Srovnání platebních bran 2023 1. díl: Platba kartou

31. 05. 2023

Aktuality/GoPay

Počet plateb platební kartou každoročně narůstá na úkor ostatních platebních metod, jako je třeba platba na dobírku nebo bankovní převod. Aby taky ne – platba kartou je rychlá a pro zákazníka i díky elektronickým peněženkám (např. Google Pay nebo Apple Pay) také maximálně pohodlná.   

Na trhu je spoustu platebních bran, které vašim zákazníkům umožní zaplatit své objednávky platební kartou. Jaké důležité funkce nabízejí a která platební brána nabídne vašim zákazníkům nejkomfortnější placení? 

V tomto článku se podíváme, jak se platí kartou na platebních branách. Rozebereme, jak má vypadat správně fungující formulář pro platbu kartou, co by měl umět a jaké funkce by vás měly jako e-shopaře zajímat.

Na jaké platební brány se podíváme?

  • GoPay
  • Comgate
  • Shoptet Pay
  • ThePay
  • GP webpay
  • Barion

Jaké funkce by měl mít ideální platební formulář?

Ideální platební brána
  1. Branding brány: Možnost přizpůsobit si logo e-shopu nebo nastavit vlastní barvu platební brány.

    Braning pomáhá budovat důvěru zákazníka k bráně – například díky logu e-shopu na bráně po celou dobu zákazník ví, komu přes platební bránu platí.

  2. Dostupnost plateb na jedno kliknutí: Možnost zaplatit pomocí Google Pay, Apple Pay nebo Click to Pay přímo na platební bráně místo použití anonymní karty.

    Platba z elektronické peněženky je ultra rychlá a snadná – zákazník už nemusí ručně vyplňovat údaje ze své platební karty a zaplatí na jedno kliknutí. 

  3. Platební formulář: Počet polí, které musí zákazník vyplnit před zaplacením, funkce automatického přesouvání kurzoru mezi poli při psaní a celková přehlednost formuláře.

    Přehledný a snadno vyplnitelný formulář usnadňuje zákazníkům placení a zvyšuje pravděpodobnost úspěšného zaplacení objednávky. 

  4. Bezpečnostní prvky na platební bráně: Funkce platební brány pro dodatečné zabezpečení platby, např. celé nebo částečné zakrytí platební karty po zadání.

    Bezpečnostní funkce zvyšují důvěryhodnost zákazníků v platební systém. 

  5. Uložení platební karty na platební bráně: Funkce umožňující uložit číslo platební karty zákazníka pro další platby přímo na platební bráně.

    Zapamatování platební karty usnadní zákazníkům další nákupy na platební bráně, zároveň celkově zlepšuje uživatelskou zkušenost. Zákazník s uloženou platební kartou zaplatí i bez elektronické peněženky, je to tedy skvělá alternativa ke Google Pay a Apple Pay.

  6. Informace o bezpečnosti: Prezentace informací o zabezpečení platby a zacházení s údaji, které zákazník platební bráně svěřuje.

    Stejně jako bezpečnostní funkce, i prezentace informací o zabezpečení plateb zákazníky uklidňuje a zvyšuje jejich důvěru v placení na dané platební bráně. 

Restart platby: Funkce, která zákazníkům umožňuje zopakovat neúspěšnou platbu přímo na bráně.

Restart platby má zásadní vliv na konverzi (počet úspěšných plateb) a také zlepšuje uživatelskou zkušenost při placení. 

Restart platby

Přizpůsobené zobrazení pro počítač a mobilním zařízení: Srovnání vzhledu platební brány na počítači a mobilním zařízení.

Správná konfigurace zobrazení pro různá zařízení je důležitá pro správné fungování platebního systému a budování uživatelského zážitku. 

Přizpůsobení zařízení
Tip: Jak vypadá platba kartou na GoPay bráně si můžete vyzkoušet na naší demo verzi.

Branding brány

V současné chvíli postrádají dodatečné funkce k přizpůsobení vzhledu platební brány ThePay a GP webpay. 

Vlastní vzhled si můžete nastavit na GoPay, Comgate a Shoptet Pay. Co vše si můžete na těchto branách přizpůsobit? 

GoPay

Na platební bráně GoPay si můžete nastavit vlastní logo v hlavičce a barevné schéma platební brány.

Branding GoPay

Comgate

Comgate platební brána nabízí kromě nastavení vlastního loga v hlavičce a barvy také obrázek na pozadí. 

Branding Comgate

Shoptet Pay

V inline verzi platební brány Shoptet si můžete nastavit logo v hlavičce, barvu hlavičky a tlačítek i barvu tlačítka „zaplatit“ po najetí kurzoru myši.

Branding Shoptet Pay

Barion

Platební bránu Barion si můžete přizpůsobit svým logem, které se objeví v hlavičce platební brány.

Dostupnost plateb na jedno kliknutí

Apple Pay, Google Pay nebo Click to Pay nyní ve formuláři pro platbu kartou aktuálně nemá jen platební brány ThePay. Tyto platební metody jsou dostupné pouze v nabídce platebních metod. 

GoPay

Na platební bráně GoPay může zákazník zaplatit pomocí Google Pay, Apple Pay nebo Click to Pay přímo z formuláře pro platbu platební kartou.

Platební brána automaticky rozezná zařízení, a podle toho nabídne příslušná úložiště.

Platby na jedno kliknutí GoPay

Comgate

Stejně jako na GoPay, i na platební bráně Comgate je možné zaplatit na jedno kliknutí pomocí Google Pay a Apple Pay. Platební brána nabídne dle zařízení Google Pay nebo Apple Pay.

Namísto úložiště Click to Pay je možné zaplatit QR kódem. Zde se již nejedná o platbu kartou, ale o standardní bankovní převod, u kterého může nastat prodleva, než banka platbu zpracuje. Nejedná se tedy úplně o okamžitou platební metodu.

Platby na jedno kliknutí Comgate

GP webpay

Na platební bráně GP webpay je možné zaplatit pomocí Google Pay, Apple Pay a dokonce i Click to Pay přímo z rozhraní formuláře pro platbu platební kartou.

Stejně jako GoPay a Comgate a GP webpay automaticky detekují zařízení, a podle toho zákazníkovi zobrazí nabídku platebních metod.

Platby na jedno kliknutí GP webpay

Shoptet Pay

Zaplatit pomocí Apple Pay nebo Google Pay můžeme i na Shoptet bráně zaplatit přímo z formuláře pro platbu kartou.

Automatická detekce zařízení je také k dispozici, na tomto základě zobrazí Shoptet Google Pay nebo Apple Pay.

Stejně jako Comgate ani Shoptet Pay nenabízí platební metodu Click to Pay. Namísto toho nabízí Shoptet možnost využít rychlého bankovního převodu.

Zde musíme podotknout, že rychlý převod stále vyžaduje přihlášení a potvrzení platby v internetovém bankovnictví. Pro zákazníka je zadání takové platby podstatně pracnější než platba elektronickou peněženkou. 

Platby na jedno kliknutí Shoptet Pay

Barion

Zákazník se k platbě elektronickou peněženkou dostane přímo z formuláře pro platbu platební kartou. Na výběr má ze 2 úložišť platebních karet – Google Pay a Apple Pay.

Barion také automaticky rozpozná zařízení zákazníka a přizpůsobí tak nabídku platebních metod.

Platební formulář

GoPay

Na GoPay platební bráně zákazník do celkem 3 polí vyplní údaje své platební karty – číslo platební karty, datum platnosti ve formátu MM/RR a CVC kód. 

Zadávání mu usnadní automaticky přeskakující kurzor mezi poli (tzn. zákazník nemusí po zadání čísla karty ručně překlikávat do ostatních polí).

K zaplacení po zadání údajů stačí kliknout na tlačítko „Zaplatit“. Před kliknutím na tlačítko se zákazník seznámí s částkou, kterou na platební bráně GoPay platí.

Formulář pro platbu z anonymní karty je minimalistický a jednolitý (zákazník nemusí formulářem rolovat), což zvyšuje jeho přehlednost. 

Platba kartou GoPay

Comgate

Stejně jako na GoPay má formulář pro platbu kartou na Comgate 3 pole k vyplnění údajů platební karty (číslo karty, platnost ve formátu MM/RR a CVC kód) a funkci automatického přeskakování kurzoru mezi poli. 

Zásadní rozdíl mezi Comgate a GoPay je v podobě formuláře – Comgate má formulář v nestandardně dlouhém formátu, přičemž musí zákazník rolovat, aby si zobrazil všechny dostupné funkce.

Comgate má pro platbu kartou navíc jednu interaktivní funkci. Nenápadná nápověda pro platbu kartou – jak zákazník vyplňuje platební kartu, interaktivní obrázek zákazníkovi ukazuje, kde potřebné údaje na své platební kartě najde. 

Platba kartou Comgate

Shoptet Pay

Pro zaplacení na Shoptet bráně musí zákazník vyplnit 3 pole – číslo platební karty, datum expirace a CVV kód. 

Funkce automatického přeskakování kurzoru je dostupná jen částečně – kurzor automaticky přeskočí až ve chvíli zadání data expirace. 

Shoptet Pay stejně jako Comgate zobrazuje zákazníkům malou nápovědu placení v podobě ikonek. 

Formulář je jednolitý, zákazník pro zobrazení dalších ikonek nemusí rolovat.

Platba kartou Shoptet Pay

ThePay

Na platební bráně ThePay se zákazník setká větší množství polí, než na ostatních platebních branách – celkem s 5 poli. Kromě čísla platební karty, data expirace a CVC kódu musí zákazník pro zaplacení zadat také jméno držitele platební karty a e-mailovou adresu. 

Při vyplňování kurzor automaticky nepřeskakuje, zákazník tak musí mezi všemi 5 poli ručně překlikávat. Absence tak důležité funkce tak zbytečně komplikuje placení.

Plusové body získává formulář za jednolité zobrazení, veškeré údaje jsou viditelné bez nutnosti rolování stránkou.

Platba kartou ThePay

GP webpay

Na zákazníka čekají k vyplnění 4 pole – číslo platební karty, měsíc a rok expirace a CVV „ověřovací“ kód. Při vyplňování údajů kurzor automaticky přeskakuje.

GP webpay nabízí přehledné rozhraní formuláře, kde jsou všechny funkce viditelné bez nutnosti stránkou scrolovat. 

Platba kartou GP webpay

Barion

Na platební bráně Barion zákazník při platbě vyplní 5 polí – číslo platební karty, datum expirace, CVV kód a kromě těchto údajů také jméno držitele platební karty a e-mailovou adresu.

Platební formulář disponuje funkcí automatického přeskakování na další nevyplněné políčko. Zákazník má také možnost využít např. v prohlížeči Google Chrome také automatické vyplnění formuláře, pokud využívá Google Pay.

Bezpečnostní prvky na platební bráně

Dodatečné zabezpečení již při platbě, a to funkci úplného nebo částečného zakrytí údajů platební karty aktuálně nenabízejí platební brány Comgate, Shoptet Pay a GP webpay.

Jak vypadá šifrování údajů na platebních branách, které tuto funkci nabízejí?

GoPay

Po zadání čísla platební karty dojde k zakrytí, viditelné jsou pouze poslední čtyři čísla. Pokud by si zákazník chtěl zadanou kartu ještě zkontrolovat, číslo karty si zobrazí kliknutím zpátky do vyplněného pole.

Spolu s číslem karty se po vyplnění zakryje i CVC kód. Stejně jako číslo karty jde zobrazit kliknutím do pole. 

Bezpečnost GoPay

ThePay

K zakrytí čísla platební karty dojde až po kliknutí na tlačítko “zaplatit”. Zakrytí je ale pouze částečné – stále zůstávají viditelné prvních 6 čísel a poslední 4 čísla platební karty.

Zároveň dojde k úplnému zakrytí CVV kódu.

Bezpečnost ThePay

Barion

Pokud zákazník platí z uložené platební karty, platební brána automaticky zakrývá číslo karty až na poslední 4 čísla (ty zůstávají viditelná pro identifikaci platební karty zákazníkem).

V rámci placení platební kartou zakryje platební brána po vyplnění CVV kód platební karty.

Uložení platební karty na platební bráně

Funkci uložení platební karty přímo na platební bráně aktuálně nenabízejí platební brány Shoptet Pay a ThePay. Na jmenovaných branách jsou tak zákazníci odkázaní výhradně na elektronické peněženky (Google Pay a Apple Pay).

Jak probíhá uložení platební karty na GoPay, Comgate a GP webpay? 

GoPay

GoPay nabízí hned dva typy uložení platebních karet  – na platební bráně a na e-shopu (tzv. Merchant card on file).

Uložení platební karty na bráně je funkce, která je automaticky přístupná všem uživatelům. S takto uloženou platební kartou zaplatí zákazník na každém e-shopu využívajícím GoPay platební bránu.

Uložení platební karty GoPay

Merchant card on file je uložení karetního tokenu v rozhraní e-shopu, kdy zákazník takto uloženou platební kartou zaplatí pouze na e-shopu, kde platební kartu uložil. Tato funkce není automatická, aktivace probíhá stejně jako u Comgate na žádost. 

Merchant card on file GoPay

Comgate

Platební brána Comgate nabízí pouze jeden typ uložení platební karty, a to uložení přímo na e-shopu (tzv. Merchant card on file). 

Tato funkce není automaticky dostupná a je nutné ji na vyžádání dodatečně aktivovat. Zákazník si tak může uložit platební kartu pouze na e-shopu, který má tuto funkci aktivovanou.

Uložení karty Comgate

GP webpay

GP webpay nabízí funkci FastPay, kdy si platební brána uloží číslo platební karty a datum expirace. Přihlášení k platební kartě probíhá přes CVV kód. Zákazník si buď musí CVV kód pamatovat anebo mít platební kartu u sebe.

Funkce není automaticky součástí platební brány. Nastavení probíhá na základě žádosti obchodníka u jeho smluvního poskytovatele. Zákazník si tak může uložit platební kartu pouze na tom e-shopu, který má funkci FastPay implementovanou.

Uložení karty GP webpay

Barion

Barion nabízí možnost uložení platební karty přímo do platební brány. S takto uloženou platební kartou může zákazník zaplatit na každém e-shopu využívajícím Barion jako své platební řešení.

Zákazník si při platbě platební kartou vytvoří účet, ke kterému se platební karta spáruje. Pro vyšší zabezpečení si zákazník může nastavit i heslo.

Barion nabízí také uložení platební karty přes token – tedy funkci Merchant card on file, kdy dojde k uložení platební karty pouze pro daný e-shop. Tato funkce vyžaduje dodatečné nastavení.

Informace o bezpečnosti

Jak jednotlivé platební brány informují zákazníka o bezpečnosti placení?

GoPay

Přímo pod platebním formulářem prezentujeme viditelně naše logo s informací „Tato platba je bezpečná díky řešení GoPay.“

Komunikace bezpečnosti GoPay

Detailní informace si zákazník také může zobrazit přímo na GoPay platební bráně. Všechny důležité informace o zabezpečení, šifrování a certifikaci jsou umístěné v nabídce „Menu -> Bezpečnost“.

Komunikace bezpečnosti GoPay

Comgate

Na platební bráně Comgate se zákazník žádné důležité informace o nakládání s daty, které firmě svěří, nedozví.

Jediný údaj související s bezpečností je prezentace log karetních a bankovních partnerů – Mastercard, Visa a ČSOB.

Komunikace bezpečnosti Comgate

ThePay

Platební brána ThePay neprezentuje žádné informace o nakládání s daty, šifrování a ani loga karetních partnerů.

Jediné, co se zákazník na platební bráně dozví, je podobně jako na GoPay formulace pod platebním formulářem „Bezpečnou a rychlou platbu zařídí ThePay“ s logem platební brány.

Komunikace bezpečnosti ThePay

GP webpay

Platební brána GP webpay prezentuje ze všech srovnávaných bran nejvíce informací o bezpečnosti placení.

Zákazník si přímo na platební bráně může zobrazit „Zásady bezpečné platby kartou“ – informace o 3D secure, šifrování i postup případné reklamace.

Komunikace bezpečnosti GP webpay

GP webpay zároveň prezentuje i loga karetních asociací.

Komunikace bezpečnosti GP webpay

Shoptet Pay

Platební brána Shoptet Pay prezentuje jedinou informaci související s bezpečností, a to “100% bezpečné platby zpracované certifikovaným partnerem Adyen” pod platebním formulářem.

Komunikace bezpečnosti Shoptet Pay

Barion

Platební brána Barion prezentuje proklik na obecné podmínky a oznámení o ochraně údajů přímo ve formuláři pro plarbu platební kartou.

Zákazník se tak může při platbě seznámit se všemi důležitými informacemi.

Restart platby

GoPay

Pokud se první platba nezdaří, má zákazník do jedné minuty možnost svoji platbu restartovat kliknutím na tlačítko „opakovat platbu“.

Zákazník je následně přesměrován na výběr platebních metod. V případě, že zákazník nemůže platbu dokončit platební kartou, může z rozcestníku vybrat jinou platební metodu (třeba bankovní převod). 

Restart platby GoPay

Comgate

V případě neúspěšné platby na platební bráně Comgate je zákazník přesměrován zpět do formuláře pro platbu platební kartou, kde se dozví, proč platba neproběhla a může úhradu platební kartou opakovat.

Změna platební metody je možná jen přes tlačítko zpět, které vede na rozcestník platebních metod. Z tlačítka zpět ale není úplně jednoznačné, že vede právě na výběr platebních metod.

Restart platby Comgate

ThePay

Restart platby na ThePay probíhá velmi podobně jako na GoPay a Shoptet Pay.

Zákazník je po neúspěšné platbě přesměrován na stránku s chybovým hlášením. Restart platby dále probíhá přes tlačítko “změnit způsob platby” (které není až tak nápadné jako “návrat do obchodu, které platbu zruší úplně). 

Po kliknutí na toto tlačítko má zákazník možnost z výběru zvolit platební metodu a dokončit úhradu objednávky. 

Restart platby ThePay

GP webpay

Restart platby na GP webpay funguje podobně jako na platební bráně Comgate.

Zákazník je přesměrovaný zpět na formulář pro platbu kartou, kde se dozví, proč platba neproběhla.

Úhradu může ale zopakovat pouze stejnou platební metodou – platební kartou. Pokud by zákazník nemohl zaplatit platební kartou, nepomůže mu ani restart platby. 

Restart platby GP webpay

Shoptet Pay

Neúspěšná platba funguje na Shoptet bráně podobně jako na GoPay.

Zákazník je přesměrovaný na stránku s chybovou hláškou, kde může zákazník kliknutím na tlačítko “opakovat platbu” provést restart platby. Výhodou je, že restart nemá stanovený časový limit. 

Po kliknutí na tlačítko je zákazník přesměrován zpět na platbu platební kartou. Změna platební metody bohužel ani u restartu platby na Shoptetu možná není.

Restart platby Shoptet Pay

Barion

V případě neúspěšné platby má zákazník na platební bráně Barion možnost platbu zopakovat kliknutím na tlačítko „Zkusit znovu“.

Zákazník je přesměrovaný na výběr platebních metod, kde si může zvolit stávající nebo novou platební metodu.

Přizpůsobené zobrazení pro počítač a mobilním zařízení

Podívejte se, jak platební brány vypadají na mobilu a na běžném monitoru.

GoPay

Přizpůsobení zařízení GoPay

Comgate

Přizpůsobení zařízení Comgate

Shoptet Pay

Přizpůsobení zařízení Shoptet Pay

ThePay

Přizpůsobení zařízení ThePay

GP webpay

Přizpůsobení zařízení GP webpay

Barion

Má GoPay vše, co potřebujete?

Splňuje platební brána GoPay vaše očekávání? Chcete GoPay na vašem e-shopu?

Registrujte se tlačítkem „Chci GoPay“ a my se vám co nejdříve ozveme.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali