Jak získat množstevní slevu u vašich dodavatelů?

13. 11. 2023

E-commerce

Jak ušetřit náklady? I když se byznysový svět neustále dynamicky vyvíjí, tuto otázku si budou foundeři pokládat asi vždy. Zatímco některé strategie vám ve finále ušetří jen pár korun, jiné i několik tisíc. Do druhé kategorie spadají množstevní slevy na zboží, které dodavatelé standardně nabízejí. Někdy však tyto nabídky nekomunikují transparentně nebo vám nabízená výše nedává smysl – v ten moment se hodí znát triky, jak vyjednat opravdu výhodnou slevu.

Když se jednání podaří, může se jednat o win-win situaci. Dodavatelé totiž benefitují z vyšších prodejů svého zboží a posílených vztahů se svými partnery, vy ušetříte nemalé peníze a získáte tolik potřebnou konkurenční výhodu. Jako u všeho v obchodní sféře se však bude potřeba vybavit strategickým přístupem a také trpělivostí. Pojďme se podívat na to, jak proces vyjednávání zvládnout na jedničku, nehledě na typ produktů, které nakupujete a prodáváte.

1. Před vyjednáváním si udělejte průzkum

Bez pořádného průzkumu trhu to nepůjde. Jelikož vám dodavatelé prodávají produkty, budou mít přesnou představu o tržních cenách, míře poptávky a vašich konkurentech. O těchto faktorech byste měli mít perfektní povědomí i vy, abyste měli „něco v ruce“, a tak se mohli pustit do produktivní diskuze založené na datech.

Důkladně prozkoumejte trh včetně nabídek ostatních dodavatelů. V rámci nabízených benefitů z vaší strany můžete dodavateli přislíbit dlouhodobou spolupráci, bleskové proplácení faktur nebo konzistentní odběr určitého objemu zboží. Díky tomu se zvýší šance, že vašemu potenciálnímu návrhu vyhoví.

V rámci vašeho studia se také naučte odbornou terminologii, kterou pak v interakcích můžete používat. I taková maličkost zvýší vaši důvěryhodnost a profesionalitu (jak při vyjednávání, tak mimo něj při standardních provozních činnostech a komunikaci se zákazníky).

2. Kalkulace, kalkulace, kalkulace

Jakmile lépe pochopíte byznys vašeho dodavatele a jeho potřeby, je zapotřebí ujistit se, že vaše představa o množstevní slevě bude vyhovující pro obě strany.

Určete objem zboží, které chcete zakoupit, frekvenci jeho nákupu a celkové náklady na nákupy, které byste v daném roce uskutečnili. Takové informace vám usnadní vyjednávání a dodavatel si udělá lepší představu o potenciálu, který obchod s vámi skýtá. Čím více váš návrh vyhovuje potřebám dodavatele, tím spíše vám nabídne množstevní slevy, ve které doufáte. A také čím větší objem zboží jste ochotni zakoupit, tím více se otevírají dveře k vyjednávání cen. 

Pakliže zboží potřebujete nakoupit co nejvíce, a dostat se tak na určité procento slevy, zvažte GoPay financování. Oproti standardním úvěrům z bank disponuje hned několika benefity, včetně rychlejšího vyřízení žádosti a větší šance na její schválení. Vypůjčit si můžete až 1 500 000 Kč a nákup velkých objemů zboží je jedním z nejčastějších důvodů, proč podnikatelé o financování žádají.

3. Nabídněte platbu záloh

Dalším tipem, jak u dodavatele dosáhnout svého, a tedy získat i zajímavou množstevní slevu, je nabídnout platbu záloh. Dodavateli můžete proplatit jak částečnou, tak celkovou částku předem. Jedná se také o jeden z nejlepších způsobů, jak si vybudovat důvěru. Nemusíte se však uvazovat k tomu, že to tak bude u každého nákupního cyklu. Často to stačí jednou – dodavatel si vás totiž „proklepne“ a zjistí, že to se spoluprací myslíte vážně.

Také můžete požádat o slevu z celkového objemu nákupu po dosažení určitého milníku, jako je například splnění určitého limitu prodejů.

4. Buďte upřímní a transparentní

Když potřebujete získat lepší cenu za nakupované produkty, můžete k tomu mít hned několik důvodů. Potřebujete například dohnat vaši konkurenci nebo dosáhnout takové marže, abyste plnili své stanovené obchodní cíle. Možná provozujete menší e-shop, který se potřebuje dostat na co nejlepší ceny, aby si zajistil růst. A i když vám přijde, že nemáte pro vašeho dodavatele nic hodnotného na oplátku, jednu věc přece jen máte – vaši upřímnost. Tu dodavatelé často oceňují, jelikož pokládá základy solidního profesionálního vztahu.

Při vyjednávání se neuchylujte k žádným podvodným taktikám a neslibujte něco, co není ve vašich silách. Kvalita jakéhokoliv byznysu je přímo úměrná poctivosti těch, kteří jej reprezentují.

Mnohdy se můžete při vyjednávání dostat do patové situace. V případě, že se s dodavateli nedohodnete, neváhejte jednání pozastavit. Nechte si to projít hlavou a případně se podívejte po jiných dodavatelích, kteří budou vašim představám o množstevních slevách více otevřeni.

A pakliže na zboží opravdu spěcháte, i zde vám může pomoci GoPay financování. Vaše žádost totiž může být schválena již během několika krátkých minut – peníze tedy můžete ihned použít pro nákupy.

5. Jakmile dosáhnete shody, dejte jí písemnou podobu

Na tento bod nezapomínejte jak u vyjednávání množstevní slevy, tak vyjednávání obecně! Spousta podnikatelů zapomíná svým dohodám s partnery dodávat písemnou podobu, a to čistě kvůli prokrastinaci nebo nedostatku provozního know-how. 

To může vést k tomu, že druhá strana zapomene na detaily vaší konverzace. Když se jí je budete snažit připomenout, dohodu může rozporovat. Přijdete tedy o to, o čem jste si mysleli, že jste vyjednali. Všechno dejte na papír hned, jak to bude možné.

Nemusí se jednat o složitý proces. V dnešní době existuje několik nástrojů, kde můžete dohody podepisovat elektronicky.

Schopnost vyjednávání je v byznysovém světě nutností. Mějte na paměti, že osvojit si ji chce čas a praxi. S každým jednáním však budete efektivnější a schopnější prosadit svoje návrhy. Množstevní slevy tedy můžete získávat stále snadněji. Také nezapomínejte na upřímnost a transparentnost – jak se totiž říká – s poctivostí nejdál dojdeš. Pokud budete vždy mluvit pravdu, dodavatelé budou mnohem ochotnější s vámi jednat.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali