Průzkum: Přes 80 % e-shopů hlásí nárůst platby kartou

30. 03. 2021

Aktuality/GoPay

Pandemie koronaviru přepsala fungování českého e-commerce trhu.

S obratem 196 miliard korun, 16% podílem na maloobchodu se mění zažité zvyky a vzniká prostor pro nové trendy.

Jedním z těchto trendů je nepochybně pokles dobírky ve prospěch platby kartou online.

Abychom si potvrdili, nakolik je tento trend viditelný, provedli jsme průzkum mezi obchodníky, kteří používají platební bránu GoPay.

Průzkum jsme prováděli na vzorku 197 e-shopů, které používají platební bránu GoPay. Průzkum probíhal loni v létě 3 měsíce poté, co česká e-comemerce začala jet na plné obrátky kvůli koronaviru. Průzkumu se zúčastnily e-shopy z různých kategorií a segmentů. Tedy jak e-shopy prodávající fyzické zboží (oblečení, drogerie, kosmetika, elektronika), tak weby, co nabízejí online služby (online kurzy, lekce, apod.).

A jak to dopadlo?

20 % e-shopů dobírku vůbec nenabízí

Téměř 20 % dotázaných e-shopů dobírku vůbec nenabízí. V porovnání s průzkumem, který jsme prováděli v roce 2017, se jedná o velké zlepšení – tenkrát si dobírku troufla nenabízet pouhá dvě procenta dotázaných e-shopů.

Ukazuje se, že e-shopy se čím dál tím více nebojí dobírku úplně vyřadit z portfolia platebních metod a že zákazníci toho rozhodnutí bez problémů přijímají.

80 % e-shopů zaznamenalo nárůst platby kartou

Přes 80 % z e-shopů, které nabízejí dobírku, zaznamenalo nárůst platby kartou v posledních 3 měsících. Nejčastěji e-shopy zaznamenaly nárůst v rozmezí 10 – 20 procent, druhá nejpočetnější skupina zažila nárůst v rozmezí 20 – 30 procent. Asi 5 % e-shopů se setkalo dokonce s 90% nárůstem.

Když jsme se ale zeptali, jestli by chtěli dobírku zrušit, přes 60 % obchodníků váhalo a o zrušení spíše neuvažovalo. Třetina obchodníků odpověděla, že uvidí podle situace. Pouze 4 % e-shopů je pevně rozhodnutá, že dobírku napevno zruší.

Kdybychom se ptali dnes, rok po vypuknutí koronavirové pandemie, možná by majitelé e-shopů byli ke zrušení dobírky svolnější.

Když jsme totiž nedávno prozkoumali názory majitelů e-shopů na sociálních sítích, často se objevovaly vůči dobírce skeptické názory. Většina e-shopařů dobírku v lásce nemá a postupně se jí snaží zbavit.

Dobírka pro e-shopy představuje riziko

Dobírka pro e-shopy představuje zátěž. Kromě průtahů s vyplácením plateb je zde především riziko v podobě nepřevzetí zboží. Každoročně tak e-shopy tratí několik milionů na nákladech za nepřevzaté zásilky.

I když je nepřevzetí zásilky ošetřené v obchodních podmínkách a zákazník nepřevzetím de facto porušuje kupní smlouvu, není to nic platné. Nemá totiž smysl se se zákazníkem pouštět do soudního sporu kvůli stokoruně. E-shopy tak náklady na nepřevzaté zásilky uhradí ze své kapsy a se zákazníky se nehádají.

Jak zamezit nepřebírání zboží?

Zamezit nepřebírání dobírek v podstatě nelze. Vždy, kdy zákazník neplatí za zboží předem, je možnost, že si to na poslední chvíli rozmyslí a zboží si nevyzvedne. Zákazník se totiž mylně domnívá, že na nepřebrání zboží má právo a že se vlastně nic nestane, když si zboží nevyzvedne.

Existuje ale několik tipů, jak na dobírku vyzrát:

  • Black list pravidelných nepřebíračů

Zákazníky, kteří u vás v minulosti objednali a opakovaně si zásilku nevyzvedli (tzv. chroničtí nepřebírači), můžete zařadit na black list. Při další objednávce těmto zákazníkům znemožněte zaplatit na dobírku a trvejte na platbě předem.

  • Rychlá expedice

Snažte se zboží co nejrychleji expedovat. Čeští zákazníci očekávají doručení v rozpětí jednoho až dvou dnů, tak jim tento standard nabídněte. Dobře funguje i zasílání oznámení o aktuálním stavu zásilky – zákazníkovi pošlete e-mail, že jste zboží připravili k odeslání a že zásilku co nejrychleji předáte přepravní službě. Vždy je lepší poslat nějaký ten info e-mail navíc, než mlčet a zákazníka tak odradit od převzetí zboží.

  • Motivace k výběru jiné platební metody

Snažte se zákazníky motivovat k platbě předem (platba kartou online, rychlý bankovní převod, nebo platba pomocí Apple Pay a Google Pay). Zpoplatněte dobírku, dávejte k platbě předem nějakou výhodu (malý dárek, firemní časopis, slevu na příští nákup, apod.). Dbejte také na správné popisky platebních metod v košíku. Do popisku online platby napište, že se jedná o bezpečnou platbu, která bude ihned uhrazená. Připravte také jednoduché návody, jak zaplatit kartou online, nebo dalšími online metodami.

Motivujte zákazníky k platbě kartou pomocí soutěže

Nově můžete vaše zákazníky lákat na platbu kartou prostřednictvím soutěže, kterou jsme připravili ve spolupráci s karetní společností Visa.

Jak soutěž funguje?

Nejprve se zákazník do soutěže zaregistruje. Poté už jen stačí, když na jakémkoliv e-shopu, který používá platební bránu GoPay, zaplatí kartou Visa online a dostane se tak do slosování. Každý měsíc vylosujeme ze všech provedených plateb zaregistrovaných zákazníků 3 šťastlivce, kterým pak pošleme nový iPhone. Soutěž bude trvat celý rok 2021.

soutěž o iphone

Jako obchodník se do soutěže registrovat nemusíte. Můžete ale zákazníky na akci lákat prostřednictvím propagačních materiálů, které najdete na webu soutěže. V balíčku grafických podkladů najdete ukázkové bannery a loga akce, které můžete je umístit na váš web, do newsletterů nebo na sociální sítě.

Kde najdu více informací k soutěži?
Více informací k soutěži najdete na oficiálním webu soutěže, nebo v centru nápovědy v článcích Podmínky akce a Informace k soutěži

Další informace o platebních metodách

Jak české e-shopy vidí dobírku?

Kompletní srovnání platebních metod

Souboj platebních metod – dobírka versus platba kartou

Platební tlačítko versus bankovní převod – co o nich možná nevíte

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali