Jak jsme v GoPay vytvořili vlastní aplikaci na ověření identity

29. 10. 2019

Aktuality/GoPay

Před nějakou dobu jsme si vytyčili nelehký cíl – postavit zbrusu nové, modernější a lepší GoPay. Pustili jsme se tedy do kompletního revývoje celého našeho softwaru a postupně přecházíme na nové technologie, vytváříme nové technické zázemí, kreslíme nové produkty.

Na jakých novinkách pracujeme?

V tomto novém světě například pracujeme na sjednocení GoPay obchodního účtu (používá obchodník, který přijímá platby přes GoPay) a GoPay osobního účtu (používá uživatel, který platí prostřednictvím elektronické peněženky online).

Prvním krokem ke sjednocenému účtu bylo vytvoření identifikační aplikace. Tu jsme úspěšně spustili letos a vedle klasické desktopové verze jsme vyrobili i mobilní aplikaci.

Další letošní novinkou je, že jsme migrovali 130 tisíc GoPay osobních účtů do rozhraní nového světa, které je společné s identifikační službou.

K čemu identifikační služba slouží a co s ní plánujeme do budoucna?

Co je GoPay identifikační služba?

GoPay identifikace je software, přes který můžete ověřit svou identitu pro online služby, které ověření identity vyžadují. Mezi ně patří zejména kasina, sázkové kanceláře, pojišťovny, ale i fintech nebo další bankovní služby.

Jedná se o jednoduchou aplikaci, ve které si založíte účet, vyplníte základní údaje, jako jméno, příjmení, e-mail, telefon a pomocí webové kamery nebo telefonu pořídíte snímky svých osobních dokladů. Identitu pak ověřujeme na základě porovnání těchto osobních dokladů a vaší fotografie.

Ověření identity přes naší aplikaci je hračka. Aplikace uživatele sama provede procesem ověření, vše je maximálně intuitivní a přehledné.

Identifikace je dostupná na této stránce, kde stačí zadat svůj e-mail, telefon. Tím se vytvoří přístup do osobního profilu, ve kterém uživatel může projít identifikačním procesem.
Údaje, které o uživateli takto získáme, bezpečně předáme portálu, který ověření identity vyžaduje.

Provést identifikaci přes naší aplikaci zatím mohou pouze fyzické osoby. Intenzivně však pracujeme na tom, aby se mohli identifikovat i právnické osoby. Tímto bychom pak dokázali snadno a rychle ověřovat identitu firem, které s námi mají smlouvu na poskytování platební brány a jejichž identifikaci musíme provádět povinně na základě zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Mobilní aplikaci najdete jak na Google Play, tak na App Store.

Rozhraní identifikace jsme částečně propojili s GoPay osobním účtem

GoPay osobní účet umožňuje prostřednictvím elektronické peněženky platit online na internetu. Peněženka funguje na bázi přednabitého konta. Zákazník tedy nemusí při placení online vytahovat kartu, ani se přihlašovat do internetového bankovnictví. Výhodou také je, že zákazník může posílat peníze z GoPay osobního účtu na libovolné bankovní protiúčty.

Protože je GoPay osobní účet považován za účet elektronických peněz, musí být přihlášení do tohoto účtu velmi bezpečné. Tím pádem se na přihlášení do tohoto účtu vztahuje silná autentizace. Ta začala povinně platit 14. září.

Do konce léta jsme tedy museli vyřešit jiný způsob přihlášení do GoPay osobního účtu, a to tak, aby byl v souladu se silnou autentizací. A protože jsme nechtěli rušit všechny osobní účty, které v systému máme, rozhodli jsme se je zmigrovat do prostředí nové aplikace, která je částečně propojená s identifikační službou. Takto jsme přesunuli přes 130 tisíc aktivních účtů.

Od poloviny září se uživatelé mohou přihlašovat v prostředí jiného rozhraní, než na který byli doposud zvyklí. Zároveň v novém prostředí probíhají i změny některých údajů, jako například e-mailu, telefonu nebo hesla. Zbylé funkce a vnitřek účtu zatím zůstávají při starém.

Co Plánujeme dál?

Bohužel nám migrace osobních účtů svázala ruce více, než jsme původně zamýšleli. A protože jsme v souvislosti se silnou autentizací potřebovali mimo jiné technicky připravit i platební bránu, ostatní projekty šly nechtěně na vedlejší kolej. Novou mobilní bránu nebo Apple Pay tak nasadíme později oproti původnímu plánu.

Do budoucna můžeme slíbit, že postupně zmigrujeme komplet celý osobní účet do prostředí nové aplikace, kterou v GoPay už nějakou dobu budujeme. K tomuto účtu plánujeme vytvořit PSD2 služby, tedy možnost, kdy uživatel bude moci ovládat i jiné bankovní účty, ať už přes osobní účet, nebo na platební bráně. K tomu chceme přidat také pokročilejší funkce placení, a další vychytávky.

O tom, jak svět nové platební brány stavíme, ale i o pikantních informacích ze zákulisí GoPay si můžete poslechnout v rozhovoru s naším zakladatelem Pavlem Schwarzem pro magazín Mladý podnikatel.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali