5 strategií, jak optimalizovat skladové zásoby v předvánočním období

06. 11. 2023

E-commerce

Zatímco pro spotřebitele může být předvánoční období plné radosti, e-shopy během něj musí mnohdy překonávat jednu výzvu za druhou. Zákazníci jsou nyní typicky mnohem více nakloněni nákupu, což pro vás kromě tlaku na kvalitní uživatelskou zkušenost znamená nutnost chytré práce se zásobami. 

Snadno se totiž kvůli špatně předpověděné míře poptávky, neefektivní komunikaci s dodavateli či jiným problémům můžete potýkat s nedostatečnými, či naopak nadbytečnými zásobami. Nehledě na dodatečné náklady, které mohou vyvstat vlivem neefektivních procesů. 

Na druhou stranu správná optimalizace skladových zásob vám pomůže využít toto období na maximum. Zvýšíte své tržby, zlepšíte cash flow a vybudujete zákaznickou důvěru, se kterou můžete počítat i do budoucna. Jak na to?

1. Co nejlépe předpovězte poptávku

Křišťálovou kouli nemá nikdo z nás, nicméně předpovědět míru poptávky alespoň orientačně je v silách většiny e-shopů. Proveďte analýzu minulé sezóny – kolik jste prodali zboží na Vánoce minulého roku? O kolik procent jste od té doby narostli? Pokud například o 20 %, zajistěte o 20 % více zboží než minulý rok.

Váš odhad také upřesní pečlivá analýza aktuálních trendů. Nabízíte produkty, po kterých se v posledních měsících vždy jen zapráší? Ještě rychleji se tak stane v předvánočním období, kdy lidé nakupují dárky pro své blízké. Nemáme zde však na mysli pouze vnitřní trendy, ale i ty vnější. Trh je v dnešní době neuvěřitelně dynamický, udělejte si tedy průzkum, abyste zjistili, co by mohlo jít snadno na odbyt. 

S předzásobením to však nepřehánějte, vaše zásoby se totiž mohou snadno dostat do přebytku. To tvoří extra náklady na skladování, ale také finanční ztrátu, kdy každý produkt může významně ztratit na hodnotě, než se prodá.

Nákup většího objemu zboží představuje zásah do cash flow, a mnohdy tedy vede k úbytku financí na jiné kritické aktivity, jako je třeba marketing. Pomoci vám může GoPay financování, které pokryje nadbytečné náklady.

2. Slaďte se s vašimi dodavateli

Pro optimalizaci zásob, a tedy i úspěch celého e-shopu, je nutná transparentní komunikace s dodavateli. Ujistěte se, že jsou schopni dodávat vám zboží v takové míře a rychlosti, v jaké potřebujete. Do pokročilého data by neměl být problém cokoliv doobjednat v případě, že toho budete potřebovat více. Komplikovanější situace nastává, pokud jsou vaši dodavatelé ze zahraničí. Dodávka totiž může trvat i několik týdnů, s čímž musíte počítat.

Zákazníci dnes nemají trpělivosti na rozdávání. Pakliže zjistí, že konkurence jim může dodat zboží rychleji, nebudou váhat a přestoupí k ní. Špatná je také situace, kdy zákazník svou objednávku dostane později, než očekával. Dodavatelské řetězce tedy musí šlapat jako hodinky – každý prvek musí být připraven flexibilně reagovat. Kontaktujte tedy každého obchodního partnera a domluvte se na termínech a možnostech.

Transparentní komunikace s dodavatelem je klíč. Zajistí nejen spokojené cílové zákazníky, ale také posílení obchodních vztahů. 

3. Posviťte si na logistické procesy

I když se nejedná o strategii, která by přímo optimalizovala zásoby, bez efektivních logistických procesů se vám s nimi bude špatně pracovat. To vede k chaosu ve firmě i na straně zákazníka – je tedy nutné si na ně posvítit. Nechce se po vás, abyste kompletně překopali fungování vašeho skladu, ale abyste procesy uzpůsobili krátkodobě zvýšené poptávce, která je během předvánočního období běžná.

Maximalizujte dostupný prostor ve vašich skladech

Jak je na tom organizace vašeho skladu? Je v něm jednoduché najít relevantní zboží? Projděte jej se spolupracovníky, kteří zde tráví svůj pracovní čas, a zamyslete se nad způsoby, jak maximalizovat přehlednost a jednotlivé produkty uspořádat tak, aby šetřily co možná nejvíce místa. Tím můžete snadno zvýšit dostupný prostor, který se vám bude v tomto období velmi hodit.

Zefektivněte procesy expedice zboží

Provádíte expedici zboží na vlastní pěst ve vaší firmě? A jak se vám minulý rok v tomto ohledu dařilo? Pakliže jste nestíhali, bude na místě expedici krátkodobě outsourcovat. To s sebou sice přináší náklady, ale vašemu týmu se uvolní ruce a bude se moci zaměřovat na jiné důležité aktivity.

4. Podpořte pohyb skladových zásob pomocí speciálních balíčků

Když zákazníci nemají představu o tom, čím své blízké obdarovat, mohou vyhledávat speciální dárkové balíčky. Jedná se o win-win situaci, protože díky nim můžete rozprodat i zboží, které nepatří mezi bestsellery. Tím uvedete skladové zásoby do většího pohybu a snížíte riziko, že po Vánocích zůstane na skladu řada produktů, které se nevyprodaly.

Pro úspěch této strategie budete potřebovat schopnost sestavit balíček tak, aby jako celek dával smysl. Pakliže v něm budou obsaženy nevhodné produkty, poptávka po něm nemusí dosahovat takové míry, jakou byste si představovali. To ultimátně může vaši značku spíše poškodit a při povánočních výprodejích se dostanete do značné nevýhody.

Také se vybavte efektivním marketingem, který nabídku dostane mezi relevantní zákazníky. Může být totiž sebevíc zajímavý, ale pokud se o něm dozví jen hrstka lidí, náklady na jeho sestavení výrazně převýší výdělky. Potřebujete finanční injekci na vaše marketingové úsilí? GoPay financování je bezpečným a rychlým způsobem, jak ji získat. Úrok činí 0,99 % a vypůjčit si můžete až 1 500 000 Kč. A s takovými penězi jdou se správnou přípravou kouzlit zázraky nejen o Vánocích.

5. Neváhejte využívat chytré technologie

Pakliže vám zbývají časové kapacity, ponořte se do světa automatizovaného sledování zásob a analýzy dat na základě umělé inteligence. Velké hráče na trhu od těch malých odděluje mimo jiné flexibilita v rámci využívání chytrých technologií. Giganti se nezdráhají experimentovat, ať už se jedná o práci se skladem či jiné obchodní činnosti.

Díky moderním technologiím můžete rychleji reagovat na změny v poptávce, přesněji předpovídat potřeby zákazníků a minimalizovat rizika spojená s nadměrným skladováním. Ultimátně dosáhnete efektivního řízení zásob a zároveň zvýšené spokojenosti zákazníků. Plně chápeme, pokud už toho máte v předvánočním období nad hlavu – tuto poslední strategii tedy můžete brát jako naše doporučení na další rok. Kdo si dříve osvojí chytré technologie a nyní především nástroje umělé inteligence, ten může získat významnou konkurenční výhodu.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali