Jaký byl rok 2020 v GoPay?

21. 12. 2020

Aktuality/GoPay

Tak a je to tady. Konec roku se blíží, a tak nastává ideální doba na ohlédnutí za tím, co letošní rok přinesl.

Jaké novinky jsme vám letos naservírovali a jak se platební bráně dařilo?

Novinky na platební bráně

Apple Pay

Trvalo to dlouho (a mělo to svůj důvod, jak se dozvíte o několik řádků níže), ale přece se to stalo. Na podzim jsme konečně mohli do světa vypustit zprávu, že spouštíme Apple Pay plošně pro všechny naše obchodníky. Do té doby jsme jej mohli nabízet pouze někomu, což nás samozřejmě velmi mrzelo.

Pokud patříte mezi naše obchodníky a ještě jste si Apple Pay neaktivovali, mrkněte na náš návod Jak spustit Apple Pay na platební bráně.

Jestli vás zajímá, jak s Apple Pay platit, přečtěte si článek Co je Apple Pay a jak funguje.

Nová mobilní brána

Skoro každá druhá platba přes GoPay probíhá na mobilu. Proto jsme se před nějakým časem rozhodli pro kompletní redesign mobilní brány. Letos se tak dočkala úplně nového vzhledu i funkcí, např:

  • uložení karty až po platbě (na počítači k uložení karty dochází ještě před platbou)
  • možnost kartě přiřadit svůj vlastní název a barvu, čímž se zákazník lépe vyzná ve svých uložených kartách

Během roku jsme stihli na nové mobilní bráně nasadit několik dalších vychytávek. Například jsme zkrátili proces placení na mobilu o 10 vteřin.

Podívejte se, jak jsme při redesignu postupovali a co jsme udělali pro to, aby brána na mobilu měla lepší konverze.

Nová demo brána

Demo brána, dříve goshop, je ukázková platební brána, na které si můžete vyzkoušet platbu přes GoPay. Letos jsme jí dali nový kabátek a přidali pár nových funkcí.

Pokud se rozhodnete při platbě použít reálné peníze, tak přispějete na Kapku naděje. Poslat můžete jakoukoliv částku, klidně i 5 Kč.

Událost roku

Vstup strategického partnera

Největším milníkem letošního roku je bezesporu uzavření strategického partnerství se společností Worldline, čtvrtou největší platební skupinou na světě a globálním lídrem v oblasti platebních služeb.

O události jsme více psali na našem blogu.

Procesní věci

Splnění certifikace PCI DSS Level 1

Jako každý rok, i letos jsme prošli náročnou recertifikací karetních asociací PCI DSS Level 1. Nejvyšší úroveň v zabezpečení dat platebních karet jsme tak splnili už popáté.

Rozšíření o nového poskytovatele plateb

Letos jsme také přivzali do party nového acquirera, tedy poskytovatele plateb.

Protože přechod byl velmi technicky, časově i co do kapacit programátorů náročný, nestihli jsme nasadit tolik očekávaný Apple Pay.

Rozšíření o nového acquirera je jedním z důsledků našeho partnerství s Worldline. Nový poskytovatel plateb nám přinese vylepšené technologické zázemí a rozšířené možnosti plateb.

Ze zákulisí

GoPay podcast

Každý den se kolem nás točí spousta zajímavých e-shopů a dalších online porjektů. Ještě zajímvajší jsou ale lidé, kteří za těmito projekty stojí. Přišlo nám škoda, nepodělit se o jejich příběhy i s ostatními, a proto jsme se pustili do GoPay podcastu.

Venku máme zatím dvě epizody – díl s Janem Junkem, známým webdesignerem a majitelem kavárny a energickou Alicí Kavkovou, autorkou originálních Retroher.

Výkon brány

Jako každý rok, i letos jsme co do počtu odbavených plateb rostli dvouciferným tempem. Zvládli jsme zprocesovat neuvěřitelných 26 milionů plateb (tedy o 62 % více než loni). Zdvojnásobil se také počet denních plateb, který se v průměru pohybuje kolem 70 tisíc.

A jaký byl nejúspěšnější den v roce? Po dlouhé době to byl Black Friday, který se konal 27. listopadu. V ten den jsme na bráně odbavili neuvěřitelných 168 tisíc plateb. Jen pro zajímavost – každoročně nejúspěšnější den, co do počtu odbavených plateb, připadá na 10. prosince.

Co do obratu jsme letos vyrostli téměř o 100 %, což je největší růst v historii GoPay. Wow!

Děkujeme!

Moc vám děkujeme za vaši podporu v letošním náročném roce. O to víc si vaší přízně vážíme.

Doufáme, že příští rok bude o něco veselejší a pohodovější.

Co se týče platební brány, můžete se těšit hned na několik vylepšení, na kterých momentálně pracujeme:

  • customizace na mobilní bráně – mobilní bránu chceme rozšířit o možnost brandingu, jako např. nastavení svého loga a firemních barev do veškerých komponent brány (viz obrázek níže a změna barvy tlačítka Zaplatit)
  • redesign desktopové brány – chceme, aby se nového vzhledu dočkala i verze brány, kterou znáte ze stolního počítače
  • PSD2 platby – v rámci naší licence od ČNB na PSD2 platby chceme rozšířit možnosti placení na bráně právě v duchu PSD2 plateb

Ještě jednou vám děkujeme a budeme se na vás těšit v roce 2021.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali