Filip Podstavec: Posláním Marketing Mineru je usnadnit lidem práci

22. 03. 2018

Rozhovory

„Do konce roku chceme prorazit i v zahraničí“, říká Filip Podstavec, uznávaný online marketér a zakladatel úspěšného start upu Marketing Miner. Nástroj na získávání dat si získal velkou oblibu a je jedním z nejpoužívanějších

v Čechách. Jaké byly začátky podnikání, co si myslí o českých markeťácích a co by poradil začínajícím e-shopům, které chtějí obstát v tvrdé konkurenci? O tom všem Filip vypráví v rozhovoru s GoPay.

GoPay: Na úvod nám Filipe prozraď, co všechno je tvojí pracovní náplní? Děláš ještě link building?

Donedávna jsem se ještě snažil link building a technické SEO dělat, ale v současné době už klienty na konzultace nemám. Už se všechno točí kolem Marketing Mineru a přednášení.

O začátcích podnikání a Marketing Mineru

GoPay: Jak se marketingový konzultant dostane k založení nástroje jako je Marketing Miner?

Nápad na Marketing Miner jsem měl už hodně dlouho. Chtěl jsem vybudovat něco, v čem za mnou zůstane nějaká hodnota. Na práci v oblasti služeb se mi nelíbí, že dodělám práci, vyfakturuji svůj čas a pro další příjem potřebuji novou práci. Chtěl jsem vytvořit nástroj, který bude mít přidanou hodnotu a bude pracovat sám za sebe. Takže jsem vzal všechny svoje úspory a začal je vkládat do vybudování Marketing Mineru.

GoPay: Kdy nástroj vznikl a jaké byly začátky?

Nástroj jsme poprvé začali používat, ještě když jsem byl v H1, což je nějakých 6 let zpátky. Původně jsem Marketing Miner nezamýšlel jako start up, ale tvořil jsem jej pro svoje kolegy, abych jim ulehčil práci. Říkali jsme tomu Podstavec tools a bylo to jednoduché API, skrz které si přes Open Refine kolegové tahali data pro svoje analýzy. Ale nebyl to Marketing Miner v takové podobě jako dnes.

GoPay: Takže původní myšlenka byla, že chceš usnadnit sobě a svým kolegům práci. Kdy tě ale napadlo, že bys to mohl začít prodávat?

Když mi začaly padat servery 🙂 Nástroj jsem měl nasazený na vlastním VPS, kde jsem měl svoje další weby. Nástroj se mezi lidmi šířil skrz word of mouth a najednou to začalo používat hodně lidí. Takhle mi spadlo třeba několik webů, kterém jsem měl na stejném serveru. Když jsem procházel logy, zjistil jsem, že velkou většinu dotazů tvoří dotazy na API, která jsem vytvořil pro tento nástroj. To byl první krok k tomu, abych založil registrace a vytvořil nějaké API klíče, abych viděl, kolik dat tam kdo vytahá. Zjistil jsem, že ani registrace moc nepomohly zmírnit nápor, tak jsem těm lidem napsal, kolik by byli ochotní mi za to dát peněz, aby nástroj mohli používat v určitém rozsahu. A takhle se z toho postupně vytvořila verze placeného nástroje, jakou známe dnes.

GoPay: Z jakých zemí vaši uživatelé pochází? Daří se vám expandovat?

Velká většina uživatelů je z Čech, další jsou Slováci a poslední dobou i z Velké Británie, kam se aktuálně chystáme expandovat. Na druhou stranu se nám ale chce jít i do východní Evropy, protože máme koupená clickstream data pro celou východní Evropu, což je naše konkurenční výhoda. Takže konkrétní země asi neřeknu, ale víme, že expanzi chceme rozjet ještě do konce letošního roku.

„Zajímá mě, jestli tu službu děláme skvěle a jestli máme spokojené uživatele. Raději se budu soustředit na vývoj produktu, než na čísla.“ 

GoPay: Jaká je tvoje vize do budoucna? Čeho bys chtěl s Marketing Minerem dosáhnout?

Chtěl bych, aby byl Marketing Miner nejvyužívanějším nástrojem na těch trzích, které jsme schopni pokrýt. V ČR tohle z větší části splňujeme. Naším aktuálním posláním je umožnit SEO specialistům a konzultantům ulehčit práci a dělat ji co nejlépe. A pokud se nám takového stavu podaří dosáhnout v těch větších státech, ve kterých chceme být, tak to pro nás bude obrovský úspěch.

GoPay: Máte nějaký byznys plán?

Do konce roku bychom chtěli mít obrat 500 tisíc korun měsíčně. V roce 2019 bychom chtěli většinu obratu dělat v zahraničí. Spíš než obrat a cashflow mě zajímá plán změn a funkcionalit, které udělají nástroj lepším nebo které bychom chtěli pokrývat v zahraničních státech. Cíle máme rozmyšlené z hlediska produktu, co bychom chtěli dělat nebo co nám zbývá připravit, než úplně z pohledu byznys plánu. Nejsem člověk, co by to chtěl za každou cenu ekonomicky sosat a jet jenom na čísla. Nechci to dělat tak, že bychom kvůli dosažení KPI museli zdražovat ceny tarifů nebo tlačit obchoďáky k větším výkonům. Daleko víc mě zajímá, jestli tu službu děláme skvěle a jestli máme spokojené uživatele. Raději se budu soustředit na vývoj produktu, než na čísla.

GoPay: Jaké plánujete produktové novinky?

Plánujeme toho hrozně moc 🙂 V nejbližší době chceme spustit sekci na kontrolu odkazů. Nově také rozjíždíme spolupráci s e-shopy. Plánujeme sekci, která bude pravidelně monitorovat data ze srovnávačů. E-shopy tak budou dostávat info o tom, jaké mají napárované produkty, nebo mimo jiné budou moct měřit pozice ve srovnávačích.

GoPay: Proč má Marketing Miner přirovnání „Data miningový MacGyver pro online markeťáky?“

Richard Dean Anderson je jeden z mých oblíbených herců, mám ho moc rád z MacGyvera a Hvězdné brány. U MacGyvera se mi líbí analogie, že z ničeho nebo z mála dokážeš udělat hodně, konkrétně analyzovat hodně. Kromě MacGyvera jsem, stejně jako celý náš tým v Marketing Mineru, velkým fanouškem seriálu Červený trpaslík. Podle něj máme pojmenovanou celou infrastrukturu. Front-end se jmenuje Holly, workeři jsou robíci, a tak.

GoPay: Do tvých dalších aktivit spadá i přednášení. Jak jsi se k tomu dostal a jaká je tvoje motivace?

Ono to přednášení souvisí s Marketing Minerem, částečně ho tím i propaguji. Přednášení mě baví, i když to není klasický koníček. Ale musím říct, že dodnes jsem z něho vystresovaný, ještě pořád jsem se nenaučil odbourat trému. V Čechách mají online markeťáci výbornou komunitu a já jsem rád, že jsem její součástí. Za tu dobu, co v ní jsem, mi dala strašně moc. Cítím, že bych jí to měl také vrátit. Přijde mi fér strávit nějaký čas přednáškou, která komunitě předá hodnotu.

O stavu online marketingu a e-shopů v Čechách

GoPay: Kdy jsi s online marketingem začínal?

Začínal jsem v roce 2006, takže se onlinu věnuju už 12 let 🙂 Ze začátku jsem nedělal SEO, ale datového analytika. Dneska už je datová analytika o něčem jiném, z tohoto pohledu jsem byl spíše něco jako pseudoanalytik. Tenkrát jsem dělal pro jednu firmu, kde jsem se chytil v marketingovém oddělení a začal pro ně dělat SEO. Zjistil jsem, že mě SEO hrozně baví, a že bych to chtěl dělat. Postupně se mi k tomu nabalil link building. Tohle všechno postupně vykrystalizovalo až v to, co dělám dnes – řídím start up.

GoPay: Kdo tě na začátku inspiroval?

Na začátku to byl určitě Marek Prokop. Nikdo jiný než on u nás SEO nedělal, bylo to tenkrát úplně v plenkách. Jako první psal o SEO články a dodneška ho obdivuji za jeho přehled a schopnost vidět až za roh. Druhý člověk, který mi hodně pomohl, byl Pavel Ungr. Co se týče link buildingu, tam byl pro mě velkou inspirací Zdeněk Dvořák.

GoPay: Jaké zdroje sleduješ dnes?

Myslím si, že ve chvíli, kdy člověk už má za sebou nějaké základy a potřebuje něco pokročilého, tak je ideální sledovat zahraniční zdroje. A zejména v oblasti technického SEO. Ale musím říct, že za poslední roky se to u nás v téhle oblasti výrazně zlepšilo, vzniká tady spousta edukace a smysluplných akcí. Když si ale tyto aktivity odmyslím, moc lidí, kteří by psali články o technickém SEO a link buildingu u nás v Čechách není.

„V Čechách jsme, co se týče technického SEO a link buildingu, 2 roky pozadu za Amerikou.“ 

GoPay: Je nějaký rozdíl mezi marketéry v Česku a ze zahraničí?

Já si myslím, že čeští marketéři jsou velmi šikovní lidé. Problém je, že jsme omezeni relativně malým trhem, na kterém je pouze 10 milionů lidí. Proto je přístup k marketingu u nás úplně jiný než v tom zahraničí. Když si třeba na anglickém trhu linkbuilder nechá monitorovat dotaz na nový produkt, tak za měsíc získá stovky odkazů, třeba i na různých fórech, z čehož může hodně těžit. Když tohle udělám v Česku, tak odchytnu jednu zmínku za dva měsíce.

GoPay: Co se týče trendů v marketingu, nakolik držíme se zahraničím krok?

Pokud budu mluvit za SEO a link building, tak si myslím, že jsme tak dva roky pozadu za Amerikou. Když se kouknu do jihovýchodní Asie, kde jsem nějakou dobu byl a mám odtud zkušenosti, tak bych řekl, že startupy jsou před námi a tradiční firmy zase za námi. Každopádně je tam obrovská poptávka po markeťácích, podobně jako u nás po programátorech. To, že jsme pozadu, je ale dané i zpožděním co se týče uvádění novinek na český trh. Když třeba Google vypustí něco nového, tak to otestuje na menších státech, a pak jde primárně po Americe. Takže to kolikrát ani není naše chyba, že ty novinky adaptujeme později. My prostě nemáme možnost se k nim dostat dřív.

GoPay: Co trendy a e-shopy? Je to u nich podobné jako u marketingu? Jsou také dva roky pozadu?

Tady je důležité říct, o jaké novinky by mělo jít. Pokud to jsou inovace v rámci prodejů, jako třeba když Amazon spustí obchod Amazon Go, tak jde spíše o pokusy velkých hráčů a takové novinky se těžko převádí do malých států jako jsme my. Takže opět nás limituje velikost trhu. Pokud ale jde o marketing, jsme hrozně ovlivněni vysokou penetrací e-shopů v Čechách. Takže od toho se odvíjí i podmínky našeho trhu. Jako spotřebitelé jdeme hlavně po ceně, to máme společné se Slováky a Poláky. Proto u nás hrají prim cenové srovnávače, které třeba v zahraničí tolik nevidíš.

„Bez kvalitního supportu, zákaznické péče a dopravy má e-shop velmi malou šanci uspět.“

GoPay: Co bys doporučil začínajícím e-shopům, které chtějí prorazit v konkurenci 40 tisíc e-shopů?

Primárně by se měly odlišit. Těžko přijde někdo, kdo bude dělat e-shop sám a bude mít takový kapitál, aby mohl konkurovat velikánům na trhu. To znamená najít si nějakou věc, ve které bude unikátní a které hlavně rozumí, což stále hodně e-shopů podceňuje. E-shopy by si měly dávat záležet na supportu, dopravě, atd. A to jak velké, tak i ty malé. Pokud mi e-shop není schopen poradit ve výběru produktu, není pro mě důvěryhodný a o koupi ztrácím zájem. Díky tomu, že mám na výběr z dalších tisíců e-shopů, snadno si najdu ten, který moje požadavky splňuje a je schopen se o mě postarat. Bez kvalitního supportu, zákaznické péče a dopravy má e-shop velmi malou šanci uspět.

GoPay: Na závěr nám pověz, jak vypadá váš marketingový mix. Jak se vlastně dělá marketing marketingovému nástroji?

Znáš to rčení “kovářova kobyla…”? 🙂 Musím se přiznat, že náš marketing od začátku stojí na word of mouth. Takže si to lidi mezi sebou řeknou a takhle se o nás dozvídají. Čas od času zaplatíme příspěvek na Facebooku, nebo někde přednáším. A to je celé.

Filip Podstavec (30) filip podstavec

Jeden z největších českých odborníků na technické SEO a link building. Je zakladatelem online nástroje Marketing Miner, který pomáhá online marketérům získávat data, potřebná pro jejich každodenní práci. Nástroj se chystá rozšířit i do zahraničí. Jako jediný Čech přednášel na Marketing Festivalu. Miluje MacGyvera, Hvězdnou bránu a Červeného trpaslíka. Jeho životní motto je „To get what you want in your life, help many other people get what they want.“

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali