Pátá Online dílna prozradila, jak dělat sociální sítě pro e-shop

08. 02. 2019

E-commerce

Máme za sebou další Online dílnu GoPay, na které jsme se tentokrát věnovali sociálním sítím.

Adam Zbiejczuk (CETIN, Influencer.cz) a Michal Filípek (Business Factory) povídali o Facebooku a Instagramu a jak tyto dvě platformy využít pro online byznys.

Co všechno pánové o sociálních sítích prozradili a jak to na páté Online dílně GoPay vypadalo?

Co všechno dělají e-shopy na sociálních sítích špatně?

Adam Zbiejczuk se na úvod přiznal, že co se týče firem a sociálních sítí, je poměrně skeptický. Většina firem sociální sítě používá, ale nedělá to úplně dobře. Jaké jsou ty nejčastější chyby, kterých se firmy dopouští?

online dílna gopay

1) Málokdy měří výsledky

Dosah příspěvků, zapojení uživatelů, kliknutí na odkaz. To vše můžete na Facebooku měřit a nějakým způsobem to vypovídá o tom, zda je příspěvek úspěšný či nikoliv. Děláte to?

2) Soustředí se na chybné cíle

Chcete mít na facebooku spoustu fanoušků, které snadno nakoupíte, ale už hůře zapojíte do aktivity na vaší stránce, nebo vám stačí pár, zato aktivních a věrných?

3) Povídají hodně o sobě

Firmy vedou na sociálních sítích spíše monolog, místo toho, aby se snažili o dialog se svými fanoušky. O své fanoušky pečujte – zajímejte se o ně, ptejte se na jejich potřeby, ukažte, že jste tady pro ně.

4) Jsou nudné

Tento bod částečně souvisí s tím předchozím. Tím, jak firmy mluví hodně o sobě, vytvářejí nezajímavý a nudný obsah pro své fanoušky. Pravidla chování uživatelů na Facebooku jsou však neúprosná – lidé se vždy budou zajímat o své přátele a ne o vás jakožto firmu.

Co je Online dílna GoPay?
Online dílna GoPay je celodenní školení online marketingu. Je určená všem provozovatelům e-shopů, kteří používají platební bránu GoPay a má za cíl šířit marketingové know-how. Celkem proběhlo už 5 Online dílen: PPC, SEO, obsahový marketing, UX a sociální sítě. 

Chování uživatelů na Facebooku se proměnilo

Pár let zpátky bylo dobrým zvykem, že lidé na Facebooku lajkovali, komentovali a sdíleli naprosto všechno, včetně úplných hloupostí. Facebook byl nový, moc firem tam zatím nebylo, organický dosah míval větší zásah a o žádném přesycení obsahem se nikde nemluvilo.

Co však bylo dřív, neplatí dneska. Klesá důležitost firemních stránek a aplikací, roste vliv osobních profilů, skupin a reklamy. Lidé přesunuli aktivitu do skupin a do messengeru.

Co s tím?

Buďte tam, kde jsou vaši fanoušci aktivní. Specializované skupiny vám pomohou vybudovat komunitu lidí se společnými zájmy, prostřednictvím zpráv na messengeru zase můžete zákazníkům radit a pomáhat.

online dílna gopay

Jak můžete na Facebooku prorazit organicky?

Dělat Facebook organicky, to znamená bez placené reklamy, je mnohem náročnější než kdy dřív. Algoritmus Facebooku pracuje tak, že vaše příspěvky doručuje pouze určitému procentu vašich fanoušků. A to procento je rok od roku menší.

Adam Zbiejczuk prozradil 4 základní pilíře, jak můžete na Facebooku prorazit, aniž byste museli za příspěvky platit:

Cool factor

Tzv. cool factor znamená, že váš příspěvek musí být opravdu něco extra. Zajímavá fotka nebo video, chytlavý text, emoce a výzva k akci – to všechno jsou ingredience, pomocí kterých namícháte organicky úspěšný příspěvek.

online dílna gopay

Užitečnost

Nabídněte zákazníkům něco opravdu užitečného – dáte jim tak důvod, proč by se o vás měli vůbec zajímat. Může jít o slevu, lákavou nabídku, e-book zdarma, apod. Nezapomínejte také na kvalitní zákaznickou péči – odpovídejte na komentáře, zprávy v Messengeru a snažte se vždy co nejlépe poradit.

online dílna gopay

Okamžitost

Na sociálních sítích obecně dobře funguje síla přítomného okamžiku. Tzn. například trefná reakce na momentální dění, a tím nemyslíme zrovna politiku – spoustu příležitostí, jak být aktuální, jsou například události, jako olympiáda, první školní den, Vánoce, atd.

Na začátku ledna proběhla na Instagramu výzva, kdy se účet s názvem World record egg pokusil o nasbírání rekordního počtu lajků. Fotka vejce získala neuvěřitelných 52 milionů lajků. Do té doby byla nejúspěšnější fotkou všech dob fotka americké celebrity Kylie Jenner s počtem „pouhých“ 18 milionů lajků.

instagram egg

Nejúspěšnější instagramový příspěvek všech dob 

Billa se rozhodla na tuto fotku chytře reagovat a vytvořila vlastní příspěvek, ve kterém zákazníkům říká, že si u ní mohou koupit hvězdu Instagramu.

billa vejce

Reakce řetězce Billa

Nejbližší masovou událostí je Valentýn. Tento oblíbený, ale i nenáviděný svátek můžete pojmout trochu jinak. Příkladem je zdařilý příspěvek od Moravské zemské knihovny.

online dílna gopay

Adam Zbiejczuk: „Být odlišný od všech ostatních je rozumnější, než tam prásknout srdíčka a růžičky jako 128. stránka v pořadí.

Chcete více příkladů, jak na sociálních sítích využít aktuálního dění? Podívejte se, jak chytře firmy využily GDPR a souhlasu k odebírání newsletteru, nebo jak Kytary.cz dali do slevy Trumpetu po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Osobitost

Šanci na úspěch má autentický a originální obsah. Ještě lepší je, když za takovým obsahem stojí značka s příběhem (tzv. lovebrand).

online dílna gopay

Jagermeister je příkladem značky, která je velmi oblíbená a navíc i osobitá

Kombinujte organik s placenou reklamou online dílna gopay

Jak se nespoléhat pouze na organik, ale kombinovat jej i s placenou reklamou, vysvětloval Michal Filípek. Ten si v odpoledním bloku posvítil na Business Manager (nutnost pro každého, kdo spravuje firemní stránku na Facebooku), fungování FB reklamy a její nastavení.

Pokud vás téma Facebookové reklamy zajímá, přečtěte si dvoudílného průvodce nastavením reklamy.

Kdy bude další Online dílna?

Momentálně sbíráme podněty na další témata a pomalu začínáme plánovat datum a řečníka.

Jisté je, že další dílna vypukne už na jaře. Téma si prozatím necháme pro sebe. Prozradíme jen, že na své si přijdou milovníci čísel a grafů.

PS: Chcete vědět, jak to na poslední Online dílně vypadalo? Podívejte se na galerii fotek.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali