7 důvodů, proč se vám nedaří vyúčtovat

18. 10. 2017

Aktuality/GoPay

Máte dokonalý e-shop a objednávky se vám jenom hrnou.

V administraci se kocháte pohledem na výpis přijatých plateb a těšíte se, až dorazí na váš bankovní účet.

Chcete provést vyúčtování, ale najednou ejhle – nejde to.

Proč se vám nedaří vyúčtovat a jak se problémům s vyúčtováním vyhnout?

Přinášíme vám seznam nejčastějších důvodů, proč se vyúčtování nedaří.

Nastavená frekvence vyúčtování

Když zasíláme provozní údaje při zahájení spolupráce, vyúčtování je automaticky nastaveno na měsíční frekvenci. Frekvenci si můžete změnit na denní nebo týdenní. Také si můžete nastavit limit pro provedení vyúčtování nebo vyúčtování provést manuálně.

Co znamená vyúčtování?
Vyúčtování je proces, kdy vezmeme všechny vaše platby, které jste přijali přes platební bránu, a odečteme od nich poplatky, které nám platíte za zprostředkování plateb. Výsledkem je dokument Vyúčtování, který slouží jako doklad do vašeho účetnictví. Vaše platby, od kterých jsme už odečetli poplatky, zasíláme na váš bankovní účet.
Co znamená frekvence vyúčtování?
Frekvence vyúčtování představuje, jak často vám budou chodit platby na váš bankovní účet za dané zúčtovací období.
V GoPay si můžete vybrat ze tří frekvencí:

    • měsíční

– vyúčtování proběhne jednou za měsíc (tzn. platby vám budeme zasílat jednou za měsíc na bankovní účet)

    • denní

– vyúčtování bude probíhat každý den (tzn. platby vám budeme zasílat každý den na bankovní účet)

    • týdenní

– vyúčtování proběhne každý týden (tzn. platby vám budeme zasílat každý týden na bankovní účet)

Parametr D

Na každém obchodním účtu je automaticky nastaven parametr posunutí vyúčtování – parametr D. Znamená to, že pokud chcete vyúčtovat platbu přijatou k dnešnímu dni, prostředky vám dorazí např. za 3 dny (parametr D=3). Během těchto 3 dnů dojde k uvolnění platby pro vyúčtování.

Parametr D představuje posunutí vyúčtování o nastavenou hodnotu.

Je nastaven z důvodu, že partneři GoPay platby nevyplácí okamžitě, ale obvykle s 3 denním zpožděním. Než vám peníze pošleme, musíme počkat, až platby budou tzv. kryté od partnerů.

Kde najdete více informací o vyúčtování?
Přečtěte si náš článek o tom, jak funguje vyúčtování v GoPay

Limit vyúčtování

Pro každý obchodní účet je automaticky nastaven limit 10 kč pro vyúčtování. Tento limit si můžete měnit, jak je libo.

Někdy se může stát, že vyúčtování nelze provést z důvodu nedostatku finančních prostředků na účtu. V takovém případě se ujistěte, zda nemáte na obchodním účtu nastavený limit pro provedení vyúčtování.

Příklad: Pokud si nastavíte limit pro vyúčtování 5 tisíc Kč, ale chcete vyúčtovat částku 3 tisíce Kč, vyúčtování se vám nepodaří. Musíte si limit snížit, nebo počkat, až budete mít na obchodním účtu větší částku než 5 tisíc.

Neuhrazená pohledávka

V souladu se sazebníkem účtujeme poplatek za vedení platební brány v případě, že za kalendářní měsíc nesplníte nastavený obrat realizovaný přes platební bránu.

Pokud obrat nesplníte, vzniká automaticky poplatek za vedení platební brány.

Co znamená obrat?
Obrat je součet vašich příchozích plateb, které projdou přes platební bránu na váš obchodní účet, snížený o provedená storna. Od obratu se pak odvíjí výše poplatků.

Poplatek se vždy snažíme strhnout ze zůstatku obchodního účtu.

Pokud na vašem účtu není dostatek prostředků pro pokrytí poplatku, vyúčtování na všech obchodních účtech je zablokováno. V takovém případě vás vyzveme, abyste svůj zůstatek navýšili pomocí bankovního převodu.

Pokud máte zůstatek na jiném obchodním účtu, je možné vzniklý poplatek na základě žádosti převést do jiné měny a pokrýt ze zůstatku tohoto obchodního účtu nebo si navýšit zůstatek bankovním převodem.

Neprovedená identifikace

V GoPay musíme dodržet zákony, zejména novelu zákona 253/2008 Sb. Tento zákon nás staví do role povinné osoby, jejíž zákazníci musí být dle zákona identifikováni.

Co je novela zákona č. 253/2008 Sb.?
Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Ukládá nám povinnost identifikovat všechny obchodníky, jejichž obraty překročí zákonem stanovené limity. Zákon tak bojuje s potenciálními podvodníky, kteří na internetu perou špinavé (nelegálně získané) peníze.

Pokud na vašem e-shopu dojde k překročení zákonných limitů, dojde automaticky k zablokování vyúčtování, a to do doby provedení vaší identifikace.

Možnosti identifikace jsou popsány zde.

Jaké jsou zákonné limity?
Jsou 3 zákonem stanovené finanční limity, jejichž překročení vyžaduje provedení identifikace:

  • 100 € zpětné výměny (vyúčtování)
  • 250 € obratu
  • 250 € zůstatku

Chybné parametry ve vyúčtování IF ++

IF ++ je nařízení Evropské unie, které nám ukládá povinnost zahrnout do vyúčtování rozpad poplatků u platby kartou.

Každé vyúčtování, které je v systému prováděno, je nastaveno v režimu IF ++. Pokud se zpozdí podklady od partnera, které potřebujeme k rozšifrování jednotlivých nákladů, nemůžeme provést vyúčtování.

Vyúčtování můžete v tomto případě provést později, nebo si vyžádat tzv. blended verzi, která neobsahuje rozpad poplatků.

Co znamená IF ++?
Jedná se o tzv. Interchange fee (mezibankovní poplatek). První plus představuje poplatek karetním asociacím (VISA a MasterCard). Druhé znaménko plus představuje ostatní náklady, např. náklady poskytovateli platební metody, apod.

Debetní pohyb před provedením vyúčtování

Pokud se vám nedaří vyúčtování provést z důvodu nedostatku prostředků, ujistěte se, že v době před provedením vyúčtování (v době parametru D) nedošlo k debetnímu pohybu. Za debetní pohyb považujeme storno platby nebo odečtení správních poplatků.

Příklad: Vždy, když provádíte vyúčtování, děje se tak k období před 3 dny. Například když je datum 24.10., vyúčtování se vztahuje k období do 20.10. Pokud v době mezi 20.10. a 24.10. dojde k ponížení zůstatku a na účtu již není dostatek peněz k 20.10., vyúčtování neproběhne.

Této situaci se můžete vyhnout tak, že na obchodní účet doplníte požadovanou částku. Následně vyúčtování proběhne automaticky.

Stále se vám nedaří vyúčtovat?

Přečetli jste si náš návod, ale vyúčtování vám přesto nefunguje?

Zavolejte nám na +420 387 685 123 nebo nám napište e-mail na podpora@gopay.cz. Spolu jistě důvod neprovedení vyúčtování najdeme a také vám poradíme, abyste se v takové situaci už neocitli.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Veronika Schreiberová

Veronika v GoPay pracuje jako Project Manager. Když zrovna neřeší, jaký projekt vyřešit, sleduje nejpíš nějaký film. Její slabostí je fantasy.

O čem jsme ještě psali