Zajímavosti z historie platebních karet, které vás zaručeně překvapí!

13. 06. 2023

E-commerce

Platební karty se mohou zdát jako vynález posledních let. Pravdou ale je, že první pokusy o bezhotovostní placení se datují již více než 100 let zpátky.

Že je hotovost značně omezující si uvědomovali už naši předci. Jak vypadaly první snahy o placení bez hotovosti? A kdy vznikla první platební karta? Přinášíme vám zajímavosti z historie platebních karet, které vás jistě překvapí!

Na začátku byla věrnostní karta

Prababičkou platebních karet byla prakticky taková věrnostní karta. Vydala ji americká telekomunikační společnost Western Union Telegraph Company už v roce 1914.

Společnost uvažovala, jak si udržet věrné zákazníky a jak je motivovat k využívání komunikačních služeb. A tak přišla s nápadem vydání vlastní karty.

Držitel této karty využíval služby telegrafické společnosti, přičemž na placení došlo až na konci měsíce. Tehdy obdržel zákazník vyúčtování vázané na útratu své karty.

Dalo by se říct, že se jednalo o první úvěrovou kartu vůbec.

Po Western Union Telegraph Company začalo karty vydávat i více společností, a tím se rozšířily po celých Spojených státech.

V roce 1928 nabývají karty své ikonické podoby – některé společnosti je začínají vydávat v plechové formě s vyraženými daty. Již tehdy mohl dokonce obchodník údaje na kartě při placení otisknout pomocí imprinteru (=mechanické zařízení, které snímá z embosované platební karty vytlačené údaje).

Foto: eBay

Platební karta, jak ji známe dnes

První bankovní karta jako taková spatřila světlo světa v roce 1951 a opět se zrodila ve Spojených státech. Vydala ji newyorská banka „The Franklin National Bank“.

Kartu banka vydávala pro důvěryhodné klienty, a to bez poplatku za držení. Poplatek naopak odváděli obchodníci za realizované platby (jednalo se o prakticky stejný model, jako známe dnes). Klienti pak měli na úhradu nákupů až 90 dní.

Vydávat karty bylo ale příliš nákladné a nepřineslo bance očekávaný zisk, a proto od vydávání banka upustila. Ale i tak The Franklin National Bank položila základy pro dnešní platební karty.

Foto: quarriesandbeyond.org

Začátek doby plastové

Na The Franklin National Bank navázala další americká banka. Bank of America poslala do oběhu první vlastní platební kartu v roce 1958.

Právě Bank of America začala vydávat platební karty velice podobné těm, co známe dnes. Jako první na jejich výrobu totiž použila plast. Vydávané karty byly embosované, což umožnilo placení pomocí mechanických snímačů – imprinterů.

The Franklin National Bank tento projekt následně v roce 1966 zpřístupnila i dalším bankám v USA a jedné bance v Anglii. Tak se plastové platební karty rozšířily nejen po Americe, ale dostaly se i do Evropy.

Foto: National Museum of American History

Ke vzniku Diners Club přispělo faux pas

Není náhoda, že se karetní asociace Diners jmenuje podle anglického výrazu pro večeři. Jedna taková večeře s přáteli stála totiž u zrodu této ikonické platební karty.

Frank McNamara pozval v roce 1949 pár přátel na večeři do newyorské restaurace Major’s Cabin Gril. Před večeří si ale převlékl oblek, a jak to tak bývá, zůstala v něm jeho peněženka. Na Franka tak čekalo nemilé překvapení při placení.

Nepříjemnou záležitost ale vyřešil majitel restaurace, který Frankovi nabídl, aby úhradu zaplatil až na konci měsíce. Hezky česky řečeno – „na sekeru“.

Tato událost Franka inspirovala. Proč by se lidé měli limitovat jen množstvím hotovosti, která se jim vejde do kapes? A tak Frank Namara založil Diners Club, který vydával tzv. charge cards pro bezhotovostní placení v restauracích. Postupně se do Diners Club přidaly i hotely a obchody.

A jedna z prvních karetních asociací byla na světě.

Foto: National Museum of American History

První platba kartou v Československu

Diners Club nese také jedno prvenství i v tuzemsku.

Za totalitního režimu v Československu platební karty nebyly. Oficiálně se platební karty začaly v tuzemsku akceptovat až v roce 1965.

První platba platební kartou na našem území proběhla o tři roky později, konkrétně 24.10.1968. Ono prvenství získala právě platební karta Diners Club – s tou byla provedena vůbec první karetní transakce u nás.

První karetní transakci provedl zahraniční zákazník za služby v pražské pobočce cestovní kanceláře Čedok. Jako jediná totiž přišla do styku s platebními kartami zahraničních zákazníků.

Pod Čedok zároveň spadaly také všechny ostatní subjekty v oblasti cestovního ruchu. A proto byla právě společnost Čedok pověřená akceptací platebních karet jako jediná na našem území.

Foto: Čedok

Odkud jsme informace čerpali?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Historie_platebn%C3%ADch_karet

https://www.penize.cz/platebni-karty/18777-jak-dosly-platebni-karty-do-ceskych-zemi-aneb-historie-karet-plna-zajimavosti

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/platebni-karty-pamatuji-uz-vic-nez-sto-padesat-let/r~01ca4fbaee3d11e8a1900cc47ab5f122/

https://www.finance.cz/ucty-a-sporeni/platebni-karty/abeceda-platebnich-karet/historie/


To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali