Povánoční období je plné obchodních příležitostí – vytěžte z nich maximum!

25. 01. 2024

E-commerce

Rok 2023 byl pro spoustu e-shopů náročný. Vlivem rostoucích cen na každém rohu se některé z nich držely zkrátka a vyčkávaly na lepší období, jiné však využily krizi ke svému dobru. S tou správnou strategií je totiž i během ní možné prosperovat. Ať už je vaše situace jakákoliv, nový rok přináší mnoho příležitostí, které vám mohou přinést obrovský růst, ale také dosažení vašich obchodních snů.

I když to může působit naopak, řada zákazníků je i v povánočním období ochotna nakupovat – vyhledávají totiž povánoční výprodeje. O těch si v článku popovídáme, a přidáme i několik tipů, jak pracovat s vaším skladem a hlavně inovovat, což je pro úspěch v dnešním vysoce konkurenčním prostředí naprostou nutností.

Období kolem nového roku není mrtvé, ve skutečnosti má obrovský potenciál. Jestliže si zachováte otevřenou mysl a propracujete vaši strategii, i vy z něj můžete vytěžit maximum. Rok 2024 pak pro vás může znamenat éru, kdy rozšíříte povědomí o vaší značce, oslovíte nové zákazníky a také ve vaší práci najdete mnohem více radosti než kdy dříve.

Povánoční výprodeje – alfa omega efektivních novoročních strategií

Jako většina e-shopů se nyní možná potýkáte s útlumem vašich prodejů. Aby se po vašich skladových zásobách začalo opět prášit, je v první řadě potřeba pochopit aktuální nákupní chování zákazníků.

Lidé nyní aktivně vyhledávají slevy a produkty, které by si mohli koupit za peníze, jež našli v obálce pod vánočním stromkem. Jde tedy o skvělé období pro cílené kampaně a akce na vaše bestsellery.

Během Vánoc vaše marketingová komunikace pravděpodobně jela na plné obrátky, nicméně ani nyní by neměla výrazně zpomalit. Propagace pomocí e-mailového marketingu či sociálních sítí a tvorba personalizovaných doporučení by i nyní měla hrát prim. Abyste si tyto činnosti usnadnili, nebojte se využít síly umělé inteligence, která je stále relevantnější.

Pusťte se do tvorby výhodných balíčků, slev na další nákupy nebo kupónů. I díky těmto strategiím můžete nalákat nové zákazníky, kteří mohou představovat solidní finanční injekci pro váš e-shop. A nejlepší na tom je, že pokud s vaším e-shopem budou spokojeni, rádi se o svou zkušenost podělí s druhými v rámci uživatelských recenzí nebo osobních doporučení. 

První týdny roku by také měly probíhat ve znamení dozásobování. Vlivem klidnějšího období se do něj řadě e-shopů nechce, proto na nákup zboží mnohdy volí chytré financování od Lemonero. Naskladnění by se však mělo odrážet od dat – zaměřte se tedy hlavně na produkty, které jdou na dračku i teď. To méně oblíbené naskladněte samozřejmě také, ale umírňujte se s ním.

A pokud chcete z povánočních výprodejů vytěžit opravdu maximum, zvažte přidávání malých dárků do každé zásilky. I malá laskavost může výrazně podpořit zákaznickou spokojenost, a tedy zvýšit šanci, že proběhne opakovaný nákup.

Dejte energii budování vašich obchodních vztahů

Vánoční sezóna není chaotická pouze pro eshopisty, ale také dodavatele. I ti mohou udělat chybu, a tak v předvánočním období naskladnit/vyrobit nedostatek zboží. V novém roce už je však většina z nich zpět v akci – připravena na odběr nových kusů produktů.

Zrovna nyní řada z nich nabízí množstevní slevy, kterých je rozumné využít. A pokud zrovna váš dodavatel slevy nenabízí, jste v ideální pozici na vyjednávaní. I on chce totiž do nového roku vkročit tou správnou nohou, a tedy maximalizovat odběr.

Nezapomínejte však také na budování vašich obchodních vztahů. V takovém případě totiž vaši dodavatelé mohou odbavovat vaše poptávky prioritně. Pamatujte, že v rámci jednání vždy nejdál zajdete s upřímností, nic nezatajujte a vysvětlete, proč množstevní slevy zrovna nyní potřebujete.

Co takhle rozšířit portfolio?

Nový rok znamená novou příležitost, a to třeba také v rámci rozšíření vašich produktových řad. Pokud váš stávající dodavatel nabízí více produktů, než aktuálně nabízíte, proveďte analýzu, zda by nemohly mít u vašich zákazníků úspěch. Také se můžete podívat po úplně nových konexích. Nejenže můžete díky novinkám v sortimentu oslovit nové zákazníky, ale také potěšit ty stávající.

Nikdy se však do rozšíření nepouštějte v případě, že nemáte důkladně provedenou analýzu tržních trendů a zpětné vazby. Mohli byste tak totiž přijít o finanční prostředky v nemalém objemu. A takový start roku byste určitě nechtěli.

Nebojte se inovovat

Dělat věci stejným způsobem, ale očekávat jiný výsledek, je definicí šílenství. Obzvláště v dynamickém e-commerce světě je potřeba neustále inovovat – a rok 2024 nebude jiný. 

První týdny roku využijte ke zhodnocování a plánování vašich budoucích investic. Ty se mohou týkat čehokoliv, na co už máte nějakou dobu zálusk. Zatímco někdo uvažuje nad expanzí vozového parku, jiný se kouká po pokročilých výrobních strojích nebo již zmíněném rozšíření sortimentu. Nezapomínejte však na důkladné propočítání ROI.

Realizace takto markantních kroků se často odkládá kvůli nedostatku prostředků. Díky Lemonero však můžete získat vysoce dostupné financování tvořené na míru e-shopům a jejich rozvoji. Nemusíte tedy vlivem investic narušovat své cash flow. Díky úvěru od Lemonero si můžete začít plnit všechny obchodní sny, které až doposud zůstávaly ležet ladem.

Pro některé e-shopy je pak na místě také otevření kamenné pobočky. Nemyslete si, že jim odzvonilo. Řada zákazníků je stále preferuje oproti e-shopům. Nabízí totiž jedinečný zážitek, kdy si zboží mohou fyzicky ozkoušet. Ještě před několika lety někteří marketingoví specialisté předpokládali, že fyzické prodejny naprosto zaniknou. To však pravděpodobně vůbec nenastane, protože lidé začínají být internetovým světem přehlceni, a tak je pro ně návštěva pobočky příjemným zpestřením.

Pakliže budete provozovat jak e-shop, tak kamenný obchod, získáte více prodejních kanálů, což je nezpochybitelná výhoda.

Nenechte se zmást – povánoční období není mrtvé. Pouze se mění zákaznické chování. Každá sezóna disponuje svými příležitostmi a ten, kdo z nich vytěží maximum, vyhrává.

Prodáváte toho nyní mnohem méně? Posviťte si na vaši marketingovou strategii, která s nejvyšší pravděpodobností neodpovídá aktuální době. Je na místě inspirovat se tím, co vám fungovalo historicky, ale nikdy nedopusťte, abyste zkostnatěli. Na e-commerce poli byste si měli neustále rozšiřovat obzory – jedině tak vyniknete na trhu, který se konkurencí jen hemží.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali