5 snadných kroků k úspěšné vánoční sezóně

11. 10. 2023

E-commerce

Vánoční období je tradičně pro e-commerce obdobím nákupního boomu. U některých e-shopů dokonce s potenciálem až 30 % příjmů z celého roku.

Nepodceňte přípravu na sezónu. V GoPay nehrajeme na gatekeeping, a proto vám přinášíme 5 super tipů, jak z letošní sezóny vytěžit maximum!

1. Rozprouděte marketingové kampaně

V předvánočním období hledají vaši zákazníci dárky pro své blízké. Výběr dárku může zamotat ale hlavu. Nabídněte svým zákazníkům inspiraci!

V tomto období by váš e-shop by měl být vidět. Investujte do marketingových kampaní a tvořte inspirativní obsah tématicky spojený s Vánoci. Pište vánoční blogové příspěvky a PR články, aktivně sdílejte vánoční obsah na sociálních sítích a přizpůsobte i prodejní e-maily tématu Vánoc.

Zvolte vhodné sociální sítě podle vaší cílové skupiny. Facebook, Instagram nebo TikTok? Připravte si obsahový plán, rozhoďte sítě a vytvořte vánoční reklamy cílené na slevy a s atraktivními vizuály.

Využijte také sílu PPC kampaní, abyste podpořili vaše nejprodávanější produkty a pomohli zákazníkům vybrat ideální dárky. Průběžně monitorujte výsledky kampaní, abyste je mohli upravovat podle potřeby.

Nemáte na vánoční marketing dostatečný rozpočet? Pomocnou ruku vám může podat GoPay financování, díky kterému můžete na vaše aktivity získat až 1 500 000 Kč.

2. Informujte zákazníky o možnostech dopravy

Doprava může být rozhodujícím faktorem pro zákazníky, kteří nakupují dárky na poslední chvíli. V sezóně na vašem webu každý den aktualizujte datum, do kterého zákazníci mohou dostat svou objednávku.

Zvažte také nabídku dopravy zdarma nebo od určité částky. Tento krok může k nákupu na vašem e-shopu motivovat nejen spořivé zákazníky.

Důležité je také zákazníky průběžně informovat o stavu jejich objednávky a doručení. Využijte e-mailové notifikace a informujte zákazníky o pohybu jejich objednávek.

V neposlední řadě se zaměřte na transparentně zpracované podmínky vrácení zboží a reklamací, které také pomohou získat důvěru zákazníků ve váš e-shop.

3. Zkontrolujte technickou stránku e-shopu

Vánoční období přinese vyšší návštěvnost e-shopu, a proto musí být váš e-shop připravený na zvýšený provoz. Pomalý web může odradit nejednoho zákazníka od nákupu.

Přes nástroj Google PageSpeed Insights zkontrolujte, ve kterých oblastech váš e-shop nedosahuje optimální rychlosti. Hodně práce dokáže udělat i optimalizace obrázků. Pokud na tuto činnost nenacházíte kapacity, kontaktujte s předstihem vašeho webmastera.

Ujistěte se, že je váš e-shop optimalizovaný pro mobilní zařízení a tablety. Stále více zákazníků využívá pro své online nákupy právě tyto zařízení.

S UX specialistou také zkonzultuje, zda jsou vaše navigační menu dostatečně přehledná. Kategorie pojmenovávejte jasně, mimo to byste také měli poskytovat rozšířené vyhledávání, které funguje na principu filtrace zboží dle jednotlivých parametrů.

4. Předzásobte se

Vánoční sezóna bývá ve znamení vysoké poptávky. Analyzujte historická data z předchozích sezón a nakupte dostatečné množství populárních produktů.

Předzásobte se také u méně prodávaných položek, protože i ty mohou být během Vánoc žádané. Už nyní se spojte se svými dodavateli a zajistěte, zda vám budou schopni dodat zboží včas.

Vytvořte také speciální dárkové balíčky, do kterých můžete zahrnout více produktů. Ty jsou o totiž o Vánocích velice oblíbené.

Přemýšlíte, kde na toto všechno vezmete prostředky? Díky financování si nenabouráte cash flow a zbydou vám peníze i na ostatní kritické investice. V rámci GoPay financování si můžete vypůjčit nejen na nákup většího objemu zásob. Vaše žádost navíc projde schvalovacím procesem bleskově. Moc dobře totiž víme, jak rychle potřebujete tyto důležité kroky řešit.

5. Excelentní zákaznická podpora = klíč k úspěchu

Kvalitní zákaznická podpora je klíčem k úspěchu jak během roku, tak o Vánocích obzvlášť. Rychle reagujte na e-maily a zprávy a buďte k dispozici co nejdéle i na telefonu. Pozitivní zákaznická zkušenost vám může zajistit návrat zákazníků i po Vánocích.

Vaši zaměstnanci by měli dobře rozumět vašim produktům, aby poskytovali rychlé a profesionální odpovědi. Můžete zavčasu zařídit svým zaměstnancům i dodatečné školení, aby byli na sezónu maximálně připravení.

Využijte personalizaci ve svůj prospěch. Oslovujte zákazníky jejich jmény a personalizujte komunikaci. Ukládejte jejich preference, dokážete tak lépe doporučit relevantní produkty.

Nezapomínejte na to, že Vánoce mohou být stresujícím obdobím. Usnadněte zákazníkům komunikaci a jednejte s maximální empatií.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali