Jak vybrat platební bránu?

18. 01. 2018

Aktuality/GoPay

V Česku působí na 40 tisíc e-shopů.

Vyniknout v takové záplavě dá zabrat, ale není to nemožné.

Stačí, abyste nabízeli standard, který zákazníci očekávají a také byli v něčem výjimeční.

Jedinečnost získáte třeba tím, že budete nabízet příjemné online placení.

A s tím vám pomůže správná platební brána.

Podle jakých kritérií si ji vybrat vám prozradí náš článek.

Proč platební brána nesmí na vašem e-shopu chybět

Cílem placení online je v zákazníkovi vzbudit pozitivní emoce, dobrou náladu a radost z placení. Zákazníkovi musí být fajn, když u vás platí.

Ptáte se, proč je to tak důležité?

Zkuste si představit, čím vším si zákazník musí na e-shopu projít, než se k placení dostane. Musí najít hledaný produkt, přečíst spoustu textu, zvážit všechna pro a proti a když už se konečně rozhodne zboží koupit, čeká na něj komplikovaný nákupní košík. Poté, co pracně vyplní a odkliká všechny kolonky, stojí před ním poslední úkol – placení. A přesně v tomto bodě potřebujete na zákazníka zapůsobit pozitivně – protože z něj chcete dostat peníze. A také chcete, aby zákazník už nikdy nechtěl nakupovat jinde než u vás.

Toho docílíte tak, že vyladíte nákupní a platební proces.

A s tím vám může pomoct právě taková platební brána, která pohodlné a příjemné placení umí zařídit levou zadní.

Napřed ale musíte vědět, podle čeho si ji vybrat.

Jaká kritéria byste při výběru platební brány měli sledovat?

Když vybíráte platební bránu, kromě ceny se zajímejte i o to, co brána umí, s čím vašemu zákazníkovi pomůže při placení, jak ulehčí život vám, nebo jak přistupuje k bezpečnosti.

Sledujte zejména:

  • výhody pro zákazníka – funkce, které zajistí pohodlné, příjemné a rychlé placení
  • výhody pro vás – aby se vám díky propracovaným funkcím platby snadno přijímaly a vy mohli bránu jednoduše ovládat a spravovat
  • cena – zjistěte si poplatky za transakce, zřízení brány, měsíční poplatky za vedení, atd.
  • integrace – informujte se, jakým způsobem platební bránu na e-shop dostanete – čím snadněji, tím lépe
  • bezpečnost – věnujte pozornost tomu, jak platební brána zachází s daty platebních karet a vaši zákazníci se tak nemuseli bát zadávat do platebního formuláře číslo karty
  • schopnost brány přijímat více cizích měn a překlad platební brány do jiných jazyků – vyplatí se, pokud se chystáte expandovat, nebo na vašem e-shopu platí i zákazníci ze zahraničí
  • zákaznická podpora – ujistěte se, že budete mít v případě potřeby možnost se na někoho obrátit
  • předávání know how – přehledné centrum nápovědy, kde si můžete přečíst podrobné návody; blog o novinkách v oboru, apod.

Na jednotlivé body se nyní podíváme podrobněji.

1. Výhody pro zákazníka

Na jaké funkce platební brány byste se měli koukat, když chcete zákazníkovi nabídnout příjemné placení? Čím se odlišíte od konkurence, která nabízí jen dobírku a převod?

Placení bez přesměrování

Až o 9,3 procenta víc zákazníků dokončí svou objednávku, pokud se jim platební formulář zobrazí přímo na stránce e-shopu. Být přesměrován neznámo kam nedělá dobrý dojem. Ujistěte se, že platební brána, kterou si chcete vybrat nabízí i možnost zobrazení platebního formuláře bez přesměrování.

V GoPay takové variantě říkáme Inline platební brána.

inline brána gopay

Ukázka zobrazení platební brány nad stránkou e-shopu, tzv. inline varianty

Možnost zapamatování karty na e-shopu

Ulovili jste věrného zákazníka, který si u vás zboží objednává pravidelně? To je super. A co takhle si jeho věrnost pojistit ještě možností zapamatování karty na vašem e-shopu?

Tahle vychytávka zákazníkovi umožní, že nebude muset pokaždé vytahovat kartu a opisovat hromadu čísel, když bude chtít u vás zaplatit. Jednoduše se přihlásí ke své kartě a platební formulář se mu zobrazí už vyplněný. Zákazník jedním klikem platbu potvrdí a je hotovo.

Možnost zopakovat nezdařilou platbu

Chybovat je lidské. A zákazníci jsou především lidé. Může se stát, že něco popletou při placení a platba se tak nezdaří.

Aby nemuseli znovu vyplňovat objednávku a přidělávat si tak práci, je na místě nabídnout jim platby přes odkaz (nebo tzv. push platby). Nabízí je platební brána, která se ocitla ve vašem hledáčku?

E-mail se stavem platby

Objednávka je zaplacena, dílo je hotovo. Proběhlo vše v pořádku? Zákazníci mají nárok vědět, jak jejich platba dopadla. Platební brána by měla tuto informaci zasílat e-mailem ihned po zaplacení. Pokud to neumožňuje, nebo stav objednávky posílá jen když se jí zachce, utíkejte od ní pryč.

Rekapitulace objednávky

Každý chce vědět, za co platí. Platební brána by měla umět zařídit funkci, kdy ji e-shop předává informace o nákupu. Zákazník si tak může ověřit obsah objednávky ještě před dokončením nákupu.

Jak zjistím, že platební brána bude působit na moje zákazníky dobře?
Jestli si chcete ověřit, jak bude platební brána na vaše zákazníky působit, zkuste si platbu nanečisto. Pokud to platební brána, na kterou máte spadeno neumožňuje, kupujete zajíce v pytli.

Responzivní design

Přes 40 procent zákazníků nakupovalo v loňském roce přes mobil. Mobily jsou lepší a lidé jsou na nich čím dál závislejší.

Proto je třeba, aby se platební brána uměla mobilům přizpůsobit.

Pokud nabízí responzivní design a mobilní platební bránu, jste na dobré cestě.

mobilni brana gopay

Příklad mobilní brány a responzivního designu

2. Výhody pro vás

Po jakých výhodách byste měli pátrat, aby se váš zákazník ocitl při placení jako v bavlnce, už víte.

Teď ale zbývá podívat se na to, v čem platební brána ulehčí život i vám, aby se vám objednávky jenom hrnuly, aniž byste měli stres a práci navíc.

Možnost pravidelně a automaticky strhávat platby

Kdo by neměl rád věci, které se dělají samy a nestojí nás žádné úsilí?

I takovou libůstku je možné ve světě online placení zařídit.

Automatické strhávání plateb je užitečná věc, když si zákazník objednává zboží nebo službu v určitých intervalech. Nejlépe se hodí pro předplatné nebo službu, za kterou se platí např. každý měsíc. U platby nastavíte interval strhávání a částku, a platba se pak strhává sama. Nemusí se o ni starat zákazník, natož pak vy. Hotový zázrak, nemyslíte?

Proto hledejte platební bránu, která nabízí opakované platby.

Možnost blokace platby

Zažili jste někdy situaci, kdy si zákazník objednal zboží, ale než jste objednávku vyřídili, došly vám zásoby zboží na skladě? Možná jste platbu museli stornovat a nebylo to nic příjemného.

Pro takové situace se hodí, když můžete platbu tzv. předautorizovat. Peníze jsou na účtu zákazníka drženy a jen čekají na váš povel, až si je strhnete, nebo uvolníte. Funkce se nazývá předautorizované platby a jsou šikovným pomocníkem každého, kdo chce přijímat online platby.

Možnost nastavit si frekvenci zasílání plateb na účet

Důležitá věc je i to, kdy vám vaše platby dorazí na bankovní účet. Bude to jednou za měsíc, denně, nebo za půl roku? Každý e-shopař má jiné potřeby, a proto určitě oceníte, když si budete moct vybrat. V GoPay například nabízíme výběr ze 3 frekvencí zasílání plateb na váš bankovní účet – měsíční, týdenní a denní.

Přizpůsobení platební brány e-shopu

Věřili byste, že i taková prkotina, jako je zobrazení loga e-shopu v platebním formuláři dělá na zákazníky dojem? Proto se snažte vybrat takovou platební bránu, která se umí přizpůsobit vašemu brandu a nastavíte si svoje logo a barvy přesně podle vašich potřeb.

platba gopay

Příklad zobrazení loga typického pro značku e-shopu a přizpůsobení tlačítka „Zaplatit“ barvě značky

3. Cena

Při výběru platební brány se určitě nevyhnete otázce ceny.

Cenou se rozumí poplatky, které za jednotlivé transakce zaplatíte. Poplatek se většinou skládá ze dvou částí: procentuální (platíte určité procento z platby) a transakční (platíte fixní částku za jednu platbu).

Jak platební brána vypočítá, kolik budete platit? Stávající model u většiny platebních bran je takový, že cena za transakce závisí na následujících faktorech:

  • měsíční obrat realizovaný online – kolik vaši zákazníci utratí na vašem e-shopu celkem, když platí přes platební bránu (např. 30 tisíc korun)
  • průměrná výše jedné transakce – kolik činí vaše průměrná objednávka (např. 500 korun)
  • četnost plateb – nakupují u vás zákazníci pravidelně, nebo spíš nárazově? Větší četnost plateb obvykle znamená lepší poplatky
  • typ byznysu – prodáváte elektroniku, oblečení, nebo alkohol? Alkohol totiž patří do tzv. rizikových kategorií, u kterých jsou poplatky vyšší (je to dáno akceptační politikou třetích stran, kterou platební brány musí dodržovat)

4. Integrace

Integrace znamená napojení platební brány na váš e-shop. Zpravidla ji provádí váš programátor.

Bez programátora se ale obejdete, pokud používáte pronájem e-shopového řešení (tzv. krabicové řešení), které integraci za vás zajistí. V GoPay to tak dělá typicky Shoptet, Eshop-rychle a další certifikovaní dodavatelé.

Pokud váš e-shop jede na tzv. open source řešení, zjistěte si, jaké moduly platební brána podporuje. V GoPay například nabízíme moduly pro PrestaShop, WooCommerce, Drupal, Magento, a spoustu dalších.

Jaká kritéria se u integrace vyplatí sledovat?

Přístup k API

API je zkratka, která znamená rozhraní pro programování aplikací. Pokud má programátor k takovému rozhraní přístup, snadno platební bránu zaintegruje.

Aby věděl, co má jak udělat, neobejde se bez přehledné online dokumentace, kde jsou popsány všechny funkce ve vybraných programovacích jazycích. Výhodou online dokumentace je, že programátor může začít programovat hned, ještě před podepsáním smlouvy s platební bránou.

Online dokumentaci k API ale neposkytují všechny platební brány, nebo ji posílají v PDFku (tudíž programátor nemá jistotu, že pracuje s aktuální verzí).

Online dokumentace také musí být pěkně strukturovaná, úplná a vždy aktuální. V opačném případě se připravte, že programátorovi za integraci zaplatíte majlant (protože bude mít s integrací více práce, než je zdrávo).

Vyžádejte si od platební brány informaci, zda online dokumentaci k API poskytuje, nebo hledejte reference a zeptejte se programátorů, jak se jim platební brána integruje.

Zároveň vaši programátoři také ocení veřejně dostupné repozitáře na fóru GitHub.

Technická podpora

Může se stát, že se při integraci budete chtít s někým poradit.

Vyberte si takovou bránu, která nabízí technickou (nebo integrační) podporu po telefonu a e-mailu.

Kontrola integrace

Když je integrace hotová, potřebujete si být jistí, že platební brána bude fungovat, jak má.

To znamená, že provedete testovací platby a zároveň vám integraci zkontrolují samotní technici z platební brány.

Měli byste tedy myslet i na to, jestli platební brána, která se ocitla ve vašem hledáčku, nabízí možnost otestování a integrační kontroly zdarma.

Poplatek

U některých platebních bran budete muset zaplatit tzv. zřizovací poplatek nebo poplatek za to, že si platební bránu zaintegrujete. Poplatky nejsou malé, může to být i 2 500 Kč.

V GoPay žádný takový poplatek nepožadujeme, zřízení platební brány je zcela zdarma.

5. Bezpečnost

Co je v dnešní době na e-shopu nejdůležitější? Důvěra. Lidé k vám budou chodit nakupovat, když budou vašemu e-shopu věřit.

A to platí i pro pocit bezpečí při placení. Čím bezpečnější platební brána je, tím větší důvěru budou mít zákazníci ve váš e-shop.

Platební údaje jsou totiž citlivé informace. A co je citlivé, to lidé nechtějí se světem sdílet. Platební brána by měla k bezpečnosti přistupovat s maximální obezřetností.

Jak tedy platební brány bezpečnost zajišťují?

Soulad s bezpečnostním standardem PCI DSS

Čím si musí lékař projít, než si do ruky vezme skalpel a je mu svěřen lidský život na na operačním sále? Musí složit zkoušky a atestace.

Podobné zkoušky skládá i platební brána, jen ne z medicíny, ale z datové bezpečnosti. Bezpečnost se točí kolem nakládání s údaji platebních karet. Tyto zkoušky se nazývají PCI DSS a probíhají za účasti auditora, pověřeným samotnými karetními asociacemi Visa a MasterCard, což jsou největší autority ve světě platebních karet. Zkoušky nabízejí i atestaci nejvyšší, a tím je PCI DSS Level 1.

Hledejte platební bránu, která takové zkoušky úspěšně složila. Znamená to totiž, že ji nějaká autorita řádně proklepla a věří, že údaje z platebních karet nikde nepoztrácí.

PCI DSS

Logo bezpečnostního standardu PCI DSS, podle kterého poznáte, že je platební brána bezpečná. Hledejte jej např. v patičce webu platební brány 

Šifrování

Platební brána se snaží zamezit přístupu nezvaných návštěvníků, jako třeba hackerů, do placení na e-shopu. Proto v určitých situacích platební brána může požadovat, aby e-shop fungoval na zabezpečeném certifikátu TLS/SSL. Ten poznáte podle symbolu zeleného zámku v levé části adresáře prohlížeče.

3D Secure

Platební brána by měla podporovat systém 3D Secure, pokud chce nabízet bezpečné platby. 3D Secure je technologie, která ověřuje, zda karetní transakci skutečně provádí majitel platební karty, a to tak, že mu přijde SMS kód na mobil. Zákazník kód opíše v mezikroku před dokončením platby. Kód zasílá banka, která by měla 3D Secure ověření standardně podporovat.

V Evropě jsme na toto ověření bez problému zvyklí, ale například ve Spojených státech oblíbené není. Je to dáno i tím, že zde panuje naprosto jiný přístup k online placení.

Vlastní fraud management

Platební brána by optimálně měla kontrolovat a ověřovat platby, které procházejí skrz její systém. Měla by umět poznat, které transakce jsou podvodné a průběžně monitorovat a vyhodnocovat rizika. Pokud toto platební brána aktivně dělá, poznáte, že „bezpečnost na prvním místě“ pro ní není jen prázdná fráze.

6. Přijímání cizích měn a překlad platební brány do cizích jazyků

Při výběru platební brány si položte otázku: Umí platební brána přijímat i cizí měny? Umožňuje přepnutí do jiných jazyků?

Možná si říkáte, že máte menší e-shop a nějaké ciziny vás vůbec nezajímají. Ale nezapomínejte, že i malé e-shopy to umí pořádně rozjet. Českým e-shopům se daří stále víc a také mnohem častěji pronikají na zahraniční trhy, kde na ně čekají velké příležitosti.

Proto při výběru platební brány myslete i na to, jestli je na trhy v cizině připravená.

Jak to poznáte?

Přijímat koruny a eura umí dneska kde kdo. Co takhle exotičtější měny, jako maďarské forinty, rumunské lei nebo oblíbené chorvatské kuny?

Sledujte nabídku cizích měn a překlady brány do cizích jazyků podle toho, kam byste rádi expandovali.

7. Zákaznická podpora

Zjistěte si, zda vám bude platební brána schopná poradit, až to budete nejvíc potřebovat.

Vyberte si takovou, která vám pomůže s integrací, nastavením obchodního účtu, nebo která klidně poradí i vašim zákazníkům, pokud jim na placení online nebude něco jasné.

8. Sdílení užitečných informací

Pátrejte i po tom, jestli je vám platební brána schopná předat nějaké užitečné informace. Je autoritou v oboru? Přednáší někde na konferencích?

Zároveň se dívejte, jestli platební brána nabízí následující:

Dejte si na výběru platební brány záležet

Zatímco u jiných služeb e-shopu, jako je rychlá doprava, efektivní skladování nebo pohotová zákaznická podpora trvá, než si kvalitu vybudujete, pohodlného placení můžete dosáhnout relativně rychle, s minimem vložených prostředků a s podporou maximálně jednoho člověka – programátora. A i bez něj se v určitých případech můžete obejít.

Správná platební brána se vám odvděčí tím, že přivede na váš e-shop více zákazníků, podpoří váš byznys nebo vám nabídne pod jednou smlouvu širokou paletu platebních metod.

Hlavní je, aby se přes ní vašim zákazníkům platilo dobře a byli spokojení. Protože spokojený zákazník rovná se spokojený e-shopař – takže vy.

a na co se můžete těšit v příštím článku?

V příštím článku vám ukážeme, jak konkrétně postupovat, když žádáte o platební bránu, na co byste se měli dopředu připravit, nebo jak si nejlépe poradit s integrací.

Dejte nám do komentářů vědět, jaké faktory jsou pro vás při výběru platební brány nejdůležitější.

PS: S výběrem konkrétní platební brány vám může pomoct článek Velké srovnání platebních bran.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali