5 tipů, jak dokončit více objednávek díky platební bráně

24. 09. 2015

E-commerce

Máte někdy pocit, že dokončit online obchod je neskutečná dřina?

Nejdřív se pipláte s produkty a s webem. Pak ládujete peníze do reklamy a naháníte zákazníky, kde se dá.

A když je nakonec přesvědčíte k nákupu, počet skutečně dokončených objednávek ve vás místo uspokojení vyvolává pochybnosti, jestli vám to všechno stojí za to.

Nepropadejte panice. Nejste v tom sami. Lidé na internetu nedokončí v průměru 69 % všech objednávek. Kolik peněz navíc byste asi vydělali, kdybyste tento poměr dokázali srazit o 3, o 5 nebo dokonce o 10 procent? Snadno je můžete mít.

V tomto článku vám ukážu 5 snadných způsobů, které vám pomohou dokončit více obchodů a to i bez překopání celé vaší objednávky nebo obchodní strategie.

Proč lidé odpadají?

Podle statistik lidé nedokončí objednávku nejčastěji kvůli dodatečným nákladům spojeným například s dopravou. Dalším důvodem je, že nákup neberou vážně a často také najdou lepší cenu u konkurence.

Jestli nechcete váš byznys dotovat, tyto důvody neřešte. Těžko přemluvíte k nákupu někoho, kdo nemá dost peněz, nebo nakupuje očima.

Obrázek – Důvody, proč lidé předčasně opouští objednávku. Ty v kroužku můžete začít měnit okamžitě.
Důvody pro nedokončení objednávky

Obrovské množství příležitostí ale spočívá v tom, jak dokážete zákazníkovi placení usnadnit a zpříjemnit. A to je úkol i pro vaši platební bránu. Co byste ji měli naučit?

1. Nabídněte maximum platebních metod

V Česku působí téměř 47 bank a vydáno je zde přes 11 milionů platebních karet. Schválně, kolika způsoby jde u vás zaplatit?

Možná vám to připadá jako malichernost, ale 56 % zákazníků očekává, že si během objednávky budou moci vybrat z více platebních metod.

Nejde přitom jen o platební karty nebo bankovní převody. Stále populárnější jsou i online platební tlačítka, kterými umožníte vašim zákazníkům platit doslova na jedno kliknutí.

Buďte proto velkorysí. Čím více platebních metod dokážete nabídnout, tím spíš u vás zákazníci objednávku dokončí.

2. Nepřesměrovávejte

Nadřete se, abyste dostali návštěvníky na váš web. Ještě více práce máte s produkty, designem i obsahem, když se snažíte návštěvníky zkonvertovat. Proč je tedy, když už vám chtějí zaplatit, posíláte pryč?

Přesměrováním snadno narušíte křehký vztah, který si k vám váš zákazník během objednávky vytváří. Prodloužíte i délku platebního procesu a zvýšíte tak riziko, že zákazník objednávku nedokončí.

Obrázek – Ukázka Inline patební brány, která umožňuje platit bez přesměrování.
Inline platevbní brána GoPay

Největší potíž s přesměrováním ale je, že v zákazníkovi vyvolá pocit, že peníze neplatí vám, ale někomu, koho nezná. Kdo z nás v této situaci rád vytahuje peněženku?

Nastavte proto vaši platební bránu tak, aby zákazník mohl zaplatit přímo na vašich stránkách. Oba si užijete méně stresu.

3. Ujišťujte

Placení na internetu je spojené s poskytováním citlivých osobních i platebních údajů. Jestli jste známou a zavedenou značkou, lidé u vás s placením problém většinou nemají. Hůře na tom jste, když teprve začínáte.

Pro 17 % nakupujících jsou obavy ze zneužití platebních údajů důvodem pro nedokončení objednávky. Podle jiného průzkumu tuto obavu sdílí až 68 % nakupujících. Na důvěryhodnosti a pocitu bezpečí tedy rozhodně záleží.

Spojte proto vaši platební bránu se zavedenou platební institucí, u které budou mít vaši zákazníci jistotu, že jejich peníze doručí, jak má.

Obrázek – Ujišťovací prvky, které v průběhu objednávky používá levneElektro.cz
Bezpečností prvky v objednávce

Pokud můžete, ujišťujte také zákazníky v průběhu celé objednávky o její bezpečnosti. V tom vám dobře poslouží certifikáty, které jste si vysloužili nebo loga certifikačních autorit, které zastřešují vaši platební bránu.

4. Noste stejný dres

Lidé se během nakupování řídí emocemi. Rozumem svá rozhodnutí později ospravedlňují. Vzhled a obsah vašich stránek jsou hlavními spouštěči nákupních emocí.

Proto pokud design vaší objednávkové stránky dovedl zákazníka k platbě, potřebujete, aby i placení probíhalo ve stejných nebo podobných kulisách.

Je to pochopitelné. Zákazníci spojují svá nákupní rozhodnutí s vámi, tedy i s vaším designem a vašimi barvami. Proč by najednou měli poslat peníze někomu, koho předtím nikdy neviděli a kdo s vaším designem nemá nic společného?

Platební bránu proto nastylujte do vašich barev a přilepte na ni i vaše logo.

Obrázek – Nastylování platební brány GoPay pro servery Lupa.cz a Měšec.cz.
Nastavení vzhledu na platební bráně GoPay

5. Myslete na mobily

Máte responzivní web? Super. A co vaše platební brána? Zkusili jste ji proklikat na mobilu? Jestli ne, vaši zákazníci na tom budou podobně. A potom vás ani responzivní web nespasí.

Až třetina lidí, kteří u vás získají negativní zkušenost během objednávky na mobilu nebo tabletu, se k vám už znovu nevrátí.

Integrace responzivní platební brány přitom dnes už není nijak náročná. A i kdyby – je lepší trocha úsilí, než bez práce přicházet o peníze a objednávky.

Testujte a měřte

Výčet všech tipů, jak zvýšit počet dokončených objednávek nebude nikdy úplný. Uvedl jsem tipy a doporučení, která jsou z pohledu požadavků na moderní platební bránu nejdůležitější.

Pokud se podle nich budete řídit, určitě nezapomeňte veškeré úpravy testovat a měřte i jejich dopad.

Jak bojujete pro nedokončeným objednávkám vy?

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali