Poznejte PSD2 bankovní převody

17. 06. 2021

Aktuality/GoPay

Na platební bráně máme novou platební metodu – PSD2 platby. 

Poté, co jsme v roce 2019 rozšířili licenci ČNB o možnost PSD2 plateb, jsme se pustili do implementace.

Po necelých dvou letech intenzivních příprav máme na provoze první PSD2 vlaštovku.

O jakou metodu se jedná, jak funguje a kdy ji uvidíte na vašich e-shopech?

Co je PSD2 platba?

PSD2 platby vycházejí z evropské směrnice PSD2 o platebním styku, která má za cíl zjednodušit platební styk, přinést inovace a posílit vztah mezi bankou a klientem ve prospěch klienta.

O tom, co směrnice přinese, jsme v minulosti psali v článcích Proč se nebát PSD2 a nových platebních služeb nebo Jak PSD2 změní českou e-commerce.

V praxi směrnice umožňuje třetím stranám (např. platebním branám) přístup k bankovním API, což značně rozšiřuje možnosti online plateb a zákazníkům nabízí nové způsoby, jak spravovat své platby.

Obecně PSD2 platba funguje na principu 2 služeb:

  • služba nepřímého dání platebního příkazu – služba, kdy třetí strana, které k tomu dáte výslovný souhlas, za vás zajistí převedení dohodnuté částky z vašeho účtu na jiný
  • služba informování o platebním účtu – umožňuje třetí straně čtení informací o vašem účtu, resp. o pohybech na tomto účtu (opět s vaším výslovným souhlasem)

Jaký je postup PSD2 platby na platební bráně?

  1. Na platební zadáte platbu přes bankovní účet a ze seznamu vyberete svou banku.
gopay psd2 platba
gopay PSD2 platba

2. Poté se přihlásíte do vašeho bankovnictví, kde dáte souhlas, aby GoPay mohl platbu provést.

gopay psd2 platba
gopay psd2 platba

3. Vyberete bankovní účet, který chcete k platbě použít.

GoPay psd2 platba

4. Úhradu pak potrvdíte ve vašem bankovnictví.

5. GoPay za vás provede platbu z vašeho platebního účtu.

Jaké jsou výhody PSD2 platby

  • Nemusíte vyplňovat žádné platební údaje, jako je tomu např. u platby kartou nebo klasického bankovního převodu
  • K úhradě dojde okamžitě
  • K připsání platby na účet obchodníka v GoPay dojde také okamžitě
  • Přímo na platební bráně si můžete zobrazit zůstatek na vašem účtu a tím si ověříte, že skutečně máte dostatek financí k provedení platby

V čem se PSD2 liší od bankovního tlačítka?

Bankovní tlačítko – po výběru platební metody dojde k přesměrování do vašeho internetového bankovnictví. Zde potvrdíte předvyplněný bankovní příkaz. K připsání platby na účet obchodníka v GoPay dojde ihned.

Bankovní převod – po výběru platební metody na bráně si musíte otevřít vaše internetové bankovnictví, ručně zadat všechny platební údaje, a poté platbu odeslat. Protože bankovní převody fungují omezeně a k jejich zpracování bankou dochází pouze ve všední dny ve vybrané hodiny, příjemce musí na platbu čekat. K připsání peněz na účet obchodníka v GoPay dojde za 1-3 dny v závislosti na bance a čase provedení příkazu.

PSD2 platba – po výběru platební metody na bráně dáte souhlas k provedení platby a platbu potvrdíte. GoPay pak platbu zajistí za vás, tedy s vaším souhlasem převede částku z vašeho účtu na účet obchodníka v GoPay. K připsání platby dojde ihned.

Jak je to se souhlasem?

U online i klasického bankovního převodu nemusíte udělovat žádný souhlas, zkrátka provedete platbu. Avšak při provádění PSD2 platby je třeba odsouhlasit podmínky služeb nepřímého dání příkazu a služby informování o účtu (detaily najdete výše). Prozatím je nutné, aby byl tento souhlas udělen při každé platbě.

Časem PSD2 platby rozšíříme i o funkci, která si bude pamatovat váš souhlas s provedením platby, a to až na 90 dní. Nebudete tak muset při každé platbě procházet procesem schvalování platby a potvrzení vašeho souhlasu. To oceníte zejména v situacích, kdy přes platební bránu platíte opravdu často.

Kdy platební metodu nasadíme?

PSD2 platby zatím spouštíme v pilotním režimu u vybraných obchodníků. Během srpna 2021 se postupně objeví plošně u všech obchodníků.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali