Platební tlačítko versus bankovní převod. Co o nich možná nevíte?

29. 08. 2018

Aktuality/GoPay

Online platební metody začínají dobývat český i slovenský e-commerce trh a čím dál více zákazníků je preferuje.

Ve výběru platebních metod ve vašem e-shopu určitě nesmí chybět bankovní převod.

Ten můžete nabízet dokonce ve dvou variantách – online i offline.

Jaký je mezi nimi rozdíl a co patří mezi jejich výhody?

Přinášíme vám druhý díl našeho seriálu o platebních metodách.

Online bankovní převod (platební tlačítko)

Online bankovní převod patří mezi online platební metody. Na rozdíl od standardního převodu probíhá okamžitě, takže ihned dochází ke stržení peněz ze zákazníkova účtu.

Jaký je průběh online bankovního převodu?

Zákazník si v e-shopu v průběhu objednávky vybere platební metodu online bankovní převod. V tuto chvíli je přesměrován na platební bránu, kde si vybere ze seznamu bank takovou, u které má účet. Poté je zákazník přesměrován na stránku svého internetového bankovnictví. Po přihlášení na něj čeká předvyplněný platební příkaz, který stačí potvrdit a platba je hotová.

Co všechno předvyplněný platební příkaz obsahuje?

Je to číslo účtu obchodníka, variabilní symbol a částka za zboží.

Podíl na trhu

Počet objednávek provedených platebním tlačítkem lehce klesá. Zatímco v roce 2017 bylo takto zaplacených 6 procent objednávek, letos je to o procento méně. Za nižším číslem může stát rostoucí oblíbenost platby kartou online, která letos překonala hranici 20 procent.

online bankovní převod

Zdroj: Mediaguru

Výhody platebního tlačítka

Rychlost

Online bankovní převod patří spolu s kartou online k nejrychlejším platebním metodám. Ke stržení částky dochází ihned – obchodník i zákazník okamžitě dostávají notifikaci o proběhlé platbě.

Peníze obchodníkovi dorazí na jeho bankovní účet v závislosti na nastavené frekvenci vyúčtování (denní, týdenní nebo měsíční).

Pohodlí

Online bankovní převod je z pohledu zákazníka maximálně pohodlný. Zákazník nemusí opisovat žádné platební údaje, ani 3D Secure, pouze potvrzuje předvyplněný platební příkaz. Jediné číslo, která zadává, je heslo do internetového bankovnictví.

Platební tlačítko šetří zákazníkům čas a práci. Na druhou stranu, stejného efektu lze docílit i u platby kartou díky uložení karty na platební bráně. Zákazník, který si kartu uloží, pak může platit na 1 kliknutí.

Tlačítko je také pohodlnější variantou pro starší generaci, která není v online placení zběhlá.

Odstraňuje problém s chybným zadáním příkazu

Díky tomu, že platba tlačítkem používá předvyplněný platební příkaz, neexistuje žádné riziko, že se zákazník splete a odešle příkaz s chybou.

U běžných převodů se často stává, že zákazníci zapomenou vyplnit variabilní symbol. Platba se vám pak obtížně páruje s objednávkou.

Bezpečnost

Protože není třeba zadávat číslo karty a další citlivá data, může být platební tlačítko v očích některých zákazníků bezpečnější než platba kartou. Zvláště, když platí na e-shopu poprvé a ještě mu úplně nedůvěřují.

Lépe tak motivujete k online platbám zákazníky, kteří jsou zvyklí na dobírku a neradi platí kartou.

Jednotná integrace

S platební bránou například od GoPay získáte všechna nabízená tlačítka najednou v rámci jedné integrace. Kdybyste měli platební bránu zprostředkovanou od banky, získali byste pouze platební tlačítko dané banky.

Pro všechna ostatní tlačítka byste museli uzavřít smlouvu s každou bankou zvlášť, což je obtížně realizovatelné.

platební tlačítko

Nevýhody platebního tlačítka

Uživatelské rozhraní internetového bankovnictví

Platební tlačítko je pro zákazníka velice pohodlný způsob placení. Problém ale může nastat na mobilu. Rozhraní internetového bankovnictví některých bank není optimalizováno pro mobily, a proto z placení nemusí být zrovna dvakrát příjemný zážitek.

Dobrá zpráva je, že se poslední dobou banky hodně snaží svá mobilní bankovnictví zlepšovat. Jistě se do budoucna zákazníci mají na co těšit.

Offline bankovní převod

Offline bankovní převod je stará dobrá klasika mezi platebními metodami. Zná jej každý a stejně tak pomocí něj každý už někdy platil.

Offline bankovní převod určitě znáte i pod jinými názvy, jako běžný, klasický nebo standardní bankovní převod. Důležité je nabízet takový název, jaký zákazníci bezpečně znají.

Jaký je průběh platby?

Zákazník si v e-shopu v procesu objednávky vybere platbu běžným bankovním převodem. V tomto okamžiku je přesměrován na platební bránu, kde vybere svou banku (pozná např. podle loga). Brána vygeneruje platební údaje, jako je číslo účtu platební brány, variabilní symbol a částka zboží. Údaje jsou pak zákazníkovi zaslány na e-mail. Zákazník se přihlásí do internetového bankovnictví, opíše údaje z e-mailu a platba je hotová.

Podíl na trhu

Podobně jako platební tlačítko, i bankovní převod zaznamenává mírně klesající trend. Loni bylo pomocí převodu zaplacených 8 procent objednávek, letos to dělá pouze 7 procent.

Výhody bankovního převodu

Zná jej každý

Běžný bankovní převod je notoricky známý a zvládnou s ním zaplatit i lidé, kteří nejsou zvyklí platit kartou, jako například důchodci.

klasický bankovní převod

Nevýhody bankovního převodu

Riziko chyby

U běžného převodu musí zákazník opsat spoustu čísel, jako je číslo účtu, variabilní symbol a částku.

Nejčastěji zákazníci chybují v tom, že se přepíšou v čísle účtu, nebo zapomenou zadat variabilní symbol. Platba proběhne i bez zadaného variabilního symbolu, ale vám jako obchodníkovi to přidělá práci navíc. Platbu budete muset v administraci zdlouhavě dohledávat a párovat s objednávkou, což není vůbec příjemné.

Neprobíhá 24/7

Asi největší kámen úrazu bankovního převodu je fakt, že není zpracováván 24 hodin, 7 dní v týdnu.

Vinu ale nenesou samotné banky, nýbrž zúčtovací centrum České národní banky, které funguje pouze v pracovní dny do 18 hod. Pokud posíláte peníze o víkendu, nebo o státním svátku, máte smůlu – váš bankovní příkaz prostě Česká národní banka nezpracuje. Tak samo když posíláte převod do jiné banky, než je ta vaše, může to trvat až 3 pracovní dny.

(Ne)dozvídáte se ihned o platbě

Další nevýhodou běžného bankovního převodu je, že se ihned nedozvíte o platbě, jako je to mu u platby kartou nebo online platebního tlačítka.

Co se tím myslí?

Když zákazník zaplatí kartou nebo tlačítkem, dostáváte od GoPay okamžitě informaci o proběhlé platbě.

U běžného převodu to ale trvá déle. Standardně byste na potvrzení o platbě čekali do té doby, než by vám prostě přišly peníze. A to může někdy trvat i 3 pracovní dny, jak jsme si vysvětlili výše (za předpokladu, že zákazník zaplatí ihned a ne až za uherák).

Tento problém jsme se snažili odstranit a částečně se nám to i podařilo. Díky vlastní GoPay bankovní síti jsme schopni vám dát echo o provedeném převodu do jedné hodiny (u některých bank do 24 hodin).

Jak platební metody v e-shopu zobrazovat?

Zásadní je od sebe odlišit platební tlačítko a běžný bankovní převod. Pamatujte, že zákazníkům musíte nabídnout co nejjednodušší placení, u kterého je nenutíte zbytečně přemýšlet.

Při vytváření seznamu platebních metod v objednávce umístěte platební tlačítko poblíž ostatních platebních metod a běžný bankovní převod zase dejte blíže k dobírce nebo platbě při převzetí.

K platebním tlačítkům rozhodně přiřaďte loga, podle kterých se zákazníci budou snáze orientovat.

Na našem blogu najdete podrobný návod, jak platební metody zobrazovat, včetně rad od slovutného UX specialisty Honzy Kvasničky.

PS: Chcete se o UX dozvědět víc? Třeba tolik, abyste byli schopní přivést na váš web spoustu zákazníků a mít více objednávek?

Přihlaste se na celodenní školení Online dílna GoPay, kde vám ukážeme, jak optimalizovat e-shop na konverze.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali