např. chyba systému, ale správně by tam mělo být, že došlo k zamítnutí platby ze strany banky. Správnou chybovou hláškou si ušetříte čas a nervy a zákazníkovi pomůžete.

Bude brána předávat e-mail zákazníka?

Zákazník v objednávce vyplní e-mail – klasika. Pak přejde k placení, vyvolá platební bránu a ta po něm chce e-mail znovu. Přitom brána si dokáže tento e-mail vysosat z objednávky a zákazník jej už podruhé vyplňovat nemusí. Šikovný programátor takovou funkci v našem API najde a naprogramuje ji.

Všechny tyhle věci řešte s programátorem, který vám integraci brány naprogramuje. Programátor má od nás k dispozici přehlednou dokumentaci k našemu API, centrum nápovědy a v neposlední řadě technickou podporu, která mu v případě nesnází pomůže.

Pokud používáte krabicové e-shopové řešení, které provozuje náš certifikovaný dodavatel, můžete být v klidu. Veškeré tyto záležitosti mají tito certifikovaní dodavatelé e-shopových řešení ošéfované.

Samozřejmě existují i další věci, které byste si měli ohledně integrace ohlídat. Jaké to jsou se dočtete v článku 6 nejčastějších chyb při integraci platební brány.

Zjistěte si, jaké šikovné funkce můžete využívat

Kromě široké nabídky platebních metod brána také nabízí šikovné funkce, které zákazníkovi usnadní placení a vám přijímání plateb.

Jsou to zejména:

Pokročilé možnosti platby vám přinesou konkurenční výhodu a více objednávek. Nebojte se vaše zákazníky informovat o možnostech platby. Napište například příspěvek na sociální sítě, nebo přidejte text na web, ve kterém zákazníkům vysvětlíte možnost zapamatování karty, že u vás mohou platit pomocí Google Pay.

Chcete rychle poradit?

Přidejte se do naší GoPay poradny na Facebooku a využijte možnosti instantní rady buď od nás, nebo od ostatních e-shopařů.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali