Získejte konkurenční výhodu s novou funkcí Account updater

25. 01. 2024

Aktuality/GoPay

Nedávno jsme v novém článku představili službu Account Updater, která nám umožňuje získávat od vydavatelů karet aktualizace o změnách na platebních kartách. To zahrnuje například prodloužení platnosti karet po jejich vypršení. 

Funkce Account updater výrazně ovlivňuje opakované platby a předplatné. Když zákazníkova karta vyprší a obdržíme informace o obnovené kartě od vydavatele, můžeme bez dalších kroků zákazníka nebo obchodníka pokračovat v předplatném a účtovat platby na novou kartu.

Spuštění funkce s sebou přineslo několik otázek, včetně té, které české banky tuto službu podporují. V tomto článku na tyto a další otázky odpovíme na základě dostupných dat.

Account Updater v GoPay

Službu jsme oficiálně představili na začátku loňského října. Do konce roku 2023 jsme novou funkci aktivovali pro 13 eshopů. Na těchto e-shopech jsme zaktualizovali bezmála 1 000 karet.

Následně byly na zaktualizovaných předplatných provedeny platby v hodnotě téměř 75 000 CZK – o které by obchodníci bez aktualizací pravděpodobně přišli!

Z našich dat totiž vyplývá, že až 60% zákazníků si po vypršení karty sami předplatné neobnoví.

Jak Account Updater funguje

Pokud je na e-shopu aktivní funkce Account Updater a vznikne nová opakovaná platba (např. za předplatné), pošleme dotaz na vydavatele platební karty. Ten nám oznámí, zda je daná karta zúčastněná nebo nezúčastněná. A pouze zúčastněné karty mají k dispozici aktualizace. Toto závisí nejen na vydavateli, ale i na typu platební karty – jedna banka může podporovat některé karty a jiné nikoliv.

Pokud se blíží konce platnosti karty, která je zúčastněná, dotážeme vydavatele karty, zda jsou k dispozici nová data – expirace a někdy i číslo karty. Pokud nová data obdržíme, upravíme předplatné na naší straně a příští platbu účtujeme již na novou kartu.

Pro které banky a karty je funkce dostupná

Jak jsme již zmínili, prvním krokem je zjistit, jestli je daná karta zúčastněná nebo nezúčastněná. Připravili jsme v přehledné infografice rozpad podle jednotlivých vydavatelů:

V České Republice funkci podporuje většina velkých bank. 

Nejméně úspěšná je MONETA, která nám ve 100% případů vrací odpověď, že karta je nezúčastněná. Naopak Fio banka, Air Bank, Raiffeisenbank, ČSOB a UniCredit Bank nám u více než 90% karet vrací odpověď, že karta je zúčastněná

Zjistili jsme ovšem, že potvrzení banky, že karta je zúčastněná ještě neznamená, že aktualizaci dostaneme. O tom však dále.

U větších slovenských bank je situace o něco lepší – všech 6 bank (se kterými se nejčastěji platí přes GoPay) nám ve více než 95 % případů banka odpovídá, že karta je zúčastněná.

Zajímavý je také pohled nikoliv podle vydavatele karty, ale podle jejího typu. Z toho se vyplývá, že pro karty typu Visa Personal není služba podporována žádným vydavatelem. Naopak karty MasterCard jsou podporovány častěji.

Které banky nám poskytují aktualizace

Pokud nám banka potvrdí účast karty, čekali bychom, že k ní skutečně obdržíme aktualizace. Realita je taková, že ne vždy nám aktualizace dorazí. Pro zhodnocení aktualizací máme k dispozici menší množství dat – jedná se o zúčastněné karty a ty, které nebyly vypršelé již při vzniku předplatného. Omezujeme datový pohled na výběr českých bank.

UniCredit Bank má nejmenší úspěšnost aktualizací, kdy přes 90% označí karty jako zúčastněné, ale méně než na 1% z nich nám poskytne skutečnou aktualizaci. Většina těchto karet vyprší, aniž by banka informovala o obnovené kartě. 

Naopak Komerční banka označující jen 60 % karet jako zúčastněné, ale poskytne aktualizaci pro 99 % z nich.

Závěrem

Nová funkce Account Updater vám poskytne konkurenční výhodu pro opakované platby. Data ukazují významný dopad na předplatné. 

Pro optimální využití a získání funkce kontaktujte nás na e-mailu podpora@gopay.cz.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Štefan Földesi

O čem jsme ještě psali