Kamil Štěpánek z GoPay: V byznyse i běhání je zapotřebí vytrvalost

16. 05. 2018

Rozhovory

Kamil pracuje v GoPay jako specialista klíčových klientů, což v překladu znamená, že nahání nové obchodní partnery. Ve volném čase běhá po městech a lesích a každý víkend poměřuje své běžecké síly na závodech. Jak mu běhání pomáhá v jeho pracovním i osobním životě? A proč je běhání stejné jako dělat byznys?

Kamile, na úvod nám prozraď, jak jsi se dostal k běhání?

Pohyb mám rád odjakživa, ale běhat jsem začal v roce 2015. K běhání mě přivedl kamarád, který si chtěl během udržet kondici. Vyzval mě na první běh a hned jsme dali vzdálenost 10 km. Dostal jsem od něj pochvalu, že mi to docela jde. Motivace od něj mě nakopla a začal jsem běhat pravidelněji.

První dva roky to bylo dost nesystematické a za rok 2015 a 2016 jsem uběhl něco málo přes 1000 km. Odběhl jsem si v té době pár závodů, nejprve 10 km, pak půlmaraton a také jsem se stal členem Jihočeského běžeckého poháru.

V roce 2017 přišel zlom a začal jsem se věnovat tréninku intenzivněji. Minulý rok jsem odběhal okolo 1 700 km. S tréninkem šla nahoru i má výkonnost a dostavily se první úspěchy.

gopay lide

Závod Ještěd SkyRace byl můj nejtěžší, říká s úsměvem Kamil

Jaké máš úspěchy? A jaký byl tvůj nejtěžší závod?

Stále se považuji za hobby běžce, ale dvakrát jsem byl na “bedně”. Poprvé jsem si na stupeň vítězů sáhl minulý rok na kopcovitém půlmaratonu v Letkově u Plzně, kde jsem celkově skončil na 3. místě. V září 2017 jsem byl také na 3. místě na závodu Běh kolem Světa u Třeboně. Na ostatních závodech se většinou umisťuji max. do 50. místa.

Z osobních úspěchů na ostatních závodech považuji 5 km pod 20 minut, 10 km pod 40 minut, půlmaraton za hodinu a 30 minut, maraton za 3 hodiny a 30 minut.

A nejtěžší závod? Každý závod je těžký, protože já je běžím na krev, ale kdybych měl vybrat, tak je to určitě Ještěd SkyRace, který se běží v Liberci. Závod má 24,5 km a nastoupáš při něm 1 600 výškových metrů. Je to hodně kopcovité, spousta technických seběhů a dvakrát se podíváš na samotný vrchol Ještědu.

Teď aktuálně mám za sebou Vltava Run – 360 km štafetový závod ze Zadova do Prahy. Ten bych popsal jednoduše – je to 360 km zážitků. Nespíš, skoro nejíš, cítíš radost, bolest, vyčerpání, ale je to něco neskutečného!

gopay lide

Na štafetovém závodě Vltava Run

O běhání dokonce píšeš články…

Je to teprve v začátcích, ale navázal jsem užší spolupráci s časopisem RUN magazine, za jejichž barvy i běhám a jsem jedním ze správců jejich facebookové skupiny. Mám na starost setkání členů z RUN magazine teamu na jednotlivých závodech a informuji běžce o jednotlivých závodech.

Ohledně publikace jsem dostal prostor napsat právě o výše zmíněném závodě Ještěd SkyRace. Moji reportáž si můžete přečíst zde.

Běh je hodně o nastavení psychiky a překonávání překážek. Pomáhá ti běhání v osobním i pracovním životě?

Určitě. Pravidelným sportováním si vybuduješ vůli a disciplínu. Pokud chceš něco dokázat, musíš tomu něco obětovat, takže ta vůle se zvednout a jít trénovat většinou odděluje úspěšné od těch, kteří si běhání dají jako nějaké předsevzetí. Pomáhá ti to zvyšovat i vytrvalost, která se dá pak použít v pracovním životě.

Stejně jako jsou běžecké cíle někdy vzdálené, podobně to funguje i u těch obchodních. I v byznyse je důležité být vytrvalý, než se ti podaří dojednat spolupráci s klientem.

Ideální je, když na pracovní schůzce potkáš stejně zaměřeného člověka. Sportovci mají svůj svět a jednání s podobně založeným obchodním partnerem je pak více uvolněnější.

gopay lide

Kamil na schůzce s Pavlem Kosařem, jednatelem RUN magazine

A co kolegové, fandí ti? Inspiruješ je?

Kolegové si už zvykli na to, že jsem do běhání tak trochu blázen. Vždy se zeptají, jak se mi na závodech dařilo a podporu mám i od své šéfové, která mi již několikrát dala volno poté, co mě víkendový závod totálně odrovnal a já bych tak nemohl podat 100% pracovní výkon 🙂

Co se týká inspirace, tak pár lidí z práce se o běh aktivně zajímá a začali postupně běhat. Za mnou chodí pro rady, nejčastěji se ptají na techniku, výběr bot, apod. V GoPay jsem takový běžecký guru 🙂

Rád bych, aby se k běhání odhodlali i další kolegové, takže mám v plánu uspořádat společný běžecký trénink.

V GoPay děláš už 8 let jako specialista klíčových klientů. Je získávání nových klientů běh na dlouhou trať?

Běh a získávání nových klientů má docela velkou souvislost a ano, je to běh na dlouhou trať. Než navážeš obchodní spolupráci s klientem, je to trochu pomalejší, stejně jako když začínáš trénovat.

S dalšími kroky se ale vše zlepšuje. Člověk získá větší drive a více motivace překonat obchodní cíle. Je to hodně o vytrvalosti. Některé obchodní případy se dojednávají několik měsíců, některé trvají více než rok.

gopay lide

Běžecké i obchodní cíle jsou stejné – obojí vyžaduje píli a vytrvalost, říká Kamil

Kamile, díky za tvůj čas a ať ti to dál dobře běhá. Budeme se těšit na společný trénink.

Díky za podporu a super rozhovor. Zanedlouho se uvidíme na společném výběhu!

Kamil Štěpánek (35) gopay lide

Kamil pracuje v GoPay 10 let jako specialista klíčových klientů. Za tu dobu se mu podařilo navázat spoustu cenných obchodních partnerství. Přes 5 let se věnuje běhání, své velké vášni, které obětuje veškerý volný čas. Za měsíc naběhá v průměru 200 km a mezi jeho největší úspěchy patří 3. místo na půlmaratonu v Letkově u Plzně. Nově také publikuje články o běhání pro RUN magazine. Také spravuje facebookovou stránku o běhání, kde jej můžete sledovat.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Martin Wagner

O čem jsme ještě psali