Nepodceňujte e-mailové kampaně!

05. 08. 2015

E-commerce

Že jsou e-maily dnes přežitek? Možná byste byli překvapeni, jak mohou dobře fungovat jako prodejní kanál. Je ale nutné si uvědomit několik věcí, než se bezhlavě pustíte do „spamování“ všech, co mají e-mailovou adresu ☺

V souladu se zákonem a tak dále…

Rozesílka takové e-mailové kampaně, to je tak trochu alchymie. Je třeba špetka důvtipu, znát svůj cíl, mít správného pomocníka pro posílání hromadné pošty a znát hranice, za které bychom se neměli vydávat, protože to jsou již temné bažiny ilegálna. Když do nich sklouzneme, nejen že si pošramotíme pověst, ale také můžeme vyfasovat tučnou pokutu. A řekněme si na rovinu. Není nic horšího, než získávat zpět důvěru zákazníků.

Takže co potřebujeme?

  • kvalitní systém pro rozesílku e-mailových kampaní
  • zajímavý předmět zprávy
  • lákavé sdělení
  • možnost se k odběru novinek přihlásit, ale také se z něj odhlásit
  • komunikovat se zákazníky pravidelně, ale s mírou (v žádném případě je nezahlcujte)

Ale dost teorie. Vrhněme se rovnou na praxi. Protože jsme vám chtěli ulehčit fázi výběru vhodného mailingového systému, otestovali pro vás dva známé a oblíbené nástroje.

Rychle, jednoduše a česky

Pokud vám dělá problém angličtina, doporučujeme zabrousit do českých vod a sáhnout po Smartemailingu. Můžete si ho vyzkoušet na 30 dní zdarma, takže budete mít dost času ho důkladně prozkoumat a zjistit, jestli vám bude vyhovovat. Pokud si v začátku nebudete vědět rady, je tu pro vás systém návodů a školení, které můžete absolvovat on-line. Do Smartemailingu celkem jednoduše naimportujete všechny své kontakty. Pak už stačí si začít hrát se šablonami. Občas jsme museli v některých případech chvilku tápat a experimentovat, ale kampaň jsme nakonec odeslali 🙂 Co se nám líbí je to, že můžete okamžitě sledovat výsledky kamapně. Celkově je to dost chytrý nástroj. Umí pracovat s obrázky, editovat kampaň v online HTML WYSIWYG editoru, pokročilý uživatel může využít i HTML editace zdrojového kódu a mnoho dalšího. Zkrátka, jakmile překonáte první útrapy, kdy vám v některých momentech může přijít nástroj maličko neintuitivní, máte vyhráno a můžete sekat další mailingy jako Baťa cvičky.

Chytrý šimpanz

Je angličtina váš oblíbený jazyk? Pak sáhněte po Mailchimpu! Tohle chytré “zvířátko” vám pomůže vytvářet opravdu nádherné mailingové kampaně metodou drag-and-drop. Tedy tak, že prvek (ať už obrázek, nebo blok s textem) uchopíte, táhnete na místo, kam ho chcete umístit a pustíte. Je to opravdu tak jednoduché. Obsahuje mimo jiné i velké množství již nadefinovaných šablon a definovaných textových polí, které umí různé vychytávky, jako je doplnění oslovení, pole adresy atd. I když je Mailchimp jen v angličtině, je jeho ovládání opravdu intuitivní. Práci s ním zvládne i člověk, který umí anglicky jen pár slovíček. Jak už název napovídá, naučí se s ním pracovat opravdu i “cvičená opice”. 🙂 A je to vážně pravda! Pokud už patříte do skupiny lidí, kteří se s angličtinou dokáží celkem obstojně poprat, můžete využít i v Mailchimpu dobře připravené nápovědy a videonávodů. A ještě jedna dobrá zpráva, tenhle “chlupáč” vám dovolí posílat mailingy zdarma, a to až na 2 000 unikátních adres. Vážně.

Emailing jednoduše…co dodat

Máte již s Mailchimpem i Smartemailingem své zkušenosti a zjistili jste, že to pro vás není to pravé ořechové? Pak zkuste sáhnout po systému Emailing jednoduše. Tenhle systém má opravdu pěkný WYSIWYG editor. Sdrce náročného uživatele jenom zaplesá. Ani u aplikace Emailing jednoduše pak nechybí spousta vychytávek, které vám umožní vkládat do chystaného mailingu obrázky, odkazy, tabulky…zkrátka téměř vše, na co si vzpomenete. Navíc máte k dispozici přehledné statistiky úspěšnosti, které vám jasně poví, kdy jste se trefili kampaní do zájmu zákazníků a kdy to byl krok vedle. A co je velká výhoda? Opravdu se v něm neztratíte. Systém je přehledný a tak intuitivní, že se v něm po pěti minutách hravě zorientujete. Co je ale mínus? Neobsahuje žádné použitelné šablony. Chcete je? Musíte zaplatit za jejich vývoj, nebo mít šikovného programátora, který to udělá za vás.

Je dobré vědět, že jsme vzbudili zájem…

Ať už si vyberete kvalitní český Smartemailing, po Mailchimpu, Emailingu jednoduše, nebo jiném nástroji, kterých je na trhu nepřeberné množství, nebudete litovat. Nejen, že si budete moci vytvořit sami nebo s pomocí programátora úžasnou mailingovou šablonu, která odpovídá vašemu brandu, ale také budete mít přehled o tom, jak velké publikum jste svým sdělením zasáhli. Oba nástroje totiž umí zobrazit přehlednou statistiku úspěšnosti e-mailu. Budete dokonce vědět, který váš zákazník e-mail otevřel a na jaký odkaz klikl. Ty, které jste neoslnili, pak můžete zkusit oslovit znovu. Můžete vyzkoušet jiný, chytlavější a zajímavější předmět zprávy, jiné obrázky a text.

Na co tedy ještě čekáte? Naplánujte svou první kampaň, informujte zákazníky o akci, která u vás právě probíhá. Nemáte co ztratit 😉

A příště můžeme probrat trochu té teorie o tom, jak by měla vypadat struktura správné e-mailové kampaně.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali