GoPay pokračuje v rekordním růstu

17. 03. 2021

Aktuality/GoPay Tiskové zprávy

Česká e-commerce roste i nadále. Rok po vypuknutí koronavirové pandemie, kdy je stále převážná většina kamenných prodejen zavřená, tak Češi ve velkém nakupují online.

Vidíme to i v číslech na bráně. Objem plateb přes GoPay v letošním lednu meziročně vyrostl o 82 %, v únoru dokonce o 91 %. Rekordní nárůsty jsou pokračováním trendu, který odstartoval v loňském roce, kdy v součtu za celý rok GoPay v objemu zprocesovaných plateb vyrostlo o 100 %.

Lidé tak přes platební bránu zaplatili částky v hodnotě středních desítek miliard korun. Tržby vyrostly o 70 % a pohybují se ve stovkách milionů korun. EBITDA meziročně vyrostla o 60 % a dosahuje desítek milionů korun.

“Opakovaně zažíváme dvojciferný růst několik let v řadě, ale meziroční nárůst o 100 %, který jsme loni zažili, je mimořádný. Pandemie jednoznačně změnila nákupní návyky Čechů. Ukazuje se, že platit kartou online nebo pomocí chytrých plateb, jako je Google Pay nebo Apple Pay, začíná být pro řadu Čechů preferovanou volbou”, říká Jan Vodička, marketingový manažer GoPay

Vedle zákazníků z Čech a Slovenska obsloužila platící z takřka celé Evropy. Kromě českých korun a eur přes ni zákazníci platili v librách, dolarech, zlotých, forintech, ale i bulharskou levou, chorvatskou kunou nebo rumunským leu.

Nejsilnějším měsícem co do objemu zprostředkovaných plateb byl nečekaně listopad, který zvládl převálcovat tradičně nejsilnější prosinec. Dnem s největším počtem uskutečněných plateb byl Black Friday, který se konal v pátek 27. listopadu. Za tento den brána odbavila 168 tisíc plateb.

Souhrn výkonu brány za rok 2020

  • Celkový počet platících: 14 milionů (+47% nárůst)
  • Celkový počet plateb: 27,4 milionů (+70% nárůst)
  • Průměrný denní počet plateb: 71 tisíc (+52% nárůst)
  • Top den: 27.11. (168 tisíc plateb)

Za jaké zboží lidé přes platební bránu v roce 2020 platili?

  1. Oblečení
  2. Sázení a loterie
  3. Dům a zahrada
  4. Elektronika
  5. Film a knihy

První příčku obsadila kategorie Oblečení, za kterou lidé přes GoPay zaplatili zboží v hodnotě 4,6 miliardy korun. Druhou příčku obsadila kategorie Sázení a loterie, za kterou lidé utratili 3,5 miliardy. Následují kategorie Dům a zahrada (3,5 miliardy), Elektronika (2,1 miliard) a Film a knihy (2 miliardy).

Které kategorie rostly nejvíc?

  1. Sázení a loterie ( +263% meziroční nárůst)
  2. Dům a zahrada ( +182% meziroční nárůst)
  3. Zdraví ( +161% meziroční nárůst)
  4. Dětské zboží ( +160% meziroční nárůst)
  5. Elektronika ( +152% meziroční nárůst)
  6. Jídlo ( +151% meziroční nárůst)
  7. Sport ( +145 meziroční nárůst)
  8. Erotika ( +105% meziroční nárůst)
  9. Chovatelské potřeby ( +77% meziroční nárůst)
  10. Drogerie a kosmetika ( +75% meziroční nárůst)

Největší meziroční růst vykazovala kategorie Sázení a loterie (+ 263 %), která se stala Dům a zahrada (+ 182 %), Zdraví (+ 161 %), Dětské zboží (+ 160 %) a Elektronika (+ 152 %).

Zde je jednoznačně patrný vliv pandemie koronaviru, kdy zejména na jaře lidé ve velkém skupovali zboží z drogerie, jako hygienické a ochranné pomůcky, dezinfekční gely, čisticí prostředky, v kategorii Zdraví zase léky a doplňky stravy.

Meziroční růst v kategorii Elektronika je pak způsoben přechodem zaměstnanců na home office. Práce z domova také pomohla kategorii Kancelářské potřeby (+ 110 %), kdy lidé potřebovali nakoupit židle a stoly vhodné k práci. Omezení fyzických kontaktů na online hovory pak způsobilo růst prodejů webkamer a notebooků. Konzumace online obsahu (filmy, seriály a hry) zase zapříčinila nárůst nákupů televizí a herních konzolí. Nutno dodat, že lidé neholdovali pouze online hrám, ale s oblibou nakupovali i hry deskové.

Zvýšený pobyt v domácím prostředí se projevil mimo jiné tím, že lidé se více věnovali zútulnění svých příbytků i pracím na zahradě. Proto jsme zaznamenali nárůst v kategorii Dům a zahrada (+ 182 %).
Velké nárůsty opanovaly i kategorie Sport (+ 145 %), kdy lidé nakupovali jak sportovní vybavení, tak i trendy zboží, jako elektrokola, elktrokoloběžky nebo paddleboardy.

Nemůžeme nezmínit nárůst v kategorii Jídlo a potraviny (+ 151 %), který byl patrný zejména na jaře, a pak tradičně před Vánoci.

Mezi další silné kategorie patřily Drogerie a kosmetika (+ 75 %), Chovatelské potřeby (+ 77 %), nebo Erotika (+ 105 %).

Do jakých kategorií e-shopy vstupovaly nejčastěji?

  1. Jídlo (+187% nárůst obchodníků)
  2. Oblečení (+72% nárůst obchodníků)
  3. Dům a zahrada (+62% nárůst obchodníků)

Minulý rok jednoznačně dominovaly kategorie jako Oblečení (hlásilo se až o 72 % více obchodníků v této kategorii), Dům a zahrada (o 62 % více) a Jídlo (zde až o 187 % více e-shopů než v roce 2019).

Největší nárůsty ve zmíněných kategoriích jsme zaznamenali během března a dubna, ale u oblečení to bylo až v listopadu, tedy předvánoční sezóně.
Zdvojnásobil se také počet e-shopů v kategorii Drogerie a kosmetika a Zdraví.

Noví obchodníci platební bránu poptávali podle sezóny a podle opatření. V červnu, kdy se začalo mluvit o letním rozvolnění, se začali hlásit obchodníci z kategorie Cestování a Ubytování. Před začátkem léta se také začali hlásit obchodníci s kategorií Sport. Na přelomu srpna a září, když nikdo nepředpokládal druhou vlnu a s ní související uzávěry ekonomiky, se začali hlásit i obchodníci s kategorií Vstupenky a akce.

Co bude dál?

Trendem pro rok 2021 bude i nadále vzrůstající tendence plateb přes mobily. Poměr zařízení, přes která uživatelé zaplatí, se totiž mění ve prospěch mobilů. V loňském roce byla každá druhá platba přes platební bránu GoPay zaplacena z mobilu. Dosavadní tendence uživatelů, kteří si na mobilu zboží pouze prohlédli a následně objednali ze stolního počítače, ustupuje. Tomuto trendu jsme se rozhodli jít naproti, a proto loni nasadili úplně novou mobilní bránu, navrženou speciálně pro mobilní zařízení.

Do popředí zájmu se dostanou také PSD2 platby. V kontextu platební brány se mluví o možnosti, kdy zákazníci budou moct zadávat přes platební bránu platby z účtů, které mají u svých bank nebo prostřednictvím brány číst zůstatky na svých bankovních účtech.

Více se bude mluvit i o silné autentizaci plateb, kterou banky naplno nasadily od letošního ledna. Jedná se o nové způsoby ověření plateb, kdy místo klasického SMS kódu uživatelé ověří platbu potvrzením v bankovní aplikaci nebo otiskem prstu (v závislosti na druhu zařízení, které vlastní a bance).

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali