Jak vybrat platební bránu: 2. díl

25. 01. 2018

Aktuality/GoPay

V minulém díle jste se mohli dozvědět, podle jakých kritérií byste si měli vybrat platební bránu.

Co vás ale čeká, když už ji máte vybranou a chcete začít přijímat platby?

Podíváme se krok po kroku, jak to vypadá, když žádáte o platební bránu.

1. Vyplníte poptávkový formulář na webu platební brány

Zažádat o platební bránu je jednoduché. Stačí, když půjdete na web platební brány a vyplníte poptávkový formulář.

Jak takový formulář vypadá?

  • Představíte se – uvedete jméno a příjmení, e-mail a telefonní číslo
  • Poskytnete údaje o vaší firmě – název firmy, IČ, zemi a adresu sídla podnikání
  • Napíšete adresu webové stránky, kde chcete přijímat platby – bez toho, aniž by obchoďáci viděli, kde chcete přijímat platby, se nehnete. Pokud tedy o e-shopu zatím uvažujete a chcete si zjistit dopředu cenu platební brány, budete muset nejdřív spustit e-shop, a pak až zařizovat platební bránu.
  • Prozradíte, co chcete prodávat. Elektronika, oblečení, hračky, online kurzy…kategorií zboží je fůra
  • Vyberete měny, které chcete na svém e-shopu přijímat
  • Nastíníte váš předpokládaný měsíční obrat přes platební bránu – kolik vaši zákazníci zhruba utratí, když platí online. Toto číslo slouží k tomu, aby vám obchoďáci sestavili cenovou nabídku na míru.

Proč musíte vyplnit tolik informací?

Aby vám obchoďáci vypočítali poplatky, musejí znát několik indicií. Výši poplatků ovlivňuje byznys, ve kterém se pohybujete, přibližný online obrat, četnost plateb, průměrná výše objednávky, nebo zda máte klientelu ze zahraničí.

Co vás čeká po odeslání poptávky?

Většinou trvá 2 – 3 dny, než vám dorazí cenová nabídka spolu s dalšími informacemi. Během této doby obchodní oddělení sestavuje nabídku.

Nabídku si poté, co dorazí, přečtete a v případě, že s ní souhlasíte, pustíte se do integrace.

Pokud vám cokoli nebude jasné, obraťte se na obchoďáky a zeptejte se jich. Zjistěte si, zda jsou poplatky konečné a na kolik vás platební brána měsíčně vyjde. Některé platební brány navíc požadují poplatek za zřízení, který se šplhá až do tisíců. V GoPay žádný takový poplatek nenajdete.

2. Integrace

Integrace znamená napojení platební brány na váš e-shop. Integraci vám nezařizuje samotná platební brána, ale řešíte si ji sami na vlastní pěst. Většinou s pomocí programátora.

Ze strany platební brány máte k dispozici technickou podporu, která vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

Postup integrace závisí na typu e-shopového řešení

Postup integrace závisí na tom, jaké používáte technické řešení e-shopu a zda technické řešení spolupracuje s platební bránou.

Existují 3 možnosti:

a) krabicové řešení

Krabicové řešení si pronajímáte od e-shopové platformy (např. Eshop-rychle, Shoptet, a další). Tyto platformy většinou poskytují rovnou platební modul, který vám zaintegrují. V takovém případě integraci vůbec neřešíte a jen počkáte, až vám ji připraví e-shopová platforma.

V GoPay spolupracujeme hned s několika platformami, které patří mezi naše certifikované dodavatele. Znamená to, že vaši integraci provedou co nejlépe, přesně podle našich doporučení. Vy tak můžete mít jistotu, že dostanete maximum funkcí, které naše řešení nabízí.

b) open source řešení

Open source řešení je volně dostupný software, který využívají platformy jako PrestaShop, WooCommerce, apod.

Od českých dodavatelů, kteří tyto platformy podporují, si můžete zakoupit platební modul. Dodavatel platebního modulu vám platební bránu zaintegruje. Opět platí, že se v tomto případě o integraci nestaráte.

c) vlastní řešení

Pokud máte vlastní e-shopové řešení (stavěl vám ho někdo na míru), neobejdete se bez programátora, který projde celou integraci od A do Z.

Aby tak mohl učinit, bude k tomu potřebovat návod – tzv. online dokumentaci. Online dokumentace popisuje všechny funkce, které platební brána nabízí. Dokumentace by měla být přehledná a vhodně strukturovaná, aby se v ní programátor vyznal a našel popis všech parametrů. Pokud není, počítejte s tím, že váš programátor stráví na integraci spoustu času navíc, který budete muset zaplatit.

Zbystřete v případě, kdy platební brána online dokumentaci nemá (např. ji poskytuje v PDF formátu). Znamená to, že neudržuje aktuální verzi.

Pečlivě uspořádaná dokumentace a zkušený programátor nakonec rozhodují o tom, jestli získáte maximum funkcí platební brány.

Jak zjistím, které e-shopové řešení je pro mě to pravé?
Uvažujete o založení e-shopu, ale nevíte, jaké e-shopové řešení zvolit? Přečtěte si náš článek 26 rad českých expertů, jak vybrat e-shopové řešení

3. Podpis smlouvy

I u platební brány platí, že se neobejdete bez formalit. Konkrétně vás čeká přečtení smluvních podmínek a podpis smlouvy.

Při podpisu smlouvy si zkontrolujte všechny údaje – hlavně kontaktní údaje, na koho smlouvu píšete a nezapomeňte vyplnit číslo bankovního účtu, na který vám budou chodit přijaté platby.

Co vám platební brána může ještě nabídnout?

Podpisem smlouvy to nekončí.

Platební brána vás bude informovat o novinkách, radit vašim zákazníkům s placením, bude s vámi sdílet rady a tipy na blogu a sociálních sítích, nebo pro vás uspořádá školení v online marketingu.

Nevíte si rady s výběrem platební brány?

Podívejte se na naše články Jak vybrat platební bránu a Velké srovnání platebních bran.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali