Jak na mailingy – část II.

27. 08. 2015

E-commerce

Už jsme spolu mluvili o tom, jak je důležité si vybrat správný mailingový nástroj. Teď se zaměříme na praktickou část věci. Co všechno si myslíte, že by správný mailing měl obsahovat a jak by měl vypadat? Ne, že by to tedy byla nějaká extra věda, ale je pravda, že abyste zaujali, musíte mít trochu pod čepicí;-)

Na vzhledu nezáleží? Ale ano!

Začneme od základu. Od šablony. Kdybyste stavěli dům, také nezačnete od střechy, ale začnete pevnými a kvalitními základy. Tím je v e-mailové komunikaci se zákazníky líbivá šablona, kterou budete moci použít pro všechny tipy sdělení. Hlavně ať to má hlavu a patu! Nebo raději hlavičku a patičku? Grafika mailingů by měla vždy vycházet z vaší firemní identity a měla by korespondovat třeba s grafikou webu. Tím dosáhnete brandové konzistence. O tom jsme se už bavili, pokud si vzpomínáte. Nemáte ponětí, jak na to? Inspirujte se u profíků.

Pozdravit, či nepozdravit? Toť otázka

Aby váš mailing byl pro zákazníka přitažlivý, musí ho na první pohled zaujmout a oslovit. Pokud zvolíte správný pozdrav, pak máte zajištěno, že si adresáti přečtou alespoň ještě několik dalších řádků. Vyvarujte se prosím oslovení typu „Vážený pane Nováku“ … Nuda, nuda, nuda. Co tahle to vzít za jiný konec? Dnes už se přeci formalita tolik nenosí. Kdybych třeba prodávala elektroniku a měla mezi zákazníky nějakého Pavla z Prahy, co rád utrácí za novinky, tak bych mu napsala: „Pavle, máme pro vás další technickou vychytávku, co musíte mít!“. Nezní to mnohem lépe, než „Vážený pane Nováku“?

Dát (si) do těla…

Jde o to i bez jakékoliv fyzické námahy ☺ Přesto trvám na tom, že by tělo mailingu mělo být atraktivní. Pokud nebude, pozornost zákazníka ztrácíte a vaše sdělení skončí minimálně zmačkané ve virtuálním koši, pokud ne rovnou ve spamu, odkud se už sami nedostanete. Dejte si záležet! Nezahlcujte zákazníka zbytečnými informacemi. Obsah prodává. Proto používejte lákavé slogany, obrázky a krátké popisky.

Pokud nejste prodejci vysokoobrátkového zboží, pak se držte „pravidla pěti odrážek“. Více informací totiž zákazník stejně nepojme. Dosáhli byste navíc naprosto opačného efektu. Místo toho, aby si adresát přečetl, co máte na srdci, vybere si jeho mozek selektivně jen pasáže, které jsou nějak zvýrazněné, ostatní bude ignorovat.

Ať tak či tak by měly být součástí těla e-mailu obrázky, tlačítka se zajímavým CTA, zvýrazněná místa s tím nejdůležitějším sdělením.

Nepodceňujte předmět

Pokud jsem chtěla, aby oslovení a text obsahoval nějaký nápad, pak to o předmětu platí dvojnásob! Co se stane, když dostanete další, už asi padesátý e-mail, kde bude v předmětu napsáno: „Mimořádná nabídka …“, pak nevěřím tomu, že ho vůbec otevřete. Opět využijte své kreativity (nebo dejte s týmem hlavy dohromady) a vymyslete něco, co zákazníka donutí e-mail otevřít a bude mít nutkání si ho hned přečíst.

„Pavle, víme, co si přeje váš otec k Vánocům“

„Volala nám vaše sestra, že si přejete nový iPhone. Že nemáte sestru…?“

„Víme, po čem toužíte!“

Kreativitě se meze nekladou ☺

A co ještě?

Zkrátka nezapomínejte na to, že:

  • obsah je král
  • předmět táhne
  • obrázky umí hotové divy … a co teprve animované GIFy a videa!
  • nechcete zákazníka zahltit množstvím informací (více jich vždy najde na webu)
  • líbivá grafika a špetka vtipu vás může zachránit od označení „SPAM“

So, happy e-mailing!

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali