Jak vybrat platební terminál?

26. 04. 2018

E-commerce

Víte, že když lidé platí kartou, utratí až o pětinu více, než když platí v hotovosti?

Spolu s rostoucí oblibou bezhotovostních plateb to jsou hlavní důvody, proč byste měli mít platební terminál.

Na trhu jich jsou stovky. Jak fungují a jak vybrat ten správný platební terminál pro váš byznys?

Co je platební terminál a jak funguje?

Platební terminál je zařízení, které obchodníkovi umožňuje přijímat bezhotovostní platby kartou a to rychle a okamžitě.

Způsob ovládání terminálu je jednoduchý, i když samozřejmě záleží na použitém druhu. Zatímco u některých terminálů musíte částku ručně zadávat, u jiných (zejména u těch, které jsou propojeny s vaším pokladním systémem) tato činnost odpadá.

Během transakce probíhá komunikace se servery banky. Banka ověří, jestli má zákazník na účtu dostatek peněz a zda částka nepřesahuje zákazníkem nastavené limity. V případě, že zákazník zadává PIN (u částek vyšších než je 500 Kč, nebo při použití klasické karty), banka ověří, zda jsou údaje o kartě správné. Když všechno klapne, banka částku odečte z účtu zákazníka a pošle ji na váš účet.

Víte, kdy vznikl první platební terminál?
První elektronický platební terminál na světě představila společnost Visa v roce 1979. Předchůdcem tohoto terminálu byl imprinter (tzv. žehlička), což je mechanické zařízení, které snímá údaje o kartě (číslo karty, datum platnosti a jméno držitele karty). Takto získané údaje vytiskne na účtenku, kterou zákazník podepíše. S těmito papírky musel obchodník chodit do banky, kde transakce byly poté zúčtovány.

Jak se přenášejí údaje z karty?

Údaje z karty se přenášejí 3 způsoby:

  • z magnetického proužku
  • z čipu – ověření probíhá díky EMV (Europay, MasterCard, Visa) technologii. Karta má zabudovaný mikročip, který ukládá veškeré informace o kartě. Tyto informace se ověřují dálkově v bance.
  • bezkontaktně z mikročipu díky NFC (Near Field Communication) technologii. Terminál je vybaven čtečkou, která vysílá signál. Když se karta přiblíží k této čtečce, signál jí umožní komunikovat s terminálem. Pokud je touto technologií vybaven mobilní telefon, zákazník může platit telefonem. Rozšířené jsou i bezkontaktní nálepky, které lze nalepit na zařízení a pomocí něj zaplatit.
Kolik je v ČR obchodních míst, která přijímají platbu kartou?
V Česku působí na 102 270 provozoven, ve kterých zákazníci mohou zaplatit kartou. 

Jaké jsou druhy platebních terminálů?

Platební terminály dělíme na 4 základní kategorie:

  • stacionární
  • přenosné
  • mPOS
  • chytré

Stacionární terminály

Stacionární terminál je pevně nainstalován na jedno místo. Nemůžete jej tedy libovolně přenášet, proto není vhodný do restaurací nebo kaváren. Terminál komunikuje prostřednictvím SIM karty nebo internetu.

Hodí se do větších kamenných prodejen, supermarketů, apod. Někdy se můžete setkat i s označením pultový terminál.

stacionarni platebni terminal

Stacionární terminál je zpravidla propojen s vaším pokladním systémem. Nemusíte tedy ručně zadávat částku, na displeji se zobrazí automaticky. Většina z těchto terminálů umí vytisknout účtenku a bývají dodávány i s modulem PIN PAD (malý přístroj, do kterého zákazník zadává PIN).

Stacionární terminály přijímají většinu typů karet (Visa, MasterCard, Diners Club, JCB, American Expres), včetně karet stravenkových a benefitních (Sodexo, Beneplus, apod.).

Přenosné (mobilní) terminály

Přenosné terminály, jak už vyplývá z názvu, se oproti stacionárním liší tím, že nemusí být pevně umístěny na jedno místo.

prenosny platebni terminal

Přístroj komunikuje pomocí SIM karty, Wi-fi nebo Bluetooth. Často mívají i zabudované tiskárny pro tisk účtenek, nebo bývají doplněny o technologii, která umožňuje zadávání spropitného.

Přenosný terminál ocení zejména restaurace, hotely, nebo služby, které jsou vykonávány v terénu.

Přenosný terminál vydrží přijmout až 300 transakcí, poté se musí nabít. Záleží však na konkrétní značce terminálu.

mpos terminály

mPOS terminál je malý vzrůstem, zato umí spoustu užitečných funkcí, které jsou potřeba, když přijímáte jednotky plateb denně.

Tento typ terminálu nemusí být připojen kabelem a nepotřebujete ani SIM kartu. Terminál se připojí přes Bluetooth k vašemu mobilnímu telefonu či tabletu. Stačí mít v mobilu nainstalovanou aplikaci, se kterou se terminál propojí. Díky mobilnímu připojení můžete přijímat platby kdykoliv a odkudkoliv.

Terminál je lehký, skladný (vejde se vám i do kapsy) a hlavně snadno přenosný. Výborně se hodí, pokud jste drobný živnostník a máte malou kamennou prodejnu, nebo vyřizujete zakázky v terénu. Pokud jste například freelancer a jezdíte po klientech, kteří vám platí za vaše služby, a nechcete s sebou vozit hotovost, je pro vás mPOS terminál ideální volbou.

platebni terminal mpos

mPOS terminály přijímají všechny typy běžně používaných karet. Umí zpracovat karty jak s magnetickým proužkem, tak čipové karty a poradí si i s NFC technologií; tzn., že snadno přijímá i bezkontaktní platby nebo platby pomocí mobilu či NFC nálepek.

Jediný rozdíl oproti jiným druhům terminálů je ten, že v případě mPOS terminálu netisknete účtenku. Doklad o zaplacení pošlete zákazníkovi na e-mail nebo SMSkou.

Výhodou mPOS terminálu je jeho cena. Náklady na jeho provoz jsou obvykle nízké. Jedná se tak o cenově dostupnou variantu i pro ty obchodníky, kteří nemají velké obraty.

Co se týče výdrže mPOS terminálu, výrobci uvádějí, že v závislosti na četnosti používání může terminál vydržet i týden bez nabíjení.

Chytré terminály

Tzv. chytré terminály si teprve hledají své místečko na trhu.

Kombinují několik funkcí a vlastnostní, které jsou typické pro výše zmíněné druhy terminálů, ale umí toho mnohem víc.

chytry platebni terminal

Do terminálu si můžete nechat od výrobce nainstalovat spoustu chytrých aplikací. Výjimkou nejsou ani vychytávky jako hodnocení služeb zákazníkem, možnost vkládat množství zboží, odeslání transakce na server finanční správy, nebo s ním můžete rezervovat místa ve frontě. Mají barevný displej, který dokáže zobrazovat i reklamní sdělení. Pomocí aplikace ale můžete třeba i přispívat na charitu.

Chytré aplikace jsou dnes velkým trendem a pokud takové hledáte, s chytrým terminálem si jistě užijete dost zábavy. Pokud vám ale stačí běžné přijímání plateb a bez dalších cool funkcí se obejdete, pak asi nemá smysl chytrý terminál pořizovat.

Doplňkové služby

Součástí nabídky platebních terminálů jsou i další služby, díky kterým vyjdete zákazníkům vstříc, například:

  • Cashback – umožňuje výběr hotovosti
  • Předautorizace – částka je zákazníkovi blokována na účtě, po uplynutí určité doby ji buď strhnete, nebo uvolníte (používá se např. při rezervacích v hotelu)
  • Přijímání stravenkových a benefitních karet – elektronické stravenkové karty, např. Sodexo, nebo speciální karty, které jsou součástí věrnostních programů bank (např. Beneplus od MONETA).
  • Služba DCC (Dynamic Currency Conversion) pro příjem plateb v cizích měnách – zákazníkovi můžete nabídnout výběr měny, ve které si přeje transakci zúčtovat

Jaké jsou náklady?

Náklady za platební terminály se promítají do tří složek – zaplatíte za nákup samotného přístroje, dále platíte měsíčný paušál za provoz a odvádíte procenta z plateb bance za uskutečnění transakce.

Výše poplatků se obvykle odvíjí od povahy a velikosti vašeho byznysu, proto nelze přesně určit, na kolik vás provoz terminálů měsíčně vyjde.

Dnes už naštěstí neplatí, že by provoz platebních terminálů byl extrémně drahý a mohly si ho dovolit jen velké obchodní řetězce. Své řešení, které padne na míru i vašim potřebám, si jistě najdete.

Hledáte platební terminál pro svůj byznys?

Ve spolupráci s KB SmartPay nově nabízíme i platební terminály – Yomani (pultový), Yoximo (přenosný) a Xengo (mPOS).

Mrkněte na nabídku a zjistěte více informací.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali