Vše, co potřebujete vědět o opakovaných platbách

16. 01. 2024

Aktuality/GoPay

Nabízíte zboží nebo služby s předplatným? A potřebujete zajistit automatické strhávání plateb od vašich zákazníků?

Pak se vám bude hodit funkce opakované platby, kterou můžete s GoPay platební bránou využít. Opakované platby dokážou peníze strhávat samy, aniž byste se vy nebo vaši zákazníci museli o předplatné starat.

Pojďte se s námi podívat, jak opakované platby využívat a jak maximalizovat jejich potenciál díky doplňkovým funkcím.

Co jsou opakované platby a pro jaký byznys se hodí

Opakované platby umí automaticky strhávat peníze z účtu zákazníka, respektive z jeho platební karty. A to tak často, jak potřebujete. Dalo by se říct, že opakovaná platba je v takový trvalý platební příkaz, akorát pro platby kartou.

Tento typ plateb se vám budou hodit, pokud nabízíte služby nebo produkty na bázi předplatného. Zkrátka kde je zapotřebí, aby zákazník službu nebo zboží hradil pravidelně a ideálně se o placení nemusel starat.

Opakované platby využijete například pokud nabízíte předplatné novin a časopisů, webhosting nebo cloud, softwarové služby, předplatné boxů se zbožím, kurzy nebo školení, atd.

Opakované platby naopak nejsou vhodné pro prodej na splátky. Respektive tuto funkci nelze využít ke strhávání splátek.

Jaké typy opakovaných plateb můžete s GoPay využít

GoPay platební brána vám umožní přijímat dva typy opakovaných plateb:

  1. Automatické opakované platby (AUTO)
  2. Opakované platby na vyžádání (ON DEMAND)

Technický popis obou typů plateb najdete na našem helpdesku v článku Opakované platby.

Automatická opakovaná platba

Automatickou opakovanou platbu si můžete představit jako trvalý příkaz. Znamená to, že v pravidelných intervalech dochází ke strhávání stejné částky.

Tento typ opakované platby se hodí pro služby s pravidelnou platbou ve stejné výši, např. předplatné časopisu, jehož cena se nemění.

Hlavní výhoda spočívá v tom, že zákazník nemusí každý měsíc myslet na to, že musí něco zaplatit. A vy budete mít jistotu, že vám peníze budou chodit včas.

Opakovaná platba na vyžádání

Na rozdíl od automatické, opakovaná platba na vyžádání funguje tak, že se výše strhávané částky může různit (podle potřeb) a ke strhávání dochází nepravidelně.

Tento typ platby na vyžádání se hodí pro služby s nepravidelnou platbou nebo platbou podle čerpání. Nebo pokud nabízíte první měsíc zdarma a až poté přechází zákazník na placenou verzi.

Pokud nabízíte službu, u které jsou různé cenové tarify, a zákazník třeba přechází na jiný tarif, tak mu začnete automaticky strhávat jinou částku, aniž by zákazník musel založit novou platbu.

Automatická aktualizace expirovaných karet

Až 60 % opakovaných plateb skončí expirací platební karty bez obnovení předplatného. V případě expirace platební karty totiž dojde k automatickému ukončení opakované platby z důvodu, že z neaktivní platební karty již nejde platbu strhnout.

Nutit zákazníky do založení nové opakované platby po expiraci karty se ne vždy potká s úspěchem. Proto jsme nasadili revoluční funkci Account updater, která problém s expirovanými platebními kartami řeší.

Díky této funkci v případě, že zákazníkovi expiruje platnost platební karty nebo získá novou platební kartu namísto té staré, proběhne automatická aktualizace. Opakovaná platba tak bude automaticky pokračovat z nové platební karty, která nahradí stávající.

Chcete o této funkci vědět více? Všechny důležité informace a jak funkci nastavit najdete v článku Představujeme novou funkci Account updater.

Jak opakované platby získat

Chcete opakovačky i pro váš e-shop? Napište nám na e-mail podpora@gopay.cz. Opakované platby aktivujeme na přání (tzn. nejsou automaticky součástí platební brány).

Pro aktivaci opakovaných plateb je nezbytné, aby objednávkový formulář pro založení opakované platby splňoval parametry a obsahoval nezbytné informace. Co vše má formulář obsahovat a příklad ideálního formuláře najdete v článku Jaké informace musím prezentovat pro opakované platby?

Co se týče implementace opakovaných plateb, z vaší strany je nutné provést drobné úpravy v integraci. Bližší informace ohledně integrace vám sdělí naše technická podpora – integrace@gopay.cz.

Ještě nemáte platební bránu GoPay?

Získejte platební bránu GoPay s opakovanými platbami.

Automatizujte opakované platby za vaše produkty i aktualizaci platebních údajů s vychytanou funkcí Account updater.

Kliknutím na tlačítko „Chci GoPay“ se nezávazně registrujete a do 3 pracovních dnů můžete přijímat platby!

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali