Kdy Češi nejvíc nakupují na Vánoce? Black Friday to není!

19. 12. 2023

E-commerce

Vánoční období je tradičně časem radosti, a přípravy na tuto událost se samozřejmě neobejdou bez nákupů dárků.

I když je Black Friday spojen s velkými slevami a masivním nákupním šílenstvím, zdá se, že tuzemské zákazníky stále nechává chladnými. Naše data ukazují, že Černý pátek není tím nejdůležitějším dnem pro vánoční nákupy.

Kdy Češi nakupují vánoční dárky, když ne na Black Friday?

Nákupní mánie na GoPay vrcholí až v prosinci

Každoročním trendem jsou nákupy vánočních dárků na poslední chvíli. Ruku na srdce, kdo svědomitě řeší Vánoce v několikaměsíčním předstihu? 

Listopad je tradičně ve znamení postupného růstu plateb, které vrcholí v první polovině prosince.

Který den je ale ten nejvíc top co se počtu provedených plateb přes GoPay bránu týče? 

Letos si zlatou medaili odnáší pondělí 11.12., kdy proběhlo více než 200 000 plateb! Tuzemští zákazníci upřednostňují oproti černému pátku nákupní pondělí. 

Tento trend se od loňska nezměnil. V roce 2022 proběhlo nejvíce plateb v celé vánoční nákupní sezóně také v pondělí, a to 12.12. s 140 000 dokončenými platbami.

Black Sunday is the new Black Friday

Že by čeští spotřebitelé Black Friday zcela ignorovali se ale říct nedá. Obzvlášť, když e-shopy z jednoho nákupního dne v průběhu let udělaly slevový víkend. A některé obchody se pyšní i celým „černým týdnem“.

Není tedy neobvyklý ani mírný nárůst plateb o víkendu po černém pátku. Nicméně samotný Black Friday až takový boom z hlediska počtu plateb není.

Nákupní závod o nejvýhodnější nákup odstartuje v pátek. Sobota bývá z hlediska nákupů slabší, zákazníky pravděpodobně opustil nával nákupního entuziasmu. 

Strach z promeškání šance ale opět zavládne a v neděli zákazníci využívají končících slevových nabídek – v neděli počet plateb opět vzroste. Alespoň to nám vyplývá z dat za poslední dva roky.

Jak si stál letošní Black Friday

Letošní Černý pátek vyšel na datum 24.11., kdy proběhlo 124 000 plateb. Následovala sobota 25.11. s poklesem na 92 849 plateb. Neděle je ve znamení končících slev a také nárůstu plateb – 26.11. proběhlo 134 400 plateb – to je dokonce více než na Black Friday.

Černá neděle je dokonce nejúspěšnější nákupní den celého listopadu – v tento den totiž proběhlo nejvíce plateb v měsíci.

Stejný průběh jsme zaznamenali i v loňském roce, přičemž v pátek 25.11. proběhlo 110 000 plateb, tradiční sobotní pokles na 82 650 plateb a nákupní neděle vzrostla na 118 600 plateb. Meziročně tak počet provedených plateb vzrostl.

I v minulém roce proběhlo nejvíce plateb z celého listopadu právě na černou neděli. Meziročně je tento ten v počtu plateb dokonce o 13 % úspěšnější.

Růst hlásí i Shoptet

Že zákazníci v listopadu stále více nakupují na Black Friday potvrzují i data zveřejněná Shoptetem. A to i navzdory celkového letošního poklesu e-commerce.

V meziročním porovnání dosáhly malé a střední e-shopy nárůst prodejů o 10 %. Celkový obrat českých e-shopů na platformě Shoptet pak dosáhl během tohoto jediného dne celkového obratu kolem 300 miliónů korun.

Co je to Black Friday

Black Friday (v překladu Černý pátek) je obchodní akce s původem ve Spojených státech. Datum není stálý a každý rok se mění – Černý pátek tradičně probíhá následující den po Díkůvzdání (které připadá na čtvrtý čtvrtek listopadu). Tato událost ohraničuje začátek vánoční nákupní sezóny a je spojena s masivními slevami nebo speciálními nabídkami.

V posledních letech se trend rozšířil i do dalších zemí. V tuzemsku Black Friday zakořenil natolik, že některé obchody pořádají slevové akce pod tímto názvem i několikrát do roka. Není ani obvyklé vymezení slevových nabídek jen na pátek – Black Friday probíhá v českých obchodech tradičně po celý víkend.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali