„Snažíme se všechno dělat dobře.“ Co Tomáš Čech prozradil o Angry Beards?

13. 02. 2023

Rozhovory

Tomáš Čech – rodák z Třebíče, kterému chyběla kosmetika pro „normální chlapy“. Bodrý Moravák se k tomu postavil čelem a vybudoval úspěšný brand pánské kosmetiky Angry Beards.

Jaké byly začátky, jak podnikání šlape a co plánují do budoucna?

Na naše zvídavé otázky odpověděl Tomáš Čech v rozhovoru speciálně pro GoPay.

Začátky naštvaných vousáčů

E-shop s pánskou kosmetikou angrybeards.cz provozujete už bezmála 6 let. Jak vlastně vznikl nápad založit e-shop s kosmetikou pro “chlapy”?

Mohl jsem s kamarádem přeprodávat kosmetiku z Británie a udělat si na to e-shop. Nápad se mi hrozně líbil, ale kosmetika už ne. Přišla mi neosobní, v žádný ze značek jsem se nezhlídl. Všechny byly takový nabubřelý, pro rádoby gentlemany. Nebylo tady nic pro “normální” chlapy, co by mluvilo jazykem, kterýmu bych rozuměl. Žádná značka mě neoslovila a neměl jsem chuť produkty používat.

Tak jsem navrhl kamošovi jít do vlastní kosmetiky. Zhádali jsme se tenkrát jak psi a asi čtyři roky se kvůli tomu nebavili. A takhle jsem založil značku Angry Beards.

Angry Beards jste založil během studia na pražské VŠE. Bylo náročné podnikat při škole?

Času, co jsem musel věnovat škole nebylo tolik. Mě nikdy nebavilo kalit a takový ty klasický vysokoškolský zábavy, asi nemusím říkat, jaká se mnou byla prdel, a tak jsem volný čas věnoval podnikání.

Takže za mě podnikat při studiu značka ideál. Spoustu projektů do školy, jsem využíval k rozvíjení značky. Mohl jsem se radit s profesory, získávat feedback od spolužáků. Perfektní kombinace.

Název vašeho e-shopu “angrybeards” zní foneticky až nápadně podobně s populární mobilní hrou. Byl to záměr?  

To určitě ne, je to jen náhoda. smích

Jaký byl ten začátek podnikání? Dařilo se vám na malém českém trhu prorazit?

Český trh mi nepřijde malý.

Od začátku se všechno snažím dělat dobře. Servisně se snažíme, aby každá zpráva našla svoji odpověď. Snažíme se, aby naši zákazníci neměli přehnaný očekávání, respektive abychom je nezklamali. Ideálně naopak mile překvapili a aby se k nám vraceli. Snažíme se je „vzdělávat“. Už v popisu vysvětlujeme, jak naše výrobky používat.

Dodneška spousta chlapů neví, jak často a vůbec jak si vlasy mají mýt. Dámám může přijít absurdní, že to nevíme, ale tak to prostě je – spousta základů nám chybí.

Chlapi používají kosmetiku?

Myslíte si, že jste za dobu působení na trhu změnili chování českého spotřebitele? Přeci jen, ještě před pár lety byla kosmetika pro chlapy tak trochu tabu.

Chování se určitě změnilo, ale je to spíš dobou, kam se posunula celá populace. Brát si za to zásluhy by bylo troufalý. V roce 2017, 2018, když jsme někde řekli, že děláme kosmetiku nebo že někdo používá olej na vousy, tak hnedka „nebyl na holky“.

Takže určitě, vnímání bylo nastavený úplně jinak než dneska.

Vaše e-shopy provozujete i pro polský a slovenský trh. Mají o vaše produkty zájem i pánové v zahraničí? 

Naši invazi do Polska a na Slovensko jsme zahájili už na začátku roku 2019. Respektive jsme udělali jazykový mutace webu, zajistili dopravu a tím to haslo.

Od tý doby jsme na Slovensku žádnou významnější aktivitu neudělali. Do dneška nemáme ani slovenskou zákaznickou podporu. Odepisujeme česky, neděláme marketing šitej na míru, co mě teda mrzí, ale holt na to zatím nebyl čas. Přestože jsou Slováci naši bratři a rozumíme si, mají vlastní kulturu, mentalitu, a proto aktuálně hledáme parťáky přímo tam. Určitě by se nám dařilo líp, kdybychom se do toho opřeli už dřív, ale musíme jít postupně. Moc zajíců, myslivcova smrt. I když na to tak trochu prdíme, neustále organicky rosteme a těším se, jak to rozjedeme letos.

V Polsku se snažíme prorazit aktivněji, máme tam parťáka už snad 3 roky, ale pro změnu polský trh jsme neuchopili dobře. Zase se relativně daří, jsme v černých číslech, ale zdaleka nevyužíváme potenciál, kterej věřím, že máme.

Zákazník musí odcházet s dobrou náladou

Stojí za vaším úspěchem i výrazný marketing? 

U nás jsou na prvním místě výrobky. Perfektní marketing je jedna věc, ale když zákazník nakoupí a není spokojený, je zle.

Vždycky se snažíme, aby ty výrobky byly kvalitní, aby poměr cena/výkon byl bezkonkurenční, aby zákazník nebyl nikdy zklamanej. Naopak se snažíme mile překvapit. Cílem je spoko zákoš, ne zrealizovaná objednávka.

V první řadě ale musí tu objednávku udělat, takže jo i marketing se na úspěchu bezpochyby podílí. Snažíme se odkomunikovat funkčnost, respektive k čemu výrobek slouží a opepřit vtipem, nadsázkou. Snažíme se bavit. To je naše gró, bavit.

Máte neotřelé sociální sítě. Neschytali jste už někdy kritiku na způsob, jakým se prezentujete? 

Vždycky, když překročíme hranici, tak nám dají lidi přes prsty. A je potřeba si to uvědomit. Zpětné vazby sbíráme non-stop a děláme si nějakou sebereflexi. Ještě čtyři roky zpátky vznikaly šílenosti, který bychom si dneska nemohli dovolit. To je prostě vývoj značky.

Cenzurovat se neplánujem, ale dělat to rozumně a poslouchat lidi určitě.

Žádný větší pranýřování, že by si na nás lidi vzali vidle, to jsme naštěstí nezažili. Nesnažíme se na kohokoli útočit, šikanovat nebo vytvářet konflikty. To není naším cílem.

Tý kritiky teda není zase tolik a většinou se naše věci sejdou s úspěchem. Protože opravdu, cílem je pobavit a vykouzlit úsměv pod vousy. Často si děláme srandu i ze sebe, myslím že nás tak lidi berou a díky tomu si můžeme dovolit víc než jiný značky.

Spolupracujete třeba i s influencery? 

Jo, mně se to hrozně líbí. Zhlídl jsem se v různých firmách, co se vybudovali na influencer marketingu. Tak nějak od začátku se tam chci dostat, ale ještě se nepovedlo. Od začátku spolupracujeme s pár osobnostma, ať už z internetu, nebo třeba s Markem Vašutem.

Ale ještě v tom neumíme úplně chodit. Nemáme to správně podchycený. Nicméně influencer marketing bude určitě součást každýho mixu a značky můžou stát čistě na něm. Třeba MrBeast to ukazuje. Budoucí firmy vznikaj tak, že osobnosti mají svý fanouškovskozákaznický báze, pro který vytvoří vhodnej produkt.

Je pro vás zpětná vazba od zákazníků důležitá i z hlediska produktů?  

Bezpochyby. Čteme všechny zprávy, odpovídáme, bavíme se s těma lidma. Až teď zjišťuju, jak korporáty mají ty průzkumy trhu drahý. A my je máme celou dobu přímo z první ruky. Stačí naslouchat, nečertit se hned ve stylu “je to hejtr”. Ne, když řekne zákazník něco, co je opravdu problém, no tak chválabohu za upozornění. Jako výrobce, s tím můžete hned pracovat a předejít něčemu špatnýmu.

I kvůli tomu si myslím, že je naše značka tam kde je. Nasloucháme a reagujeme na feedback. Respektive podněcujeme zákazníky, aby nám o každým prdu říkali.

Ze začátku jsme dokázali reagovat extrémně svižně. Zásoby byly v řádu stovek kusů, parťáků ve firmě málo… teď jsou reakce trochu pomalejší, náročnější, ale z tohohle principu fungování nechci nikdy upustit.

Svým zákazníkům v komunikaci tykáte. Osvědčil se vám takový způsob komunikace? Zachováváte si individuální přístup k zákazníkům i s jejich nárůstem? 

Tykáme, vykáme, to není tak jednoznačný. Sám občas vyknu.

Zase naším cílem je být tady pro zákazníky. Tykání vnímám jako příjemnější a snazší formu komunikace. Člověk se rychleji dostane k jádru pudla a snadněji řekne „to jste dodrbali“ nebo „tohle je prostě problém“. V tom vnímám výhodu tykání a proto ho preferuju.

Ale ne každej to ocení a někdy raději vykneme, než to lámat přes koleno.

Takže lidské cítění je pro vás v tomhle hodně důležité? 

Přesně, vždycky chceme, aby se zákazník cítil dobře a odcházel s dobrou náladou. Pokud to bude formou tykání, tak perfektní, a jestli ne, no tak mu budeme vykat.

Výrobky na prvním místě

Podařilo se vám vytvořit poměrně známý brand. Jaké produkty jsou vaše bestsellery? Co se vám nejlépe prodává? 

Nejlíp se prodávají věci na “koule“ Calm Balls. Popravdě jsme při vypouštění ani neočekávali takový úspěch. Dělali jsme to tak trochu z prdele, i když výrobky fungují perfektně.

Hned po vypuštění jsme zásoby vyprodali a dlouho byli vyskladnění. Od tý doby se objednávky jen hrnou. V podstatě to stejný bylo o rok později se spreji proti smradu nohou a bot. Ty jsem do Angry daroval z druhý firmy, kde se mi prodávaly pěkně, ale neměl jsem kapacity obstarávat všechno okolo.

Na to by byla perfektní case study, jak síla značky dokáže podpořit prodej kvalitních věcí a využít jejich skutečnej potenciál. Opakovalo se vyprodání a furt trochu bojujem s pokrýváním poptávky.

Dobře se prodávaj samozřejmě i věci na vousy. Beard Hydro, úplnej základ na vousy, Doping na podporu růstu a další. Máme i specialitky jako Beard Jelly, který nejsou úplně bestseller, ale snažíme se šlapat i do těch chuťovek pro gurmány.

S jakými produkty jste začínali?

Začali jsme se 4 věcma, vše na vousy. Olej, balzám, vosk a šampon na vousy. Aby si každej mohl vybrat, co mu nejvíc vyhovuje.

Na o od tý doby postupně nabídku rozšiřujeme, furt máme mezery. Třeba antiperspiranty budem přidávat až teď v březnu.

Produkty si vyrábíte sami? Obaly jsou také váš design? 

Výrobky vyvíjíme sami a vyrábíme je externě. Vlastní výroba by nám dávala smysl, ale zase je to velká investice, chce to i specializovaný personál. Ještě jsme se tam nedostali, tak snad jednou.

Obaly si děláme sami, je to náš design. Lpíme na tom, aby to bylo unikátní a aby to bylo naše. Chceme zákaznickou experienci udělat co nejlepší.

Testujete vaše produkty? 

Odjakživa jsme první testeři přímo my. Když nejsme spokojení, tak to ani nepouštíme dál. Už je nás jak psů, přes padesát, takže těch testerů je poměrně dost.

Myslíte si, že obaly prodávají? 

Určitě. Člověk hodnotí knihu podle obalu. 

GoPay funguje perfektně

Přes GoPay platební bránu přijímáte platby od roku 2017. Pomohl vám GoPay s rozvojem vašeho businessu? 

Ta spolupráce funguje od začátku perfektně, podmínky nám neustále vylepšujete a poskytujete stabilitu.

Jak jsem říkal, zákaznická zkušenost je pro nás důležitá, takže kdyby nešlo platit, je to průser. Otrava jak hrom, naklikat si košík, zaplatit, a teď by se nic nedělo. V podstatě ta značka, e-shop, i ten výrobek může být sebelepší, ale kdyby neproběhl nákup bezproblémově, člověk nad tím vším zlomí hůl.

Platba je v podstatě nejdůležitější. Prachy jsou dost intimní záležitost, pro zákazníka to může bejt spojený s nějakým strachem, obavou. Dorazí peníze, nedorazí.

Teď už je doba i v tomhle jinde, ale třeba v roce 2017 online nakupování ještě tak rozšířený nebylo a problém s platbou mohl znamenat zlomení hole nad všema těma internetama. Nám GoPay poskytla profesionalitu a nějakou jistotu pro lidi, co tuhle bránu znají. Za mě super.

Takže dobrá platební brána vám zvyšuje důvěryhodnost e-shopu?

Bezpochyby. Ty začátky, kdy jsme e-shop stavěli sami, to bylo fakt hrozný. Divím se, že někdo tu objednávku udělal.

Teď zpětně mi to přijde jako scam, já osobně bych na našem e-shopu v roce 2017 objednávku neudělal. Leda bych si všiml, že používáme GoPay.

Smělé plány do budoucna

Zůstanete se svým e-shopem i nadále v Třebíči? Nebo se přesídlíte třeba do Prahy? 

Dávalo by smysl se přesunout dál, třeba Jihlava, Brno, Znojmo, už jen kvůli prostoru. Hrozně bojujeme s místem, v podstatě od začátku.

Teď začínáme bojovat i s talentama. Přece jenom, v Třebíči a okolí, když je někdo šikovnej, specializovanej, tak jde makat do Brna nebo Prahy.

Spoustu lidí tak mám z daleka, ale já tu Třebíč miluju a nechci se jí vzdávat. Když to bude aspoň trochu možný, nehnem se odtud.

Plánujete otevřít i kamennou prodejnu nebo zůstanete jen u e-shopu?

Zatím máme jenom e-shop s možností vyzvednutí balíčku u nás v Třebíči. Je to zatím takový bojový, předáváme objednávky mezi dveřma. Máme takový plechový schody, to je teď v zimě docela o hubu. smích

Plánujeme ale otevřít v Třebíči showroom, kde si zákazníci můžou výrobky očuchat. Budeme schopni se zákazníkům líp představit, budou si moct dobře vybrat a snad i nakoupit. Podobně nám to dává smysl i v Praze, odkud máme skoro polovinu zákazníků.

Rozšíříte vaši nabídku i o dámskou kosmetiku?

Výborná otázka. Už letos v květnu vypouštíme novou značku kosmetiky pro dámy BusyB.

Popravdě z toho mám trochu strach. Odjakživa jsme tu byli jenom pro chlapy a když jsme naznačili, že uděláme něco i pro žaby, tak začali žárlit.

Dámy ale některý výrobky používají už teď a pořád nás bombardují s požadavky, co by chtěly upravit, aby jim kosmetika vyhovovala úplně. Takže jo, rozhodli jsme se vyslyšet i je, ale chlapy rozhodně šidit nebudem. Letos pro ně chystáme tolik novinek, mejdanů, rozšíření služeb… Nakonec budou rádi, že můžou při objednávce vzít něco pro radost i něžný polovičce.

Bude dámská řada stejně vymazlená jako vaše současné produkty? 

Určitě, jinak neumíme a ani by nás to jinak nebavilo. Každopádně na značce makáme s dámama, abychom věděli po čem přesně toužíte.

Myslet si, že vás dokážeme pochopit a vcítit se do vás, to by byla až hříšná myšlenka. Leda si hodit do vany fén jak Mel Gibson v „Po čem ženy touží“.

Kdo je Tomáš Čech?

Tomáš Čech je zakladatel kosmetického brandu pro pořádný chlapy Angry Beards. Vystudoval VŠE v Praze, obor multimedia v ekonomické praxi. Po studiích se vrátil zpět do rodné Třebíče, kde také sídlí jeho e-shop. AngryBeards založil v roce 2017, podnikání se naplno věnuje od roku 2019. Pokud zrovna nepracuje, sportuje – aktuálně se zaměřil na box.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali