Jak fungují platby přes odkaz?

23. 11. 2017

E-commerce

Občas není žádný med prokousat se objednávkou na e-shopu.

O to horší je, když se nepodaří zadat platbu napoprvé.

Pak nezbývá, než objednávku projít otrocky od začátku.

Existuje ale řešení, díky kterému můžete platbu provést znovu, aniž byste museli opakovat objednávku – platby přes odkaz.

Co je platba přes odkaz?

Platba přes odkaz (neboli push platba) představuje možnost, jak zákazníci mohou platbu provést znovu, aniž by museli podruhé procházet objednávkový proces.

Kdy chce zákazník platbu zadávat znovu?
 Zákazníkovi se nepodaří napoprvé zaplatit. Nezdařilá platba může mít hodně příčin. Mezi ty nejčastější patří nedostatek finančních prostředků na bankovním účtu, nízké limity pro provedení platby nebo nepovolené internetové transakce.

Platby přes odkaz vám také pomůžou ušetřit váš čas a nervy spojené s neprovedením zákazníkovy platby. Už nebudete muset ručně generovat nový odkaz a čekat, jestli se úspěšně spáruje s původní objednávkou.

Odpadne také nadměrná komunikace, kdy se na vás zákazník obrací s prosbou o provedení nové platby, následné zjišťování příčiny neprovedení platby, párování s objednávkou, apod.

V konečném důsledku se vám podaří udržet zákazníky v objednávce a zamezíte tak jejich odchodu z e-shopu.

Jak platbu přes odkaz implementovat?

Princip push platby není z technického hlediska implementace platební brány nijak odlišný od založení prvotní platby k objednávce. Údaje o objednávce zákazníka máte k dispozici, není tedy důvod zákazníka nutit objednávku vyplňovat znovu.

Jak a kde push platbu nabídnout?

Jak tedy nejlépe zákazníkům platby přes odkaz nabídnout?

Doporučujeme dvě možnosti – možnost návratu zákazníka zpět do administrace provedených objednávek nebo úprava e-mailu o možnost opětovného zadání platby.

Jednotlivé metody si nyní popíšeme níže.

Administrace objednávek

E-shopy umožňují zákazníkům návrat do e-shopu, kde si například mohou prohlížet historii svých objednávek, měnit osobní údaje, případně objednávku zopakovat. Takto zákazníkovi umožníte platbu zopakovat z administrace provedených objednávek.

platba přes odkaz

Je vhodné tuto funkci nabídnout i neregistrovaným uživatelům, kteří se na e-shopu mohou identifikovat např. číslem ID objednávky v kombinaci s použitým e-mailem.

Znovuprovedení platby a výběr platební metody by měl korespondovat s rozdělením platebních metod při standardním procesu objednávky.

Doporučené tipy na rozdělení platebních metod na e-shopu naleznete v našem článku “Jak správně zobrazovat platební metody?”.

E-mail

Další možností, jak nabídnout zákazníkovi možnost platby přes odkaz, je v e-mailu s potvrzením objednávky. V něm můžete poslat odkaz na e-shop, který zajistí znovuprovedení platby.

Do e-mailu můžete napsat: “Jako platební možnost jste zvolil online platbu platební kartou. Pokud se platba nezdařila, můžete platbu opakovat pomocí tohoto odkazu: https://www.e-shop.cz/platba-pres-odkaz/order-id-788887/

gopay odkaz na platbu

A co se stane po kliknutí na uvedený odkaz? Na základě využití parametrů v odkazu dojde ze strany vašeho e-shopu k identifikaci objednávky ve vašem systému. Zákazníkovi se zobrazí výběr platební metody pro opětovné zadání platby.

Zákazníka můžete na možnost zopakování platby upozornit už při výběru metody v košíku, jako například na následujícím obrázku:

gopay odkaz na platbu

Proces, který se odehrává na pozadí, je shodný s původním požadavkem založení prvotní platby. Odešle se požadavek založení platby na platební bránu a zákazníkovi se zobrazí platební brána s vybranou platební metodou.

platba přes odkaz

Nezapomeňte kontrolovat zaplacené objednávky podle ID plateb

Při použití odkazu pro push platby uděláte nejlépe, když provedete dotaz na stav plateb evidovaných k dané objednávce. Pokud evidujete platbu jako uhrazenou, znovuprovedení platby neumožňujte (vznikla by tak duplicitní platba) a zákazníkovi sdělte, že objednávka je v pořádku zaplacená.

Pokud zákazníkovi umožníte provést platbu znovu k již vytvořené objednávce, je ze strany vašeho systému nutné evidovat všechny platby vytvořené ke shodné objednávce, abyste zajistili správný přehled o stavu uhrazenosti objednávky.

platba přes odkaz

Závěr

Funkce platby přes odkaz (neboli push platby) výrazně zvýší komfort opětovného uhrazení objednávky vašim zákazníkům a pomůže zamezit odchodu zákazníků z objednávkového procesu. Spolu s tím vám jako obchodníkovi ušetří spoustu času při komunikaci se zákazníkem, který chce platbu zadat znovu.

Úprava zabere vašim programátorům jen chvilku času, protože mohou použít stávajících metod.

Za nás tedy rozhodně stojí za to tuto funkci vašim zákazníkům nabídnout.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Veronika Schreiberová

Veronika v GoPay pracuje jako Project Manager. Když zrovna neřeší, jaký projekt vyřešit, sleduje nejpíš nějaký film. Její slabostí je fantasy.

O čem jsme ještě psali