9 e-commerce trendů, o kterých letos hodně uslyšíte

09. 02. 2018

Aktuality/GoPay

Svět e-commerce se neustále vyvíjí a proměňuje.

Nejlepší e-shopy se od těch průměrných liší snahou přicházet s něčím novým.

Proto je třeba sledovat trendy, díky kterým nezůstanete pozadu.

Jaké e-commerce trendy nás letos čekají?

E-commerce trendů jako takových se ve světě vyskytuje nespočet – rozšířená realita, chatboti, hlasové vyhledávání, a další .

Na některé z nich si ale budeme muset ještě počkat, protože jejich implementace není jednoduchá a také stojí nemalé peníze. A mnoho českých e-shopů na nejmodernější trendy prostě nejsou připravené.

Rozhodli jsme se připravit seznam trendů, které nejsou odtržené od reality a mohou se jich zhostit i menší e-shopy.

Kvalitní fotky

Opravdovým přínosem pro váš e-shop jsou kvalitní fotografie. Kvalitní a pěkné fotky prodávají. Zákazník nechce kupovat zajíce v pytli, chce si za svoje peníze koupit to nejlepší. Proto mu dobrými fotkami ukažte, že to nejlepší zboží prodáváte zrovna vy.

Aktuální trendy naznačují, že čím dál častěji nebude stačit zboží jen tak vyfotit a umístit na web. Vedou fotky, které zobrazují zboží v reálných situacích a na reálných lidech. Zákazníkovi tak lépe ukáží, jak zboží používat a jak vypadá.

O slovo se také hlásí 360 stupňové fotky, které zboží ukáží ze všech úhlů pohledu. Nejlépe to ocení ti e-shopaři, kteří prodávají oblečení, elektroniku, kosmetiku, nebo sportovní vybavení. Zákazníky zajímají detaily, které často rozhodují o tom, zda zboží nakonec koupí nebo ne.

Videa

Dalším trendem, který opět souvisí s vizuální prezentací zboží, jsou videa. Video obsah zaznamenal obrovský úspěch zejména na Facebooku, kde pomocí dynamického obsahu vykouzlíte lepší angažovanost, než u klasických statických fotek.

Výhodou videa je, že je mnohem tvárnější než klasická fotka. Nabízí vám daleko více možností, jak produkt ukázat zajímavou a originální formou.

Prodáváte nábytek? Natočte video, ve kterém ukážete, jak váš nábytek složit dohromady, kam jej v místnosti nejlépe umístit, co všechno se do skříní a šuplíků vejde, apod.

Máte e-shop s elektronikou? Natočte videorecenze, ve kterých poradíte, jak s přístroji zacházet.

Kupují u vás zákazníci potraviny nebo nápoje? Natočte, jak vaříte z jídla, které prodáváte, a dejte tak lidem zadarmo recept. Poraďte, které sýry se hodí k vašim vínům. A tak dále. Lidé zbožňují návody, recepty a rady všeho druhu. A vy je hlavně potřebujete dovést až za ruku ke koupi vašeho produktu.

Další vychytávkou mohou být GIF formáty videí, které už dávno nepoužívají pouze puberťáci na sociálních sítích. Pomocí GIFu můžete hravou a neobyčejnou formou znázornit přednost vašeho produktu.

Možností je zkrátka spoustu. Zlatým pravidlem je ukázat maximum z toho, co vaše zboží umí a jak vypadá.

Inzerce na Instagramu

Nakupování pomocí sociálních sítí se bude nadále rozšiřovat“ uvádí Jan Penkala, CEO konzultační agentury pro e-commerce Acomware. Podle něj například Instagram nabízí potenciálně velmi atraktivní cílovou skupinu zákazníků.

Instagram se těší značné popularitě. Tato platforma si dokázala získat srdce už 1,5 milionů Čechů.

Výhodou Instagramu je, že na něj můžete postovat fotky z mobilu kdykoli a odkudkoli. A to i když máte mobil s průměrným foťákem. Postprodukce fotek je víc než jednoduchá – Instagram nabízí šikovné filtry, díky kterým fotku hezky upravíte. Existuje i bezpočet aplikací, díky kterým můžete upravovat fotky rovnou v mobilu.

Instagram se ale bohužel nehodí pro každý typ byznysu. Horší to na něm mají např. B2B firmy, firmy prodávající software a podobné abstraktní služby. Zkrátka služby a produkty, které nemůžete jednoduše vizualizovat, nebo je nepoužívají široké masy lidí.

Naopak Instagram se skvěle hodí pro oblečení, kosmetiku, jídlo (zdravou výživu obecně) nebo fitness.

Také musíte vědět, jestli vaši zákazníci tuto sociální síť používají a co na ní vyhledávají. Mají zájem o soutěže? Zkuste vymyslet zábavnou kampaň. Sledují influencery? Najděte si takového, který vám pomůže značku vhodně propagovat.

Do budoucna bude Instagram fungovat tak, že uživatel klikne na popisek produktu a nákup dokončí rovnou v aplikaci, aniž by musel být přesměrován na e-shop. Tagování produktů je zatím ve fázi testování.

Kamenné prodejny

Kamenným prodejnám neodzvoní ani letos. Objeví se nový koncept prodejen a výdejen, stejně jako zajímavé služby pro zákazníky. Protože ale tyto kroky vyžadují finanční investici, může to také znamenat větší rozdíly mezi malými a velkými prodejci “ říká Jan Penkala, CEO Acomware.

Zákazníci jsou čím dál častěji zvyklí objednávat online a zboží si pak vyzvednout na prodejně. Sami si tak určí, kdy se zboží dostane do jejich rukou a nemusí čekat na dopravce, komplikovaně se s ním domlouvat na čase vyzvednutí, apod. Tento fenomén si dokonce vysloužil i zkratku ROTO – Research online, purchase offline – tedy najdi online, kup offline.

Další výhodou kamenné prodejny je bližší kontakt se zákazníkem. Koneckonců mu může na vaší prodejně padnout něco do oka a rovnou si to přihodí k objednávce z internetu.

Kamenné prodejny táhnou také díky různým eventům. Uspořádají tematickou akci, na které představí nejnovější zboží a spojí to se zábavou. O takové akce mají zákazníci zájem.

Mobilní e-commerce

V dnešní době není žádnou výjimkou, že zákazníci si udělají průzkum o produktu na desktopu a nákup dokončí na mobilu. Na počítači jsou zvyklí číst recenze a porovnávat ceny, ale nákup dokončí z mobilu. Nákup provedou, až když mají skutečně rozmyšleno a mají dostatek času. Statistiky potvrzují, že přes mobil platí už 40 procent Čechů.

„Čísla ukazují, že i nadále poroste význam mobilního nakupování, které je jedním z trvajících trendů posledních let“ hodnotí mobilní e-commerce Penkala.

Je nutné, aby byl váš e-shop responzivní – tzn. aby se uměl přizpůsobit obrazovce mobilního zařízení. Měli byste také nabídnout pohodlné platby, které nabízí např. mobilní platební brána GoPay.

Personalizovaná reklama a remarketing

Na online marketing bude letos kladen ještě větší důraz než loni.

Počet e-shopů v ČR narůstá – aktuální počet přesahuje číslo 40 tisíc. Konkurence je tedy veliká a čeští zákazníci jsou zvyklí na velký komfort. Pro vás je absolutně klíčové znát veškeré potřeby zákazníka a nabídnout mu řešení.

Každý zákazník hledá něco jiného. Proto je dobrým řešením používat personalizovanou reklamu, která umožní cílit na relevantní zákazníky a zobrazení pro ně relevantních informací.

Využijte veškerých dat, které vám nabízejí nástroje od internetových vyhledávačů – Google AdWords a Seznam Sklik. Tyto nástroje vám umožní zaměřit se na uživatele, kteří sice navštívili váš web, ale neprovedli nákup. Pomocí PPC kampaní můžete takovým uživatelům zobrazit reklamu a nalákat je tak zpět na váš e-shop.

PPC byly hlavním tématem první Online dílny, což je celodenní školení pro obchodníky GoPay v online marketingu. Jak vytěžit PPC kampaně na maximum se můžete podívat na našem YouTube kanálu.

Marketplace

Facebook loni spustil novinku v podobě marketplace – tržiště, kde lidé mohou inzerovat zboží na prodej.

Princip spočívá v tom, že uživateli se zobrazuje zboží, které jsou na prodej v jeho okolí. Uživatel může v Marketplace také libovolně vyhledávat. Klikne na fotku a dostane se tak na detail produktu. Poté může kontaktovat prodejce přes zprávu na messengeru. Způsob platby i dodání si obě strany domlouvají po svém.

Inzerují zde zatím běžní uživatelé (takže peer to peer princip), kteří mohou prodávat věci nové i použité. Facebook za prodej nepožaduje žádné provize.

Na Facebook Marketplace ale nejde prodávat všechno. Tak jako v jiných odvětvích i zde je seznam rizikových kategorií, které si Facebook nepřeje prodávat.

O Marketplace se také hovoří jako o možné konkurenci pro eBay.

Rychlejší doprava

Objednat ráno a dostat své zboží v poledne? To není žádné sci-fi, ale reálné představy českých zákazníků. Tlak na co nejrychlejší dodání zboží bude letos ještě silnější a často bude rozhodovat o tom, jestli zákazníci na e-shopu nakoupí nebo ne.

Investice prodejců budou významně směřovat do řešení logistiky“ říká Penkala a dodává, že e-shopy se se budou snažit doručení objednávek zrychlit a v některých případech také doplnit externí dopravce z vlastních zdrojů.

Jednodušší platby

Jednoduchost zákazníci hledají i v placení. Chtějí zaplatit jedním kliknutím, aniž by museli opisovat spoustu čísel v platebním formuláři.

V GoPay platby na 1 kliknutí nabízíme. Zákazník si uloží platební kartu na e-shopu a vždy, když chce zaplatit, klikne pouze na tlačítko zaplatit a o nic jiného se nestará. Nemusí vyplňovat číslo karty a ušetří tak spoustu času.

Další trendy v letošním roce

Na jaké další trendy bude letos kladen důraz popisuje Jan Penkava, CEO Acomware:

„Letos očekáváme zvýšený tlak zákazníků na skutečně omnichannel pojetí prodeje, kdy nebude existovat rozdíl mezi tím, jak prodejce komunikuje nebo jaké služby nabízí online i offline. Významnou příležitost stále nabízí také export do okolních zemí, jak dokazuje už třeba pohled na růst tržeb Alza.cz. Pokud jde čistě o marketingové aktivity, e-shopy budou dále automatizovat své procesy pomocí různých nástrojů. Více se také vrhnou na video marketing nebo content marketing, což vyplývá z našeho nedávného průzkumu mezi nimi.“

Kde hledat další trendy?

Inspiraci můžete hledat i na e-commerce akcích, jejichž seznam naleznete zde.

Jakými trendy se inspirujete na svém e-shopu vy?

Podělte se v komentářích, jaké novinky chystáte ve vašem e-shopu pro letošní rok.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali