Budování brandu

09. 06. 2015

E-commerce

Podnikáte, nebo teprve uvažujete o tom, že začnete? Už jste si udělali průzkum trhu a víte, že to, co budete lidem nabízet, je to pravé? Už jste přemýšleli o tom, jak chcete navenek působit? Zamyslete se nad tím, jaké budete mít logo, jak bude vypadat váš web případně e-shop. A co název? To všechno a mnohem více vytváří brand. Tedy něco, co ve svém celku tvoří značku. Přesně tu značku, kterou chcete, aby si lidé pamatovali. Aby si jí spojili s pozitivními zkušenostmi a pocity. Když už tedy začít, tak pořádně a systematicky. Každý detail totiž dotváří obraz o vás a vašem podnikání.

Brand je jen pro velké firmy?

Řada lidí, kteří podnikají, to tak bohužel vnímá. Brand budovaly společnosti s velkým marketingovým rozpočtem, které si na tuto oblast často najímali renomované kreativní agentury. Dnes už to tak díky bohu není. I malé firmy mají dnes díky možnostem, které skýtá moderní doba, šanci si vybudovat slušné povědomí o značce. Dovoluje jim to internet a on-line reklama, sociální sítě a nepřeberné množství free nástrojů na vytváření grafiky.

Moje značka = moje vizitka

Tohle heslo si napište na nějaké viditelné místo. Pokud bude vaše značka pro zákazníky dobře čitelná, bude se mnohem lépe pamatovat. Nevíte si rady a zrovna neoplýváte rozpočtem, ze kterého byste si mohli dovolit pomoc odborníka? Pak platí jedna rada. Podívejte se, jak to dělá konkurence. Vžijte se do role zákazníka a položte si několik otázek, které vám napoví, jestli tohle je ta správná cesta.

  • Působí na vás značka pozitivně?
  • Co jejich web? Co sociální sítě?
  • Jaké další komunikační kanály využívají, aby se dostali se svým sdělením ke klientovi?

Emoce, doporučení, příběhy…

To je, oč v dnešní době běží. A věřte, že k tomu, abyste v lidech vyvolali emoce, nepotřebujete vysoké částky na reklamu. Stačí mít trochu pod čepicí. Budujte brand tak, aby vyvolával v lidech emoce. Spojte vaši značku s příběhy lidí, kteří u vás nakoupili. Pokud budete od počátku budování brandu spojovat s budováním kvalitních vztahů se zákazníky, mnohonásobně se vám to vrátí. Doporučení je totiž hodně silná zbraň proti konkurenci ☺ Věděli jste, že méně než 10% lidí věří reklamě, kterou někde vidí, ale téměř 80% lidí dá na osobní doporučení někoho, kdo už si produkt či službu vyzkoušel?

Co je sexy, to přitahuje pozornost

Že nevíte, jak je to myšleno? Všimli jste si, že dnešnímu marketingu vládnou fotky? Produkty na nich vypadají lákavě. Jídlo a pití chcete okamžitě ochutnat, do běžeckých bot se obout a uběhnout maraton. Doslova chcete sednout za volant toho úžasného nového auta a vyrazit na výlet. Chcete otestovat ten nový úžasně designový mobil. Takhle to prostě funguje. Pamatujete? Emoce! Máte produkt nebo službu, kterou lze zvěčnit na fotografii? Do toho. Nebojte se k publikování použít třeba Instagram nebo Facebook, nic vás to nestojí. A pokud neprodáváte nic hmatatelného, pak využijte sílu referenčního příběhu. Vyvíjíte například skvělý software, který lidem usnadní život? Oslovte ty, kterým už pomohl a kteří jsou s vaším řešením spokojeni.

A nezapomeňte na jednu věc. Čím více budete vidět, tím lépe se vaší značce povede.

Načerpejte tedy inspiraci a jděte do podnikání po hlavě. A pokud už jste tak daleko, že máte prosperující web / e-shop, pak myslete na pohodlí klientů a dopřejte jim platby za vaše produkty a služby na jedno kliknutí 😉

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali