Koronavirus a e-shopy. Za co Češi utráceli v posledním čtvrt roce?

02. 07. 2020

E-commerce Tiskové zprávy

Krátce po propuknutí nemoci covid19 v ČR a vyhlášení nouzového stavu jsme vám přinesli čerstvý přehled zboží, které Češi nakupovali přes platební bránu nejčastěji.

S přehledem vítězily potraviny, drogerie, doplňky stravy nebo online kurzy. Naopak k největším propadům došlo v segmentu cestování, ubytování a vstupenek.

To vše se odehrávalo v druhé polovině března. Od té doby se situace změnila – lidé se vrátili do práce, sundali roušky a vrátili se k životu, který alespoň trochu připomíná dobu, kdy byl svět ještě v pořádku.

Jak částečný návrat k normálu ovlivnil nákupní preference?

Připravili jsme pro vás krátký přehled toho, co v průběhu dubna, května a června lidé přes platební bránu nejvíce nakupovali.

Které zboží nebo služby se udržely na špici?

Online kurzy a registrace

Jazyky, osobní rozvoj, ale i jiné obory, jako online marketing a investování. Online kurzy si i nadále udržely svou pozici z březnového srovnání.

Další položky, které tuhle kategorii táhly nahoru, byly registrace členství na online lekce fitness a jógy. Všechna sportovní zařízení byla zavřená, takže nárůst v této kategorii dává smysl. Navíc je vidět, že lidé kromě vzdělávání mají zájem i o zlepšení fyzické kondice.

Chovatelské potřeby a krmivo

Potřeby pro domácí mazlíčky se rozjely na začátku března a asi nikoho nepřekvapí, že si svou pozici udržely i nadále. Jedná se o zboží, které se online nakupuje velmi pohodlně, v případě velkých balení krmiv je to navíc velmi praktické.

Jak koronavirus ovlivnil nákupní chování Čechů?
Přečtěte si naši březnovou analýzu, najdete v ní přehled toho, co Češi začali nakupovat online po vyhlášení nouzového stavu.

Kdo se stal skokanem roku a kdo nejvíc překvapil?

Dům a zahrada

Bytové doplňky a potřeby pro zahradní kutily táhly, a to i v případě, že vláda zničehonic povolila otevření hobby marketů. Vzestup této kategorie je více než pochopitelný – lidé trávili více času doma a chtěli si zútulnit své příbytky. Co jiného taky dělat, když cestovat ani jezdit po výletech nemůžete.

Kancelářské aplikace a software

Překvapením koronavirové sezóny je bezesporu kategorie kancelářských aplikací a nástrojů na řízení úkolů. V této kategorii byly silné především měsíce duben a květen. Nárůst očividně souvisí s přechodem zaměstnanců na home office, na což nebyly všechny firmy připravené.

Sportovní zboží a outdoor

S příchodem prvních slunečních dní na začátku května se vyrojil velký zájem o koupi sportovního náčiní. Nejvíc na dračku šla kola, elektrokola, elektrokoloběžky, apod.

Velký zájem ale byl i o outdoorové vybavení, které začalo už v dubnu a během května rostlo. Předpokládáme, že poptávka o toto zboží bude v průběhu léta pokračovat.

Kdo vstal z mrtvých?

Vstupenky a registrace na offline akce

Kategorie, která si prožila nechtěný útlum, jsou vstupenky. Spousta akcí, jako konference, veletrhy, koncerty, apod, se jednoduše přesunuly na podzim. Na tyto akce prodeje začaly oživovat v posledních týdnech.

Jenže ne všechny akce lze přesunout na jiný termín nebo do online. Někteří pořadatelé tak musely své prostory úplně zavřít.

Jakmile ale vláda vyhlásila, že tyto akce znovu povoluje, prodeje vystřelily strmě vzhůru. Zoologické zahrady, kina, divadla, nebo muzea tak zejména během května zažily raketový nárůst. Přidaly se k nim i sportovní akce.

Ubytování

Podobně jako u vstupenek, i rezervace ubytovacích služeb přežily svou klinickou smrt a opět vstaly z mrtvých. Jakmile Češi měli jasno, že letošní dovolenou stráví v Čechách, pustili se do hledání ubytování. Bookovat a platit termíny začali už na konci dubna a ve svém zájmu nepolevili ani doteď. Provozovatelé penzionů a dalších ubytovacích zařízení hlásí, že mají na celou sezonu plno.

O co byl menší zájem oproti březnu?

Potraviny a doplňky stravy

Prakticky ihned po vyhlášení nouzového stavu došlo k raketovému vzrůstu u všeho, co nějakým způsobem souviselo s jídlem. Ať už to byly klasické potraviny, ale také i víno a dalš alkohol, delikatesy typu italské klobásy, šunky, sýry, nebo luxusní čokolády. To vše šlo ohromně na dračku a skoro to vypadalo, že si Češi dělají zásoby na 10 let dopředu.

Velmi oblíbené byly také doplňky stravy, vitamíny, čaje a další preparáty, které slibovaly zvýšení imunity a celkovou ochranou zdraví.

Nedá se říct, že by zákazníci o potraviny nebo doplňky stravy neměli žádný zájem. V posledních týdnech ale pozorujeme, že tato kategorie zboží zažívá ochlazení a přední příčky už neatakuje.

Co bude s e-commerce dál?

Pokud koronavirová krize přinesla alespoň něco trochu pozitivního, je to určitě zrychlení vývoje české e-commerce. Zákazníci, kteří dříve online nenakupovali, se to naučili a je jisté, že si na nový způsob nakupování zvyknou.

Platí to ale i opačně – firmy, které dosud své služby nenabízely online, vstoupily do online prostředí naplno.

Udrží se trend digitalizace podnikání a nakupování? Je téměř jisté, že ano. A není divu. Online prostředí nabízí spoustu výhod pro obě strany, jak pro firmy, tak koncové spotřebitele.

Jak to vnímáte vy? Napište nám do komentářů, jak jste si v koronavirovém období vedli s vaším e-shopem.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali