Jak pracovat s rozpočtem na vánoční reklamní kampaně?

23. 10. 2023

E-commerce

Vánoční svátky s sebou přináší celou řadu příležitostí pro firmy všech velikostí. Pro mnoho obchodníků bývá předvánoční období přímo klíčové. Lidé totiž aktivně hledají dokonalé dárky pro své blízké a jsou připraveni za ně utratit nemalé peníze. A proto firmy před nástupem svátků do marketingových kampaní mnohdy investují více než za celý rok. 

Mezi úspěšnou a prodělečnou vánoční kampaní však existuje tenká hranice. Aby se finance nejen vrátily, ale také převýšily počáteční investici, je zapotřebí kreativita, propracovaná strategie a promyšlená práce s finančními prostředky

Níže se podíváme na to, jak s rozpočtem na vánoční reklamní kampaně pracovat, abyste se dočkali maximální efektivity. Naše tipy vám pomohou vaše zdroje chytře rozdělit mezi jednotlivé aktivity a zajistit, aby se každá investovaná koruna skutečně počítala.

Ujasněte si cíle vánoční kampaně

Základem úspěchu každé marketingové kampaně, a to nejen té vánoční, je stanovení jasných cílů. Ty vám pomohou nastavit a udržet správný směr kampaně a také průběžně měřit její účinnost. Vyhnete se tak tomu, že byste pokračovali ve financování aktivit, které nepřinášejí žádné, nebo jen minimální výsledky.

Cíle by měly být v souladu s vaší celkovou obchodní strategií a odrážet to, čeho chcete během sváteční sezóny dosáhnout. Nejčastější cíl většiny obchodníků je jasný – zvýšení prodejů. Stejně důležité však bývá také šíření povědomí o značce, budování vztahů se zákazníky nebo oslovení nových zákazníků.

Mnoho podnikatelů se řídí metodou SMART, což je akronym složený z vlastností, které by měly definované cíle splňovat:

  • konkrétní (Specific),
  • měřitelné (Measurable),
  • dosažitelné (Achievable),
  • realistické (Realistic),
  • časově omezené (Time-bound).

Co to znamená v praxi? Namísto toho, abyste si jednoduše řekli, že chcete zvýšit prodeje, svému cíli dáte konkrétní podobu – například že do konce prosince dosáhnete 20% nárůstu objednávek oproti předchozímu roku.

Část prostředků v této fázi věnujte také průzkumu trhu, který vám pomůže definovat vaši cílovou skupinu, a podle toho zvolit vhodné marketingové kanály a nastavit celkovou strategii. Díky tomu budete schopni svůj rozpočet rozdělit tak, abyste vaši vánoční kampaň využili skutečně na maximum.

Vytvořte si rozpočet

Jakmile máte k dispozici data, na kterých budete vánoční strategii zakládat, můžete se pustit do tvorby samotného rozpočtu. Než však začnete rozdělovat prostředky, udělejte si jasnou představu o tom, jak velkou částku budete potřebovat a kolik jste schopni do kampaně investovat.

Vycházet můžete z historických údajů o vašich předešlých vánočních kampaních. Na základě nich můžete i předpokládat, jak velký objem zboží prodáte, a kolik na něm následně vyděláte. Díky tomu snadněji určíte výši investice tak, aby pro vás nebyla ztrátová.

Počítejte přitom i s nepředvídatelnými výdaji, jako je dodatečná objednávka zboží v případě velkého odbytu nebo najmutí pracovní posily, kdybyste objednávky nezvládali expedovat.
Pokud nemáte dostatek vlastních prostředků na realizaci vánoční kampaně, můžete využít GoPay financování. Na realizaci vaší strategie tak můžete získat až 1 500 000 Kč.

Definujte náklady na realizaci

Pro snadnější orientaci v tom, kolik vás vánoční reklamní kampaň bude stát, je ideální výdaje rozdělit do několika skupin, a ke každé z nich následně alokovat potřebnou částku. Určitě by vám na seznamu nákladů neměly chybět tyto položky:

  • skladové zásoby – pokud chcete zvýšit počet objednávek, musíte tomu přizpůsobit i svůj sklad, nikdo nebude čekat, až zboží opět naskladníte;
  • kreativní tvorba – podklady pro vaše reklamní materiály včetně grafických návrhů, fotografií, videí a copywritingu, které mají za úkol oslovit a přitáhnout zákazníky;
  • mediální prostor – nákup reklamního prostoru v online a případně i tištěných médiích podle toho, jaké jsou cíle kampaně a preference cílové skupiny;
  • digitální reklama – nákladově efektivní volba, na seznamu položek by měly být zejména PPC kampaně, reklama na sociálních sítích, e-mailový marketing a optimalizace pro vyhledávače (SEO);
  • tištěné materiály – například brožury, letáky a katalogy nebo speciální obalové materiály s vánoční tématikou, případně také náklady na poštovné a balné těchto položek;
  • personál – výplaty všech pracovníků, kteří se na kampaních podílejí, včetně případné krátkodobé pomocné síly, která se postará o rychlé odbavení objednávek nebo zákaznickou podporu během velkého vytížení.

Konkrétní výši investice do každé oblasti zakládejte na tvrdých datech a vašich prioritách. Pečlivým řízením těchto nákladů zajistíte hladký průběh kampaně a snadněji se přiblížíte k požadovaným výsledkům.

Monitorujte a jednejte pohotově

Před spuštěním vánoční reklamní kampaně je nezbytné stanovit si jasné klíčové ukazatele její výkonnosti (KPI). S jejich pomocí pak můžete kampaň průběžně monitorovat a v reálném čase upravovat tak, aby výsledky odpovídaly vašim cílům. 

Mezi nejčastěji používané KPI patří například míra konverze, výše generovaných zisků, míra prokliku (CTR), cena za konverzi (CPA), návratnost prostředků vložených do reklamy (ROAS), návštěvnost webových stránek nebo míra zapojení zákazníků (například počet hodnocení, komentářů a „lajků“).

Díky definování klíčových ukazatelů výkonnosti můžete sledovat pokrok a měřit úspěch kampaně a také identifikovat slabé oblasti. A co je nejdůležitější – svá snažení pak můžete zakládat na datech, nikoli na domněnkách, díky čemuž můžete skutečně maximalizovat návratnost vašich investic. 

Buďte připravení na nečekané výdaje

Jak už jsme zmínili, v průběhu vánoční reklamní kampaně se mohou objevit také dodatečné výdaje. Pokud nechcete promeškat zajímavé příležitosti ani riskovat, že se vám celý systém začne hroutit kvůli neplánovaným změnám, měli byste být na takové situace připraveni. 

Nejbezpečnější cestou je tvorba pohotovostního fondu, který bude součástí vašeho rozpočtu a do kterého sáhnete právě v těchto situacích. Jako záložní plán můžete využít také GoPay Financování. Díky rychlému a snadnému vyřízení můžete začít nepředvídané situace řešit prakticky okamžitě. 

Svět vánočních reklamních kampaní tak trochu připomíná bitevní pole, a proto je efektivní řízení rozpočtu klíčovým předpokladem k dosažení úspěchu. To však nezahrnuje pouze rozdělování finančních prostředků, ale především práci s daty a plánování aktivit na základě předem definovaných cílů.

Správně vytvořená strategie pak slouží jako vodítko napříč celou kampaní od začátku až do konce a pomáhá předejít zbytečným finančním ztrátám. Pomůže vám maximalizovat zisky a proplout vánoční sezónou s jistotou. Ve finále si můžete zajistit stabilní základnu zákazníků, kteří se k vám budou rádi vracet nejen o svátcích, ale kdykoli během roku.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali