Jak oslovit až 90 % svých zákazníků a zvýšit vánoční prodeje?

22. 10. 2018

E-commerce

Nejočekávanější období roku pro všechny obchodníky se nezadržitelně blíží.

Pokud patříte mezi ty, kteří hledají další možnosti, jak ještě efektivněji oslovit své zákazníky, máme pro vás tip na velice výkonný, a zároveň levný marketingový nástroj.

Čtěte, jak můžete zvýšit své prodeje díky SMS marketingu.

Proč právě SMS marketing?

Jedná se o jeden z nejúčinnějších nástrojů, v rámci kterého za minimální náklady oslovíte svůj cílový segment. Průzkumy ukazují, že až 90 % uživatelů si SMS zprávu přečte do 5 minut od doručení. Pokud hodnoty srovnáme s e-mail marketingem, u kterého je průměrná míra otevření 25 %, rozdíl je zde opravdu značný.

Navíc SMS zpráva nikdy nespadne do SPAMu a cíl tak zasáhnete velice snadno. A to nemluvíme o tom, že někteří z nás vezmou během dne do ruky mobilní telefon až 160x.

Hromadné SMS patří mimo jiné taky mezi jednu z nejlevnějších marketingových metod, jak oslovit co nejširší spektrum vašich zákazníků. Kdy se vám podaří zacílit vysoce relevantního zákazníka za méně než 1,- Kč v porovnání s ostatními náklady marketingu?

Už vidíte ten skrytý potenciál?

Co dělat v SMS marketingu

Ještě před tím, než si promyslíte a připravíte SMS vánoční kampaň, přečtěte si naše doporučení, kterých je vhodné se u SMS zpráv držet, a naopak kterým se obloukem vyhnout.

Sbírejte kontakty správným způsobem

Vytvářejte seznamy svých kontaktů tak, že se od začátku budete svých zákazníků ptát, zda mají zájem být mezi prvními, které budete informovat o zajímavých akcích a nabídkách prostřednictvím SMS zpráv.

Vyvolejte v nich pocit výjimečnosti a zároveň je upozorněte na to, že se nemusí obávat žádných SPAMů. Také je informujte, jaká bude frekvence zasílání SMS zpráv.

Nabídněte přidanou hodnotu a buďte konkrétní

SMS zpráva je daleko méně rušivým elementem než telefonní hovor. Pokud chcete oslovit cílovou skupinu zákazníků, ujistěte se, že jim máte skutečně co hodnotného nabídnout. Ať už je to VIP slevový kód, exkluzivní nová kolekce, informace o změně otevírací doby nebo přání k narozeninám.

Nespamujte je každý týden a vše pečlivě promyslete. Vždy by to mělo být něco cenného a pro zákazníka přesvědčivého.

Posílejte zprávy krátké a lákavé

SMS zpráva je takový malý tweet. Musí být krátká, stručná, ale dostatečně lákavá. Nepište romány, ty si mohou přečíst na vašich webových stránkách.

Držte se jasného mustru KDY, KDE, CO, (PROČ). Jedna SMS zpráva je dlouhá 160 znaků, avšak je to dostatečný prostor k tomu, zahrnout do ní přesvědčivé sdělení a jasnou výzvu k akci.

Co NEdělat v SMS marketingu

Nekupujte databázi telefonních čísel

Nikdy, nikdy, nikdy! A ještě jednou nikdy nekupujte databázi telefonních čísel. Možná se mezi vámi najdou tací, které jsme tímto článkem motivovali a rádi by hromadné SMS zprávy pro letošní Vánoce využili, ale doposavad nesbírali telefonní čísla na své zákazníky. Vyvarujte se tohoto kroku! A to nemluvě o GDPR, ale to je na jiné povídání.

Raději promyslete, jak to v roce 2019 napravit a jak relevantním způsobem tyto kontakty sbírat, abyste mohli SMS marketing naplno rozjet.
Navíc, ruku na srdce, nemá význam kupovat zajíce v pytli a oslovovat kontakty, o kterých ani nevíte, zda za nimi jsou vaši cíloví zákazníci. Proč byste měli psát někomu, kdo o vašem podnikání v životě neslyšel?

Nesnažte se prodávat za každou cenu

Ano, o vánočních svátcích chtějí všichni obchodníci prodávat, ale zkuste promyslet, zda by nebylo vhodné zařadit do SMS vánoční kampaně i zprávu, která nebude mít za cíl nabízet zboží či služby.

Co mimo jiné poslat osobní vánoční přání všem vašim zákazníkům a poděkovat jim za jejich věrnost? Rozhodně je to potěší a vězte, že tímto malým krokem v jejich očích stoupnete.

Nezapomínejte uvést jméno odesílatele

Řekněte, kdo jste. Anonymní zprávy nemá rád nikdo, ani vaši zákazníci. Ideální stav je používat jako odesílatele název vašeho obchodu. Navíc, když si své zákazníky vychováte k tomu, že jim od odesílatele XXX chodí vždy zajímavá nabídka, tak vězte, že konverzní poměr vám poroste rychle nahoru.

Tipy na hromadné vánoční SMS

A abychom nemluvili pouze do větru, můžete se inspirovat, jak takové hromadné SMS vánoční zprávy mohou vypadat.

  • Potěšte své zákazníky a nadělte jim dárek ke každé objednávce.

sms marketing

  • Nabídněte skvělé řešení pro ty, kteří se neradi mačkají v nákupním centru.

sms marketing

  • I ty největší opozdilce můžete nalákat na svoji nabídku.

sms marketing

  • Nebojte se oslovit své zákazníky i v podvečer 24. prosince nebo hned druhý den dopoledne. Železo se musí kout, dokud je žhavé

sms marketing

  • Nezapomeňte svým zákazníkům také popřát, budou mít radost.

sms marketing

  • A když už v tom budete, potěší to určitě i vaše zaměstnance, kteří tu po celý rok byli s vámi.

sms marketing

SMS marketing rozhodně zkuste

SMS marketing rozhodně stojí za to ho zkusit. Pokud máte relevantní zdroje dat a můžete tak oslovit své zákazníky prostřednictvím tohoto kanálu, využijte toho. Nejedná se o nic složitého a během okamžiku si můžete připravit vánoční kampaň, která vám přinese zajímavé konverze.

A teď máte možnost si SMS marketing vyzkoušet úplně zadarmo.

Ve spolupráci s GoSMS jsme pro všechny klienty platební brány GoPay připravili speciální vánoční akci – kredit 1.000,- Kč zdarma, který můžete použít pro hromadné rozesílání SMS. Stačí, když si založíte účet v GoSMS a v administraci zadáte kód, který jsme vám poslali prostřednictvím pravidelného měsíčního newsletteru. GoSMS vám připíše kredit ve výši 1.000,- Kč.

Přesný návod, jak kredit získat, si můžete přečíst tady.

Edit: Soutěž byla ukončena k 31.12.2018


Veronika Smolová

Autorkou článku je Verča Smolová, která se stará o marketing v GoSMS a Beyond.  veronika smolová

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali