Jak si vybrat platební bránu?

21. 06. 2015

E-commerce

Na trhu e-commerce plateb se dnes podnikatel při hledání může setkat s nabídkami mnoha tuzemských i zahraničních poskytovatelů. Vybrat si z nepřeberného množství nabízených řešení není pro podnikatele nic snadného. Pojďme se tedy společně podívat na kritéria, která by mohla ve výběru ideálního řešení pomoci 😉

Platební metody

Akceptace platebních karet, nejoblíbenější online platební metody, je pro internetového podnikatele naprostý základ. Mnoho zákazníků si ovšem oblíbilo tzv. bankovní tlačítka, díky kterým mohou platit pomocí internetového bankovnictví své banky. Pozorně tedy kontrolujte, jaké typy platebních karet a jaká bankovní tlačítka poskytovatel platební brány nabízí, nabídka se značně liší.

Platební brány mohou obchodníkům nabídnout ale i rychlé platby klasickými bankovními převody. Díky účtům u většiny bankovních domů se pak jako obchodník můžete o příchozí platbě od svého zákazníka dozvědět opravdu rychle, přestože preferuje tuto v dnešní době již “zastaralou” platební metodu.

Doplňkovými platebními metodami nabízenými v rámci platební brány pak mohou být např. oblíbený PayPal, superCASH, Premium SMS, kuponové platby nebo tzv. elektronické peněženky.

Cena bez skrytých poplatků

Co vás bude asi nejvíce zajímat je to, kolik zaplatíte za příjem transakcí. Standardně si poskytovatelé účtují pevnou částku za provedenou transakci + % poplatek z výše částky transakce. Mnohdy je ale ceník složitější a výše poplatku se může odvíjet i od výše provedeného obratu za určité období.

A co víc, někdy je potřeba počítat i s možnými dalšími poplatky, jako je např. poplatek za zřízení brány, měsíční poplatek za provoz, poplatky za převody peněz na váš účet aj. Proto si vždy tyto podmínky dopředu zjistěte a důkladně prostudujte.

Uživatelské rozhraní

Určitě jako zkušený obchodník nechcete, aby vám zákazníci zmizeli tzv. „bez placení“. Vše by mělo být tak jednoduché a intuitivní, aby bylo zboží zaplaceno rychle a bez zbytečných komplikací, a to na jakémkoliv zařízení. Zvláště na mobilní uživatele je nutné myslet čím dál tím více, protože počet plateb například přes chytré telefony, se neustále zvyšuje. Ať už tedy zákazník provádí platbu s notebookem na klíně, nebo objednává zboží z tabletu či mobilu, musí být pro něj být tahle fáze nákupu jednoduchá a rychlá.

Měny a jazykové lokalizace

Možná patříte mezi podnikatele, kteří teprve začínají a soustředí se prozatím pouze na tuzemský trh s česky mluvícími zákazníky, ale myslete i trošku dopředu. Snadno se může stát, že budete chtít za chvíli dodávat i k našim bratrům na Slovensko či jiných států a budete tudíž potřebovat přijímat platby v eurech nebo jiných měnách.

Co dodat …

Žádné podnikání není stejné a každý vyžaduje něco jiného. Někdy je potřeba speciálních funkcionalit. Platební brány jsou dnes na požadavky obchodníků připraveni velmi rozdílně. Někdo potřebuje jednoduché jednorázové platby, druhý zase pravidelně se opakují platby, jiný platby s omezenou dobou trvání. Podívejte se na příklady, které vám napoví, pro koho je určena platební brána GoPay. Budete mile překvapeni.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali