Jak připravit e-shop na Vánoce?

25. 09. 2018

E-commerce

Češi letos utratí v e-shopech pořádný ranec a pokoří tak loňský obrat 115 miliard korun.

Nejvíce lidé utrácejí v období před Vánoci, které se blíží mílovými kroky.

Jestli chcete o Vánocích dobře vydělat, neobejdete se bez dobré marketingové

strategie a celkové připravenosti e-shopu.

Jak můžete připravit váš e-shop na Vánoce, abyste byli co nejvíc úspěšní?

Zeptali jsme se šesti odborníků, kteří se v české e-commerce a online marketingu pohybují jako ryba ve vodě, a položili jim dvě otázky:

1. Jaké jsou 3 nejdůležitější věci, které by e-shopy neměly v souvislosti s přípravou na Vánoce opominout?

2. Čím se na Vánoce odlišit? Jak si jako e-shopař zajistit, aby zákazníci nakoupili u mně?

Jejich odpovědi jsme pečlivě sepsali a nyní vám přinášíme unikátní návod, který vám pomůže připravit váš e-shop na vánoční žně.

Jan Brož, marketingový ředitel Eshop-rychle

jan brož

O autoroviUžitečné odkazy
Jan Brož je marketingový ředitel ve společnosti Golemos, která vyvíjí e-shopové řešení Eshop-rychleEshop-rychle je moderní řešení, které si zařídíte pohodlně a snadno do 5 minut. Výhodou je, že nemusíte platit za žádná další vylepšení, ani aktualizace. V Eshop-rychle vám navíc vždy rádi poradí, když si nebudete s něčím vědět rady.  

1. Jaké jsou 3 nejdůležitější věci, které by e-shopy neměly v souvislosti s přípravou na Vánoce opominout?

Začněte se připravovat a plánovat na Vánoce ihned po přečtení tohoto článku. Jakmile se na Vánoce začnete chystat koncem listopadu, buďte si jistí, že je už dávno pozdě a v předvánočním shonu vám největší příležitosti utečou.

Zajistěte si dostatek zboží, které se během posledního roku a v minulých letech ve vánočním období nejlépe prodávaly. To nejhorší, co vás může potkat, je pocit, že nemáte co prodávat a zákazníci nakupují jak zběsilí.

Jestli stále ještě nemáte připravené vánoční bannery, slogany, nebo texty PPC reklam, začněte rychle nahánět grafika a markeťáky a pusťte se do toho.

2. Čím se na Vánoce odlišit? Jak si jako e-shopař zajistit, aby zákazníci nakupovali u mně?

Připravte dobré články a zákazníkům poraďte, jak vybrat ty nejlepší vánoční dárky.

Vytvořte speciální kategorie „Vánoční dárky pro ženy/muže/děti/babičky“ a do nich vložte nejčastěji nakupované vánoční dárky. Usnadníte tak zákazníkovi orientaci v e-shopu a výběr produktu.

Zkuste e-shop obléknout do vánočního „kostýmu“. Ale pozor! Řeč je o decentních úpravách do vánoční tématiky, jakmile zákazníkovi začne na obrazovce sněžit a začnou hrát koledy, buďte si jistí, že okamžitě odchází.

Jaroslav Vidim, ředitel a majitel agentury eVisions Advertising

jaroslav vidim

O autoroviUžitečné odkazy
Jaroslav Vidim je majitel a ředitel marketingové agentury eVisions Advertising. Agentura se zaměřuje na kompletní online marketing, od webové analytiky až po sociální sítě, a působí i za hranicemi – má pobočku v Německu.

Mezi klienty agentury patří např. Notino, O2, ČSOB, Peugeot, apod. eVisions pravidelně vydává videa s přehledem největších novinek z online marketingu, která se opravdu vyplatí sledovat.   

1. Jaké jsou 3 nejdůležitější věci, které by e-shopy neměly v souvislosti s přípravou na Vánoce opominout?

Plánujte. Zodpovězte si na otázky, proč, komu, jak a kdy. Jaké jsou cíle kampaně? Kdo je cílová skupina? Jaká je strategie vánoční kampaně? Přemýšlejte, jaké marketingové kanály zvolíte a kdy kampaně spustíte.

Přemýšlejte o kritických místech nebo překážkách, které mohou v průběhu vánočních kampaní nastat a pokuste se odhadnout činnost konkurentů.

Třetí věc je interní připravenost vašeho e-shopu na vánoční režim. Zhodnoťte svoje kapacity, připravte se na vyřizování vratek, logistiku, apod.

2. Čím se na Vánoce odlišit? Jak si jako e-shopař zajistit, aby zákazníci nakupovali u mně?

U každého jsou důvody a způsoby odlišné. U někoho nejlépe funguje zákaznický servis, u jiného prodloužená reklamační lhůta, u dalších pak třeba šířka sortimentu, uživatelská přívětivost webu, rychlost doručení, skvělé reference, apod.

V Čechách je bohužel silně zakořeněný způsob přemýšlení, kterému já osobně říkám syndrom vietnamských večerek. Tedy systém podnikání založený na principu otevřu si 8. podnik v jedné ulici se stejným sortimentem, službami, přístupem, zákaznickým servisem, marketingem, a doufám, že ke mně zákazníci budou chodit.

Nedoufejte! Přemýšlejte, proč by někdo měl nakoupit právě u vás. Určitě se nějaký důvod najde.

Ondřej Peroutka, specialista online marketingu v  agentuře Inizio

O autoroviUžitečné odkazy
Inizio je digitální agentura, která sídlí v Českých Budějovicích. Agentura se vedle online marketingu zaměřuje na tvorbu webových stránek a aplikací. Mezi klienty patří Koh-i-noor, Čevak, TV Products, a další.

Inizio pořádá každoroční marketingovou konferenci Digidějovice.

1. Kdy je nejlepší doba na spuštění vánočních PPC kampaní?

Pokud se podíváme na průměrný malýstřední e-shop, uvidíme podobný nárůst tržeb jako na grafu níže.

graf inizio

Z toho je patrné, že tržby se e-shopu začnou znatelně zvyšovat v průběhu října a vrcholí postupně během listopadu až prosince. Využijte září a říjen na přípravu kampaní, ať zjistíte, co vám funguje – sledujte, co má dobrý konverzní poměr a návratnost.

Samozřejmě můžete spustit kampaně až v listopadu, bude se vám pak zdát, že jste hrozně šikovní, protože čísla budou zdánlivě dobrá. Ale pokud si kampaně nezačnete testovat dříve, mohou vám uniknout skryté diamanty.

2. Čím se na Vánoce odlišit? Jak si jako e-shopař zajistit, aby zákazníci nakupovali u mně?

O Vánocích se o zákazníky bojuje stejně nudně jako po celý rok. Cenami, kvalitou služby, dostupností a dohledatelností. Jediné, co se mění, je objem peněz na trhu, který je před Vánocemi mnohem vyšší.

Protože se zvyšují konverzní poměry, tak se inzerentům vyplácí výše bidovat, takže se logicky zvedají i ceny reklamy. Návratnost ale zachraňuje vyšší poptávka.

Očekáváme nárůst ceny PPC o 20 – 30 % oproti loňským. Dražší budou i carouselové inzeráty na Facebooku, protože se budou hodně využívat.

Martin Žatkovič, SEO konzultant v Taste medio

martin žatkovič

O autoroviUžitečné odkazy
Martin Žatkovič je mladý a velmi talentovaný SEO konzultant v agentuře Taste. Vedle SEO triků ovládá i UX a webovou analytiku. Martin také píše svůj blog a pořádá akci Marketingová Plzeň.

Taste je známá digitální agentura, ve které působí ti největší profíci české online scény, např. Honza Tichý. Mezi klienty patří Moneta, Notino, Heureka, nebo Hornbach. Agentura pořádá respektované oborové konference SEO restart, DATA restart, PPC restart a SOCIAL restart. Za přečtení rovněž stojí vynikající e-book o technickém SEO, jehož autorem je právě Taste.

1. Jaké jsou 3 nejdůležitější věci, které by e-shopy v souvislosti s přípravou na Vánoce neměly opominout?

Za mě to jsou určitě skladovost, zákaznická podpora a nabízet něco navíc.

Mít produkty skladem je asi nejdůležitější z celého e-shopového podnikání. Připravte si proto dostatek zásob, alespoň u klíčových produktů. Věřím, že každý e-shopař zná svůj e-shop jako své boty a dokáže odhadnout, které produkty půjdou v této sezóně na dračku a které nikoli. O letošních Vánocích na tom bude hodně záležet.

Co se týče zákaznické podpory, obvykle ji e-shopy poskytují od osmé hodiny ranní do nějaké páté hodiny odpoledne. Většina lidí ovšem nakupuje až po práci ve večerních hodinách, když mají čas a myšlenky na nakupování. Proto je důležité aktivitu na e-shopu přizpůsobit těmto uživatelům, rozplánovat směny na e-shopu a být na podpoře co nejrychlejší i večer. To vás totiž odliší od konkurence.

Sledujte zásilky a informujte zákazníky o tom, že se zásilka zpomalila v přepravním depu. V případě nejvyšší nouze se nebojte vyrazit do ulic a rozvést zásilky sami. V zemi, ve které je přes 40 tisíc e-shopů, nemusí rozhodovat jen cena, ale právě prozákaznický přístup, který si každý zapamatuje.

Co se týče technického SEO, tak na něj do Vánoc nezbývá moc času. Zkuste tedy pracovat s obsahem a uživatelům pomozte s výběrem. Zajímavou formou je například slovník e-shopu nejen s vysvětlením pojmů, ale také s popisem průměrných hodnot jednotlivých parametrů. Svítivost LED žárovky je dobrá věc, ale když zákazník neví, jaká je optimální hodnota, je to těžké rozhodování.

2. Čím se na Vánoce odlišit? Jak si jako e-shopař zajistit, aby zákazníci nakupovali u mně?

Můžete mít ty nejnižší ceny na trhu a díky tomu vybojovat první místa ve zbožových srovnávačích jako je Heureka. Má to ale smysl? Šidíte se o marži, není prostor ke zlepšování služeb, zaměstnanci nedostanou za přesčasy odměny a ani vám toho moc nezbyde.

Vsaďte na recenze a zkušenosti ostatních. Češi jsou sice národ lidí, kteří dávají raději negativní zpětnou vazbu než kladnou, když se ale rozkřikne, že jste opravdoví machři na výrobu ponožek a pro zákazníka na ně natisknete klidně jelena se slunečními brýlemi, vynesou vás do nebes. Zkrátka vám to nezapomenou.

Mnoho e-shopů může zkopírovat vaše texty, obrázky nebo dokonce reklamy, vaši zákaznickou podporu a prozákaznický přístup vám ale nevezmou. Buďte sví, nehrajte si na Alzu a máte kousek blíž k úspěchu.

Václav Krajňák, digitální marketér a podnikatel

václav krajňák

O autoroviUžitečné odkazy
Vašek Krajňák je online marketér na volné noze. Vymýšlí strategie a systémy pro online marketingové aktivity a pomáhá tak podnikatelům a malým firmám maximalizovat zisky. Vašek založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Každý týden nahrává podcast Strategické zisky.  

1. Jaké jsou 3 nejdůležitější věci, které by e-shopy v souvislosti s přípravou na Vánoce neměly opominout?

Vnímejte Vánoce z nadhledu a nespadněte do drobností, které ve finále moc nepřinesou. Slaďte jednotlivé kanály a strategie, ať vám zákazníci stojí u vašich digitálních dveřích.

Včas přitopte pod kotel remarketingu a e-mail marketingu. Využijte září, říjen a listopad a během těchto měsíců posilujte vztah se zákazníky a vnímání vaší značky. Nebojte se nasadit celý arzenál obsahového marketingu – od blogů až po videa.

Zapojte chatboty a získávejte odběratele ve Facebook Messengeru. Messenger je relativně nový komunikační kanál, který má proklikovost vyšší než je otvíranost v e-mail marketingu. Když máte e-shop optimalizovaný na mobily (v dnešní době základ), tak na ně pošlete ve správný čas krátkou zprávu a lidé nakoupí dárky právě u vás.

2. Čím se na Vánoce odlišit? Jak si jako e-shopař zajistit, aby zákazníci nakupovali u mně?

Ukažte to, jak s vašimi produkty lidé oslaví Vánoce. Lidé mají málo času cokoliv vymýšlet, a tak se jako můry slétávají k tomu, kdo jim dává inspiraci. Ukažte, jak dárky zabalit a jak si díky nim užít Štědrý den. Taková videa můžete propagovat na Facebooku, YouTube a také na Instagramu.

Lidé mají peníze a nebojí se je utrácet. Hrát na cenu a plošné slevy není nikdy dobrá marketingová strategie. Místo slevy připravte balíček produktů, které se vzájemně doplňují a přidejte k nim služby, které zákazník jinde nenajde.

Jan Vašek, specialista online marketingu

jan vašek

O autoroviUžitečné odkazy
Jan Vašek je online marketér a projektový manažer na volné noze. Jeho velkou vášní je reklama na sociálních sítích, zejména Facebooku. Je velkým fanouškem chatbotů. Pravidelně pořádá školení o reklamě na Facebooku. Založil edukační skupinu Modráci, kde každý den přináší novinky a tipy z prostředí sociálních sítí.

1. Existuje nějaká univerzální rada, jak by měla vypadat efektivní vánoční reklama na Facebooku?

Automatizujte. Co půjde, ať se dělá samo, např. dynamické reklamy. Zkontrolujte si XML feedy, jestli do Facebooku posíláte produkty, které jsou pro vás obchodně důležité (marže a skladová zásoba). Ověřte si, jestli Facebook Pixel spíná, jak má, jestli se události přiřazují k produktům (zvláště, pokud optimalizujete na konverzi) a jak často se feedy přepočítávají – třeba taková skladovost je o Vánocích zásadní.

Škálujte a připomínejte se. Častou chybou je, že reklama je pouze jedna. Také si tu kabelku nebo hodinky koupíte hned, jen co minete výlohu? Někdo ano, ale většina ne. Zapojte tedy remarketing. Možností je mnoho – dynamický s produkty, obsahem i kategoriemi, ale i statický, kde ukážete hodnocení, místa osobního vyzvednutí, úspěšný článek na blogu nebo nabušený sklad s okamžitou expedicí.

Pokud znáte cestu vašeho zákazníka a nákupní proces, rozsegmentujte si návštěvnost. Je rozdíl, když vám přijde potenciální zákazník ze zbožového porovnávače a ví, co chce, jen neví, u koho, a musíte jednat rychle a někým, kdo teprve laxně vybírá a pročítá si váš blog s články “Jak vybrat”. To vše a mnohem více umožňují vlastní okruhy uživatelů.

Odlište se v moři příspěvků. Máte super produkt? Víte, kdo je cílovka? Tak to máte 2 ze 3. Musíte něčím zaujmout, jinak se o tom ta cílovka nedozví! Jsme rozmazlení a zahlcení obsahem a klasický odkazovaný příspěvek s 2:1 fotkou už nemusí stačit. Naučte se používat tríčky a zajímavé formáty – otestujte video u CPC kampaní, využijte Canvas formát, videocarousely nebo video na výšku. A reflektujte, že z 80 % je primárním Facebook zařízením mobil.

Testujte kreativu, publika a optimalizaci, to vše Facebook umožňuje. Při cílení nezapomeňte na lookalike podobná publika, ale pozor na zdroj, není zákazník jako zákazník, ať se nevydáte špatným směrem. Pracujte i s hodnotou zákazníka. Pronásledujte uživatele napříč kanály – už i Instagram reklamu nastavíte pohodlně v Business Manageru. Nezapomínejte ani na velmi oblíbené Stories.

2. Čím se na Vánoce odlišit? Jak si jako e-shopař zajistit, aby zákazníci nakupovali u mně?

Záleží, co nabízíte. Ručně vyráběné pánské brašny nebo vysavač, který prodává dalších 150 e-shopů? U unikátního produktu se odlišujete už svou existencí, komunikujte tedy lukrativnost produktu. Mnoho e-shopů prodává zastupitelnou komoditu, tam musíte nabídnout něco více – konkurenční výhody. Ne klišé, ne ty fráze, co vám možná zdobí firemní claim, ale reálný přínos.

Češi jsou poštípaní dopravou zdarma, ukažte jim vaše recenze, kolik zákazníků už vám věří, že nabízíte prodlouženou záruku, nebo komunikujte, že vrácení nevhodného vánočního dárku není problém. A taky jim řekněte, kdy reálně budou mít dárek doma. Jestli je to ve skladu A nebo B nikoho nezajímá, zajímá je, jestli budou mít co zabalit do vánočního papíru.

Zavčasu se připravte na výprodeje. My Češi jsme na ně zvyklí a začínáme nakupovat už o Štědrém večeru, abychom utratili bankovky od Ježíška. Svezte se také na vlně poptávky – Black Friday a Den dopravy zdarma jsou tradice, tak nestavte polní cestu, když je vedle čtyřproudá dálnice.

Kde zjistíte víc?

Podívejte se třeba na seznam 60 nejlepších zdrojů v online marketingu, kde můžete najít další tipy, které vám pomohou připravit dobrou marketingovou kampaň či strategii na Vánoce.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali