5 + 5 nejčastějších chyb na českých e-shopech

01. 06. 2021

E-commerce

Na českém trhu existuje téměř 50 000 e-shopů. A valná většina z nich obsahuje chyby, které e-shopaře stojí peníze i zákazníky. Víte, jaké z nich patří mezi ty nejčastější? A co dělat pro to, abyste se jim vyhnuli? Ve spolupráci s e-shopovým řešením FastCentrik jsme pro vás připravili 10 vzorových příkladů a 10 tipů, jak je rychle spravit.

1. Chybějící obchodní koncepce

Před začátkem podnikání by si každý e-shopař měl ujasnit, co si od e-shopu slibuje, jaké jsou jeho cíle, finanční budget a časové možnosti. Jedná se o klíčová rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na provoz a zisk e-shopu.

Každý e-shopař by si před startem podnikání na internetu měl zodpovědět: na koho cílí, jaká je jeho obchodní strategie, kolik může investovat, zda má v plánu expandovat na zahraniční trhy, jaké technické řešení preferuje (krabicový e-shop, e-shop na míru), jak se odlišit od konkurence nebo na jaký sortiment se specializovat.

Mnoho e-shopařů dělá chybu v tom, že si tato rozhodnutí nepromyslí. To pak může negativně ovlivnit ziskovost i funkčnost e-shopu. Co patří mezi důsledky chybějící obchodní koncepce?

  • E-shop není dokončený/postrádá důležité prvky.
  • E-shop není přizpůsobený cílové skupině/trhu.
  • E-shop negeneruje dostatečné zisky. 
  • E-shop není plně funkční (chybí mu platební brána (odkaz), možnosti dopravy…) 

2. Chybné obchodní podmínky

Obchodní podmínky jsou klíčovým právním dokumentem, který e-shopy ze zákona nesmí postrádat. Přesto se v praxi můžeme setkat s tím, že obchodní podmínky úplně chybí, nebo se v nich vyskytují chyby. O jaké se jedná? 

Mnoho e-shopařů se vše snaží urychlit, a tak obchodní podmínky zkopírují z webu konkurence. Často zapomínají na to, že obchodní podmínky konkurence se mohou výrazně lišit od jejich podnikání. Mezi další chyby patří například ustanovení v rozporu s právy spotřebitele, nejasnosti ohledně reklamace, odstoupení od smlouvy či chybějící GDPR

Přestože jsou obchodní podmínky každého e-shopu unikátní, podle Dostupného advokáta by všechny měly obsahovat tyto náležitosti:

  • způsob uzavření jednotlivých smluv,
  • platební podmínky a způsob stanovení ceny,
  • dodací lhůty,
  • odpovědnost za škodu, záruka, odpovědnost za vady,
  • jakost a provedení zboží,
  • právo na odstoupení od smlouvy,
  • reklamační řád,
  • ochranu osobních údajů.

3. Nevhodný design e-shopu

Design e-shopu klíčovou roli – vytváří image o značce, podílí se na důvěryhodnosti nákupu a přímo ovlivňuje, kolik zákazníků nakoupí a kolik odejde z webu s prázdným košíkem. Přesto otázka atraktivního a uživatelsky přívětivého designu zůstává u mnoha e-shopů zanedbaná.

Zaměříme-li se na grafiku českých e-shopů, stále můžeme najít ty, které nedodržují žádné estetické zásady – hrají všemi barvami, používají podobné barvy pro text i pozadí (absence kontrastu) nebo obsahují nečitelné fonty. Ačkoliv na originální grafice není nic špatného, e-shopař by vždy měl myslet na to, co se bude líbit jeho zákazníkům. Odpověď bývá zpravidla jednodušší, než se může zdát, a stále platí, že méně je někdy více.

Není to ovšem jen o atraktivní grafice. Neméně důležitým aspektem je také UX design, jehož cílem je zajistit příchozím uživatelům příjemnou nákupní zkušenost, a to od samotného vstupu na e-shop až po dokončení objednávky. Pokud uživatel nedohledá způsoby platby, reklamační řád, ztratí se v nabídce nebo objednávkovém procesu a velmi rychle odchází ke konkurenci.

4. Nekvalitní produktové fotografie

Lidé na internetu často nakupují jen očima. Zatímco v kamenné prodejně si zboží mohou vyzkoušet, přeměřit, podívat se na materiál nebo porovnat barvu, na e-shopu to není možné. Proto fotografie mají klíčový vliv na rozhodnutí, zda si uživatel rozklikne detail produktu či nikoliv. Z toho důvodu je zcela zásadní, aby fotografie na e-shopu vypadaly profesionálně – měly by mít správnou kompozici, kontrast, osvětlení či vysoké rozlišení. Naopak nekvalitní fotografie mohou působit nedůvěryhodně a odradit zákazníky hned po prvních vteřinách. 

V ideálním případě by fotky k produktům měl nafotit profesionální fotograf, v méně ideálním případě lze využít fotografie od dodavatele nebo fotobanky. Unikátnost fotografií se však vždycky cení. Pokud na to máte rozpočet, neváhejte investovat do dobrého produktového fotografa.

5. Odbyté texty produktů a kategorií

Přestože zákazníci často dají na kvalitní fotografie produktů, k nákupnímu rozhodnutí potřebují ještě víc. Potřebují se ujistit, že daný produkt vyřeší jejich problémy a splní veškerá očekávání. A k tomu je zapotřebí lákavý produktový popisek. 

Mnoho e-shopařů textovou část odbývá a domnívá se, že text si stejně nikdo nečte. Proto kopírují texty od konkurence/dodavatele nebo ledabyle vloží k produktu pár vlastních poznámek. V tom se ale mýlí. Nenajdou-li zákazníci o produktu požadované benefity a parametry, e-shop velmi rychle opustí a jdou hledat informace ke konkurenci.

Odbyté texty na e-shopu však ovlivňují ještě jednu oblast, a tou je SEO (optimalizace pro vyhledávače). Stejně jako zákazníci hodnotí váš obsah, hodnotí ho i vyhledávače. Pokud jim neukážete, že vaše texty jsou kvalitní a relevantní, váš e-shop zapadne mezi stovky dalších. Jak zlepšit svou pozici ve vyhledávání?

  • Zakomponujte do textu klíčová slova (z analýzy klíčových slov).
  • Vyplňujte titulky html stránky a meta popisky.
  • Naformátujte text i kategorie (používejte úrovně nadpisů H1,H2…). 
  • Pracujte na budování zpětných odkazů na váš e-shop.

TIP: Přečtěte si také článek, jak se vyvarovat SEO chybám.

A jakých je zbývajících 5 nejčastějších chyb?

To se dočtete na blogu FastCentrik.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali