Co čeká online platby v roce 2020?

26. 02. 2020

Tiskové zprávy

V posledním článku jsme psali o tom, co čeká českou e-commerce v roce 2020.

Teď přinášíme zamyšlení nad tím, co se letos odehraje na českém trhu online platebních metod.

Mobilní platby srovnají krok s platbami z počítačů

“Za drahá mobilní data si mohou Češi sami,” prohlásila loni v únoru Marta Nováková a za pár dní na to vyklidila křeslo ministryně průmyslu a obchodu.

Hypotéza, že mobilní data jsou v Česku dražší než jinde v Evropě, protože je lidé málo používají, byla přinejmenším nečekaná.

Jisté rozhodně je, že chytré telefony Češi používají k nakupování i placení online stále více, a to bez ohledu na připojení přes wifi nebo mobilní data.

Ještě v roce 2017 tvořily platby ze stolních počítačů 72 % všech plateb na GoPay platební bráně.

O rok později už na mobilech proběhlo 34 % plateb a v roce 2019 proběhlo 44 % všech plateb přes GoPay na mobilech.

Ani první čísla roku 2020 nenaznačují zpomalení. Čekáme proto, že v roce 2020 se poměr plateb mobil vs desktop úplně vyrovná.

V GoPay jdeme tomuto trendu naproti. V průběhu března spustíme nové mobilní rozhraní platební brány pro placení na mobilních zařízeních.

Opatrný nástup PSD2 plateb

Slyšeli jste už o PSD2? Jestli ne, přečtěte si články Jak PSD2 změní českou e-commerce nebo Proč se nebát PSD2 a nových platebních služeb.

Ve zkratce – PSD2 je evropská regulace, která nařizuje bankám, aby přes svá API umožnily licencovaným firmám číst informace o bankovních účtech, nebo je rovnou ovládat. Samozřejmě se souhlasem klienta, na jehož účet se bude přistupovat.

Přestože banky měly svá API odhalit loni v září (Jejich seznam a stav průběžně monitoruje APIportál), jejich produktová využití pro placení na internetu se začínají teprve objevovat.

Svá řešení Platba z účtu, které je dostupné i na platební bráně Global Payments, představila Česká spořitelna. Pohled na platby s využitím PSD2 připravila i Komerční banka v projektu Zaplaceno.

O masovém rozšíření  těchto nových metod, nebo o tom, že by v nejbližších měsících začaly významněji konkurovat platebním kartám nebo online bankovním tlačítkům, zatím nemůže být řeč.

Kromě obvyklých porodních bolestí, jako je neznalost nebo nedůvěra uživatelů v neznámé, je nutné rozlousknout oříšek vetknutý do samotné podstaty PSD2. 

Platební flow přes PSD2 totiž musí splňovat bezpečnostní požadavky v podobě silné autentizace. To je sice v zájmu všech zúčastněných stran, nicméně jednoduchost platby a uživatelský zážitek z placení to značně limituje.

V GoPay každopádně nechceme nástup PSD2 podcenit. Ještě letos využijeme získané licence ČNB a představíme vlastní pojetí PSD2 plateb na GoPay platební bráně.

Silné ověření plateb do online placení zatím silně nezasáhne

Silné ověření (tzv. SCA) se netýká jen PSD2 plateb. Jeho požadavky musí naplnit všechny online platební metody včetně nejrozšířenější online platby kartou.

A právě kolem platby kartou a povinností SCA panovala loni v září, kdy mělo SCA začít platit, velká nejistota.

Mlha se vznášela hlavně nad tím, jak budou potvrzovat platby kartou lidé bez chytrého telefonu, aniž by bylo nutné zesložitit současný proces ověření přes SMS. 

E-shopy se obávaly snížení konverze, banky (nejen české) zase dopadů regulátora v případě, že se nestačí na SCA připravit. 

V GoPay jsme byli na platby kartou v režimu SCA od 14. září 2019 připraveni. V Česku ale nebyla jediná banka, která v té době dokázala platby kartou v režimu SCA ověřovat.

Nejhorší scénáře se naštěstí nenaplnily. Evropská komise vyslyšela volání celého evropského bankovního trhu a rozumně zavedla nový termín, do kdy musí banky SCA na platby platebními kartami nasadit. Jde o 31. prosinec 2020.

V průběhu letošního roku tak s tím, jak banky budou uvolňovat svá technická řešení pro SCA, začneme pozorovat nové ověřovací platební scénáře pro platbu kartou.

Očekáváme, že nástup nových ověřovacích scénářů bude velmi pozvolný. Rozhodně nepůjde o platební revoluci.

Apple Pay zazáří i v e-commerce

Loni v únoru vstoupilo na český trh a za 12 měsíců získalo Apple Pay v Česku podle údajů Czechcrunch přes 660 tisíc uživatelů (Google Pay, který je na trhu o rok déle, používá podle Czechcruch 370 tisíc uživatelů).

Hlad po bezkontaktním placení kartou uloženou v Apple zařízeních je u českých jablíčkářů obrovský. 

A do velké míry je i odpovědí na to, proč Apple Pay nabízí většina českých bank, byť z každé transakce musí Applu odvádět nemalý poplatek navíc.

Přesná čísla o objemu plateb přes Apple Pay zatím nemáme. Stejně tak můžeme spíš odhadovat, že větší část z celkového objemu bylo propípáno na terminálech a ne v e-shopech.

Přestože některé e-shopy včetně například Alza.cz už teď Apple Pay podporují, masovější využití Apple Pay v e-commerce teprve přijde s tím, jak službu začnou nabízet platební poskytovatelé jako GoPay, jejichž služby využívá početný kmen menších a středně velkých e-shopů.

V GoPay plánujeme plošné spuštění Apple Pay na přelomu jara a léta letošního roku. V předvánoční nákupní sezóně se tak síla Apple Pay v e-commerce ukáže naplno.

Předčí platba kartou dobírku?

Možná poprvé ve věčném souboji dobírka versus platba kartou zvítězí karta. Podle údajů Heureka.cz loni dobírka zajistila 30 % plateb, platba při převzetí dalších 30 % a platby kartou ukrojily 25% koláč.

Podle průzkumu GLS z loňského léta dokonce platba kartou zajišťuje již 40 % plateb, zatímco dobírka jen 21 %. 

Pokud už se tak nestalo, je velmi pravděpodobné, že i Heureka bude příští rok reportovat, že platba kartou dohnala dobírku s platbou při převzetí.

Nakonec není důležitý vítěz, ale preference uživatelů. A ty mají lidé mezi 18 a 35 lety, tedy budoucí nejpočetnější plátci, jasné – přes 50 z nich preferuje platbu kartou.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali