Co čeká českou e-commerce v roce 2020?

12. 02. 2020

E-commerce

Jak se bude v roce 2020 vyvíjet česká e-commerce? Které trendy e-shopy neminou a které se jim naopak vyhnou obloukem?

Zeptali jsme se čtyř známých osobností české e-commerce na jejich pohled.

Co o budoucnosti e-shopů v Čechách říkají?

Nejdůležitější myšlenky článku uvádíme přehledně v bodech.

Klíčové body, na které by se měly e-shopy zaměřit

  • personalizace
  • poznání chování zákazníka
  • optimalizace procesů ve firmě
  • optimalizace nákladů
  • specializace zboží – prodej unikátních a lokálních produktů
  • budování důvěryhodné značky
  • správně zvolený sortiment
  • pozitivní zákaznická zkušenost
  • práce s daty – vyhodnocování marketingových aktivit na základě dat

Výzvy, kterým e-shopy budou muset čelit

  • rostoucí náklady
  • rostoucí ceny za reklamu a marketing
  • konsolidace trhu – větší e-shopy budou pohlcovat ty malé
Kde si můžete přečíst více informací?
Více informací o konsolidaci trhu, kolik e-shopů za loňský rok zaniklo, apod., si můžete přečíst v detailní studii od Reshoper.

Jan Kvasnička, UX/CRO specialista

1. Jaké trendy českou e-commerce letos čekají?

V rámci UX je to určitě čím dál větší tlak na práci s personalizaci, která má velký podíl na zvyšování obratu a zisku. Pořád se s ní ještě učíme pracovat, ale na některých projektech ji máme více jak dva roky a už máme zajímavá data, na kterých stavíme. Poznání chování zákazníka má čím dál větší vliv na reálný byznys, což je potřeba si uvědomit.

Velký podíl na zvyšování zisku a obratu bude mít personalizace. Poznání chování zákazníka má čím dál větší vliv na reálný byznys.


Dále je to větší tlak na procesy optimalizace, aby to byly opravdu procesy a firma vždy věděla, který úkol je pro ně prioritní a který má potenciál přinést co nejlepší změny. V tomto se e-shopy v ČR a SR hodně za poslední roky posunuly a výsledky jsou hodně znát. Letos v tom určitě budou pokračovat, jelikož optimalizace je nikdy nekončící proces.

2. Na co se mají e-shopy připravit? S čím se budou muset letos poprat?

Tady bych to nechal spíše na povolanější roli, z mého pohledu tam moc velká rizika nejsou, max ty právní a omezení, ale to by chtělo vyjádření spíše právníka.

3. Dokážete odhadnout, jaké kategorie e-shopů budou letos na vzestupu a které naopak v pozadí?

Tohle se špatně odhaduje, to je spíše otázka na někoho z Heuréky nebo Shoptetu, kteří na to mají data 🙂

4. Do čeho by e-shopy měly letos investovat? Co by nemělo uniknout jejich pozornosti?

Tohle je složitá otázka, jelikož každý e-shop je v trochu jiné situaci. Za sebe ale doporučuji investovat do pevných základů celého podnikání. Podobnou strategii jsme měli poslední 2 roky u mých klientů, kdy jsme se hlavně zaměřili na budování pevných základů ve firmě, jako jsou procesy, práce s lidmi v týmu, jejich spokojenost, logistika a její optimalizace, celkově optimalizace nákladů, financí, vyhodnocování fungování celého byznysu, což vede k vyšším ziskům a celkově spokojenější firmě. A to je za mě alfa a omega každého podnikání.

Jakub Čižmař, specialista na e-mailing

ecommerce trendy 2020

1. Jaké trendy českou e-commerce letos čekají?

Jak už bylo řečeno v mnoha článcích, jsme zemí s nejrychlejším růstem e-commerce v EU. A určitě nepolevíme ani v roce 2020. Pomalu se ale mění struktura trhu. Před lety svižným tempem rostl počet e-shopů, v posledních letech se ale situace začala měnit. Jsme sice stále zemí s největším počtem e-shopů na osobu a obrat neustále roste, ale přesouvá se od menších e-shopů k těm větším. Některé e-shopy tak končí, nebo se z nich stávají „města duchů”.

A v roce 2020 se bude situace jen stupňovat. Víc než kdy jindy se ukáže, že chcete-li podnikat, musíte mít něco navíc. Něco, o co budou zákazníci stát. Něco, co vás odliší od konkurence.

2. Na co se mají e-shopy připravit? S čím se budou muset letos poprat?

Tím, jak e-commerce v ČR roste, budeme nepochybně čelit rostoucím cenám – ať už se bavíme o cenách za reklamu samotnou (bannery, PPC, zbožové srovnávače…), tak i za služby ve všech oblastech. Náklady porostou a e-shopaři se s tím budou muset vypořádat.

Jednou z velmi důležitých oblastí, na kterou se bude třeba zaměřit, bude správný výběr partnerů. Každý se chce svést tam, kde tečou peníze proudem, a už v posledních 3 letech zaznamenáváme obrovský nárůst počtu konzultantů, agentur, e-shopových řešení a nástrojů, které slibují (někdy až zázračné) navýšení ziskovosti. Ne každý dokáže ale svým slibům dostát a tak volba nástrojů, týmu, konzultantů i e-shopových řešení, dopravců, platebních bran a dalších společníků bude existenčně důležitá.

3. Dokážete odhadnout, jaké kategorie e-shopů budou letos na vzestupu a které naopak v pozadí?

Jsem přesvědčen, že stále více se budou hnát na vyšší příčky kategorie se spotřebním zbožím, jako je například drogerie. U svých klientů, kteří podobné zboží prodávají, pozorujeme za poslední rok velký nárůst. Zároveň ale TOP příčky, na kterých je například oblečení, dětské zboží, elektronika, nebo i potřeby pro dům a zahradu, dle mého zůstanou obsazené stejně, možná se jen lehce zamíchá pořadím.

Pro úspěch malých a středních e-shopů bude extrémně důležitý fokus na potřeby svých zákazníků v konkrétní oblasti.

4. Do čeho by e-shopy měly letos investovat? Co by nemělo uniknout jejich pozornosti?

Určitě doporučuji se v roce 2020 věnovat poznávání svých zákazníků. Pokud chce nějaký projekt uspět, musí být dobrý, musí být užitečný. A toho nedosáhnete, pokud nemáte jasno v tom, co vaši zákazníci chtějí, co potřebují a co je táhne právě k vám. Tím, jak roste například Alza (v roce 2019 o 17,6 % na 29,3 mld. Kč), která je ve své podstatě online hypermarketem se zbožím všeho druhu, je jasné, že je pro úspěch malých a středních e-shopů extrémně důležitý fokus na potřeby svých zákazníků v konkrétní oblasti.

Radek Hudák, marketingový ředitel v Shoptet

ecommerce trendy 2020

1. Jaké trendy českou e-commerce letos čekají?

O trendech a technologických novinkách v e-commerce se mluví roky a nic zásadního se neděje. Takže v tomto ohledu jsem mírně skeptický. Vyšším prodejům budou nahrávat spíš postupné evoluce než nějaká zásadní revoluce. Obratu pomůže růst internetové populace a stejně tak zrychlení logistiky, nebo právě výše zmíněný přesun dalších segmentů z klasického prodeje do online prostředí.

Myslím, že během pěti let nenastane žádná výrazná revoluce, která by e-commerce prodeje posunula o desítky procent nahoru nebo dolů.

2. Na co se mají e-shopy připravit? S čím se budou muset letos poprat?

Určitě bude docházet ke konsolidaci, a to hlavně v segmentech, které jsou náročné a těží z velkých objemů. Nevěřím například, že se udrží současný počet prodejců elektroniky, nebo že se objeví víc prodejců/ rozvozců potravin. Pořád se ale na trhu budou držet specializované e-shopy, které budou mít přidanou hodnotu právě v tom, že svému segmentu rozumí.

3. Dokážete odhadnout, jaké kategorie e-shopů budou letos na vzestupu a které naopak v pozadí?

Vznikají dvě nové velké vertikály. Tou první jsou právě potraviny a druhou, která je i takovým návratem, je prodej zboží od lokálních výrobců. Postupně se na internet přesune i víc prodejů služeb jako jsou masáže nebo například kadeřnictví. V tomhle případě ale půjde spíš o rezervační systémy, nebo darování služby jako dárku respektive zážitku. Zážitky a služby jsou podle mě segmenty, které v online prodejích ještě masivně porostou.

Nevěřím například, že se udrží současný počet prodejců elektroniky, nebo že se objeví víc prodejců/ rozvozců potravin. Pořád se ale na trhu budou držet specializované e-shopy, které budou mít přidanou hodnotu právě v tom, že svému segmentu rozumí.

Obecně věřím, že poroste jakýkoliv segment, který lidem díky nákupu na internetu ušetří čas, protože to je jeden z hlavních důvodů, proč na internetu nakupují.

4. Do čeho by e-shopy měly letos investovat? Co by nemělo uniknout jejich pozornosti?

Konkurenční výhody se dlouhodobě nedají budovat například jen cenou, nebo šíří sortimentu.
Za ty hlavní v následujících letech považuji budování důvěryhodné značky a poctivou práci se zákazníky, tedy skvělý přístup k řešení dotazů/reklamací a podobně. Zároveň i správnou optimalizaci nákladů na vývoj, marketing a logistiku, protože tohle jsou často položky, které e-shopy stojí značnou část rozpočtu.
Je to zkrátka kombinace optimalizace nákladů, správně zvoleného sortimentu a pozitivní zákaznické zkušenosti. Tyhle prvky budou pořád tím, co rozhoduje o úspěchu a neúspěchu. Na tom se nic nemění.

Adam Dvořák, PPC manager v eVisions Advertising

ecommerce trendy 2020

1. Jaké trendy českou e-commerce letos čekají?

Myslím, že v následujícím roce čekají českou e-commerce scénu vesměs pozitivní výzvy, které když se podaří uspokojivě vyřešit, tak dostane další pozitivní impuls a odrazí se k dalšímu růstu. Mluvím převážně o propojování kamenného a onlinu obchodu (ať už na úrovni měření konverzí, tak komunikace se zákazníkem apod.) Zároveň se zřejmě více začne dbát na kvalitu zákazníků, což následně e-shopům umožní investovat více peněz do inzerce, protože bude opět o kus cílenější a přesnější. Na druhé straně víme, že e-commerce trápí logistika a veškeré náklady s ní spojené – zde můžeme pozorovat rostoucí oblibu Zásilkovny a výdejen obecně, která zřejmě bude pokračovat a je to zřejmý trend.

2. Na co se mají e-shopy připravit? S čím se budou muset letos poprat?

Na prvním místě bych rozhodně zmínil nárůst výdajů na reklamu, která již pro mnoho projektů začíná být na hraně rentability. To samozřejmě úzce souvisí s pokračující konsolidací trhu, kdy pár vybraných hráčů ukusuje více a více z českého e-commerce koláče. Se zvyšující se konsolidací půjde ruku v ruce i další segmentace a specializace, což je asi jediná odpověď menších e-shopů, která je podle mě správná. Pokud tedy něčí byznys ohrožuje nějaký velký hráč, tak je to právě specializace, co může být jeho výhoda.

3. Dokážete odhadnout, jaké kategorie e-shopů budou letos na vzestupu a které naopak v pozadí?

Zde nás pravděpodobně čeká pokračování trendů, které můžeme vidět poslední roky – to je růst potravin a stavebnin (zde osobně stále vidím ohromný potenciál). Dále se čeká růst od domácích potřeb, kosmetiky a parfumerie. Naopak relativní pokles (nikoliv absolutní!) se čeká u elektroniky, na které česká e-commerce dlouho stála. To však neznamená, že se tomuto segmentu bude dařit špatně – pouze ten největší růst bude již jinde.

Pokud tedy něčí byznys ohrožuje nějaký velký hráč, tak je to právě specializace, co může být jeho výhoda.

4. Do čeho by e-shopy měly letos investovat? Co by nemělo uniknout jejich pozornosti?

Na tuto otázku lze odpovědět různě a jistě se zde sejde pár důležitých tipů, ale já zmíním to, co každý den vidím kolem sebe: práce s daty. Dle mého názoru spoustě e-commerce projektů pomůže, když se více zaměří na vyhodnocování jejich marketingových aktivit a následně se zaměří na to, co jim opravdu funguje a co nikoliv.


Jaké trendy očekáváte letos vy?

Do jaké oblasti vašeho podnikání budete letos soustředit nejvíc energie a peněz? A jaké výzvy vás čekají? Podělte se o vaše názory v komentáři.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali