Velký slovník jazyka platebního

10. 08. 2017

E-commerce

PCI DSS, PSD2, fintech, vydavatelská banka…

Tu a tam se ve světě online plateb mihne pojem či zkratka, kterým často není rozumět.

Abyste se správně orientovali, vyplatí se několik slovíček znát.

V GoPay jsme si zahráli na jazykovědce a sestavili slovník nejpoužívanějších termínů, na které můžete při placení narazit – ať už e-shop vlastníte, nebo na něm nakupujete.

Navigace: klikněte na kotvu u slovíčka, které si chcete prohlédnout.

3D Secure
Oficiální definice: Bezpečnostní protokol, který ověřuje data spojená s transakcí a údaje držitele karty. Tyto údaje jsou předávány pouze bance. Nikdy nejsou sdíleny s obchodníkem. Systém zajistí bezpečnou platbu tak, že banka držiteli karty zašle autorizační kód pomocí SMS. Systém platbu dokončí až po správném zadání kódu. Bez něj platba neproběhne.

Definice pro lidi: V podstatě je to SMSka, kterou vám pošle vaše banka, když platíte kartou. V SMSce je kód, jehož zadáním do platební aplikace potvrdíte, že jste platbu vyvolali skutečně vy a ne nějaký „dobrák“, který vaši kartu našel, nebo vám ji vyfoukl.

AML zákon
Oficiální definice: Zákon, podle kterého se řídí finanční instituce v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Zákon finanční instituci mimojiné ukládá i povinnost identifikovat klienta, pokud dosáhne určitých finančních limitů. Zkratka pochází z anglického názvu Anti-money laundering („proti praní špinavých peněz“).

Definice pro lidi: Zákon proti praní špinavých peněz. Lidé ho nevymysleli proto, aby se ušmudlané mince a bankovky leskly čistotou, ale aby co nejvíce ztížili podvodníkům „legalizovat“ peníze získané díky podvodům nebo krádežím.

API
Oficiální definice: Application Programming Interface je pojem, který označuje rozhraní pro programování aplikací. Díky API může např. e-shop komunikovat s platební bránou.

Definice pro lidi: Představte si, že spojíte dva mrakodrapy můstkem a potom si můžete vybrat, kdo všechno, kdy, na základě čeho nebo z jakého mrakodrapu po něm může přecházet. Tohle všechno a ještě spoustu dalších možností umí API. Jediný rozdíl je v tom, že nespojuje mrakodrapy, ale aplikace.

Autentikace
Oficiální definice: Znamená ověření. Používá se zejména v situacích, kdy se uživatel přihlašuje do systému. Systém ověří, zda se jedná o správného uživatele na základě zadání autentikačních údajů.

Definice pro lidi: Je to jakákoliv situace, kdy někomu (nejčastěji aplikaci nebo počítači) potvrzujete, že jste to skutečně vy. 

Autorizace platby
Oficiální definice: K bance se dostane požadavek na uskutečnění transakce. Banka vyhodnotí správnost všech údajů a platbu schválí. To vše se děje v řádu několika milisekund.

Definice pro lidi: Každou platbu je nutné „orazítkovat“, jestli může nebo nemůže proběhnout. Razítko dává nejčastěji banka, která autorizací potvrzuje nebo zamítá uskutečnění platby.

Autorizační kód
Oficiální definice: Skládá se z 4 – 6 číslic a je vyžadován v situacích, kdy je potřeba potvrdit transakci platební kartou. Kód zasílá banka v rámci systému 3D Secure a zadává jej držitel karty.

Definice pro lidi: Cifra, kterou musíte opsat nebo zkopírovat do platebního rozhraní, když bance potvrzujete, že kartou platíte skutečně vy.

Bankovní tlačítko
Oficiální definice: Někdy označován jako online tlačítko, nebo online bankovní převod. Když zákazníci platí přes bankovní tlačítko, nemusejí vyplňovat platební údaje, jako číslo účtu, nebo variabilní symbol. Všechno je už připravené. Je to rychlejší varianta klasického bankovního převodu, bez rizika přepsání se v číslici a bez nutnosti zdlouhavého opisování údajů.

Definice pro lidi: Vyberete svojí banku podle loga. Otevře se vám přístup do bankovnictví, kde už bude všechno připravené. Vy jen potvrdíte, že chcete zaplatit.

BIC
Oficiální definice: Bank Identification Code se používá k identifikaci banky při mezinárodním platebním styku. Tvoří jej 8-11 číslic.

Definice pro lidi: Přijdete s ním do styku, když budete chtít posílat platbu do zahraničí klasickým bankovním převodem.

BIN
Oficiální definice: Bank Identification Number najdete na své platební kartě. Je to prvních 4-6 číslic. Číslice říkají, která banka platební kartu vydala a v jakém regionu.

Definice pro lidi: Číslo karty není jen na parádu. Ta čísla skutečně něco znamenají. Prozrazují, k jaké bance patříte, kde vám karta byla vydána, a spoustu dalších informací. 

Bitcoin
Oficiální definice: Virtuální měna, která v poslední době nabírá na obrovské popularitě. Výhodou Bitcoinu je okamžité připsání platby na účet a snadná směnitelnost za jakoukoli měnu. Bitcoin je decentralizovaná měna, není ovládaná ani kontrolovaná jednou určitou skupinou nebo jedincem.

Definice pro lidi: Jestli chcete zkusit něco nového, pak je Bitcoin pro vás to pravé.

Chargeback
Oficiální definice: Jinými slovy garance vrácení peněz. Vztahuje se na platby kartou. Pokud se držitel karty setká s nekalým či podvodným jednáním ze strany e-shopu, může platbu reklamovat u své banky. Banka situaci prověří a zákazníkovi vrátí peníze. Částku si pak vymáhá na e-shopu sama. Pro platby kartou online je to neskutečná výhoda.

Definice pro lidi: Nepřišlo vám zboží? Nebo přišlo polámané? Nedodržel obchodník své slovo? Zavolejte do banky a řekněte, že chcete uplatnit chargeback.

CVV/CVC
Oficiální definice: Card Verification Value/Code je číslo, které se nachází na zadní straně platební karty v bílém magnetickém proužku. Vyplňujeme ho při platbě kartou na internetu. Má za cíl zvyšovat bezpečnost platby.

Definice pro lidi: Tohle číslo určitě znáte. Vyplňujete jej pokaždé, když platíte kartou na internetu. Pokud tedy nepoužíváte platby na jedno kliknutí.  

Debetní karta
Oficiální definice: Platební karta, která je určena k bezhotovostním platbám. Funguje za předpokladu, že je na ní dostatek prostředků. Za určitých okolností může být na kartě zřízen tzv. kontokorent, který majiteli umožňuje jít do mínusu. Debetka je přímo napojená na účet majitele karty. V češtině jí říkáme kreditka, ačkoli se jedná o technicky nepřesný termín.

Definice pro lidi: Jestli nejste nákupní maniaci a netopíte se v dluzích, pak určitě používáte debetku.

Držitel karty
Oficiální definice: V bankovní terminologii je držitelem karty osoba, která je majitelem debetní či kreditní karty. V podstatě se jedná o osobu, která je oprávněná kartu používat.

Definice pro lidi: Máte kartu? Gratulujeme, jste držitel karty.

EHS (EEA)
Oficiální definice: Evropský hospodářský prostor (v angličtině European Economic Area) je prostor jednotného evropského trhu, pro který platí dohoda o volném pohybu osob, zboží, služeb či kapitálu. U platebních karet se rozlišuje region, ve kterém byla karta vydána. Většinou se můžete setkat právě s označením EHS.

Definice pro lidi: ČR patří do Evropského hospodářského prostoru.

Embosovaná karta
Oficiální definice: Na embosované platební kartě jsou údaje o kartě a majiteli plasticky vystouplé. Když přejedete přes údaje prstem, znatelně je ucítíte. Embosovaná karta je dnes běžným standardem a nejpoužívanější druh karty u nás.

Definice pro lidi: Pokud se vaše banka neliší od ostatních, máte nejspíš embosku.

Elektronická karta
Oficiální definice: Elektronická karta nemá plasticky vyražené údaje. Dříve byla určená pro bezhotovostní platby a výběr z bankomatů. Nebyla používána k platbám na internetu. Dnes se s ní setkáte pouze sporadicky.

Definice pro lidi: Dřív je banky nabízely k určitým účtům. Dneska vám elektronická karta prakticky k ničemu není.

Elektronická peněženka
Oficiální definice: Někdy se jí také říká digitální peněženka, e-peněženka, v angličtině e-wallet. Je populární platební metodou na internetu. Zákazník si peněženku dobíjí a platí s ní na e-shopech. Nemusí opisovat žádné údaje ani se přihlašovat do bankovnictví.

Definice pro lidi: Všichni známe PayPal. Ale věděli jste, že GoPay byla jedna z prvních českých peněženek?

FinTech
Oficiální definice: Finanční technologie je pojem, který spojuje inovace a nové technologie s finančními službami. FinTech nefunguje jako tradiční banka, ani jí být nechce. Jedná se o relativně nový termín, kterým se začínají označovat ty finanční instituce, které přicházejí s novinkami v oblasti placení.

Definice pro lidi: Svěží pojem, kterým se finanční instituce nebo startupy liší od korporátních bank.

Fraudová transakce
Oficiální definice: Český pojem je podvodná transakce. Jedná se o zneužití platebních údajů neoprávněnou osobou. Tato osoba se pak snaží provést transakci. Podvodná transakce je klasifikována jako trestný čin.

Definice pro lidi: Fraud je velká neplecha, za kterou stojí zloději a podvodníci.

GDPR
Oficiální definice: Obecné nařízení o ochraně osobních údajů je nová legislativa vydaná Evropskou unií, která výrazným způsobem zasáhne do nakládání a práce s osobními údaji. Týká se každého, kdo eviduje a zpracovává data o fyzických osobách, např. návštěvnících webu, e-shopu, ale pozor si budou muset dát i firmy, které shromažďují údaje o svých zaměstnancích.

Definice pro lidi: Zatím je GDPR spíš nepřehledná chobotnice. Na reálné dopady si budeme muset počkat. 

IBAN
Oficiální definice: Identification Bank Account Number se používá, když chcete provádět platby z a do zahraničí. Jedná se v podstatě o mezinárodní číslo bankovního účtu. Znát správný IBAN je naprosto klíčové. Nesprávné číslo může způsobit, že peníze nedojdou na správný účet, nebo dojdou s velkým zpožděním, apod.

Definice pro lidi: IBAN zadáváte při platbách klasickým bankovním převodem, když chcete poslat peníze do zahraničí.

Inline platební brána
Oficiální definice: Druh platební brány, která zákazníky nepřesměrovává ze stránky e-shopu na web platební brány. Výsledkem je uživatelsky příjemné rozhraní a snadnější proces placení. Ve většině případů inline brána zaznamenává větší procento dokončených objednávek, než u přesměrování.

Definice pro lidi: Kouzelné okénko, které se plynule zobrazí přímo na stránce, kde platíte. 

Integrace
Oficiální definice: Integrace je proces, kdy je prodejní místo obchodníka napojeno na systém platební brány.

Definice pro lidi: Proces, kdy si vezmete online dokumentaci a podle ní postavíte most mezi vaším e-shopem a platební bránou.

Karetní asociace
Oficiální definice: Je sdružení vydavatelů platebních karet. Patří sem např. VISA nebo MasterCard, a další. Jedná se o instituce, které udělují licence vydavatelským bankám. Zároveň stanovují pravidla pro platební brány, podle kterých je nutné se řídit, např. definují rizikové kategorie zboží, nastavují různé limity, apod.

Definice pro lidi: Představte si je jako vládce, kteří panují říši plateb. Krotí banky a finanční instituce. Dávají podobu kartám a určují, jak se s nimi bude zacházet.

Kreditní karta
Oficiální definice: Kreditní karta je druh úvěrové karty, která není napojená na účet majitele, ale na účet vydavatelské banky.

Definice pro lidi: Hodí se v případě, kdy jste postiženi nákupní horečkou, ale dochází vám paralen.

Mezibankovní poplatky
Oficiální definice: Jedná se o poplatek, který obdrží vydavatel karty. Mezibankovní poplatek se vztahuje na každou transakci přes platbu kartou, ať už je uskutečněná na internetu, nebo v kamenném obchodě. U karet, které jsou vydané v EHP jsou mezibankovní poplatky regulované, kdežto na karty vydané mimo tento region se nevztahuje žádná regulace na mezibankovní poplatky. Výše mezibankovního poplatku je závislá na typu karty, odeslaných informací, apod.

Definice pro lidi: Často se ptáte, kam mizí vaše poplatky. Celé si je nenecháváme – část z nich spadne do chřtánu bankám.

Mobilní platba
Oficiální definice: Platba, která je realizovaná přes mobil. Částka je strhávána z předplaceného kreditu, nebo je součástí faktury za vyúčtované služby, kterou zašle mobilní operátor.

Definice pro lidi: Znáte jako m-platba, nebo premium sms.

Online dokumentace
Oficiální definice: Online dokumentace je zdrojem všech parametrů, které jsou potřebné k programování integrace. Popisuje, jak je řešené API.

Definice pro lidi: Návod, jak postavit integraci.

Online platby
Oficiální definice: Online platby je termín, který se používá pro platby na internetu. Spadají sem ale pouze ty platby, které jsou autorizovány ihned. Dojde také k okamžitému stržení částky z účtu držitele karty. Patří sem např. platba kartou online, bankovní tlačítko, platba bitcoinem, nebo elektronickou peněženkou.

Definice pro lidi: Šikovná vychytávka, díky které ví obchodník o platbě okamžitě a může ihned začít chystat zboží k expedici.

Open source
Oficiální definice: Volně dostupný zdrojový kód, který si mohou prohlížet vývojáři a dále upravovat.

Definice pro lidi: Volně dostupný software nebo aplikace, většinou zdarma ke stažení.

PCI DSS
Oficiální definice: Payment Card Industry Data Security Standard je soubor mezinárodních bezpečnostních pravidel, která mají za cíl zamezit nesprávnému nakládání či úniku citlivých dat platebních karet. Jde poměrně o přísná pravidla, která jsou ukládáná bankám, finančním institucím, nebo platebním bránám.

Definice pro lidi: Je to takový hlídací pes, co má 3 hlavy a stará se o to, aby přes něj neprošlo to, co nemá.

Phishing
Oficiální definice: Phishing je podvodné jednání, které se snaží z uživatelů vylákat citlivé údaje jako je PIN, telefonní číslo, číslo karty. V drtivé většině se odehrává tak, že podvodník si vytvoří falešný účet např. na Facebooku, vydává se za vašeho přítele a láká z vás výše zmíněné údaje. Phishingoví podovodníci cílí na emoce a neznalost internetové bezpečnosti. Proto nikdy nesdělujte žádné údaje další osobě.

Definice pro lidi: „Ahoj tohle je můj nový profil. Dej mi pls telefonní číslo, já si přes tebe něco pošlu. Budu ale potřebovat ten kod co ti tam přijde“ Ve vašem telefonu se objeví: „POZOR PLATBA 1000 Kč. PIN je 12345. Váš operátor.“ Takhle nějak vypadá phishing. Jestli pošlete kód, máte 1000 Kč v čudu.

PIN
Oficiální definice: Personal Identification Number je označení kódu, který se zadává při bezhotovostních platbách přes platební terminály, nebo pokud vybíráte peníze z bankomatu. Slouží jako přístup k vaší platební kartě. PIN ale zadáváte i v případě, kdy zapínáte svůj mobilní telefon, nebo se touto zkratkou označují i vstupní kódy.

Definice pro lidi: Zadejte OK PIN OK. Hláška každé prodavačky, kterou asi už nikdo nesmažeme z hlavy.

Platba kartou online
Oficiální definice: Označuje platbu na internetu, pro jejíž realizaci je použita platební karta.

Definice pro lidi: Když platíte na e-shopu kartou, tak platíte online.

Platební brána
Oficiální definice: Místo pro všechny platící zákazníky, kteří si přejí úspěšně dokončit platbu za objednávku. Je to speciální rozhraní platebního systému, které centralizuje veškeré dostupné platební metody v jediné místo a zajišťuje komunikaci mezi zvolenou platební metodou a řešením aplikace obchodníka.

Definice pro lidi: Dálnice, přes kterou nadzvukovým pohonem létají platby sem a tam.

POS
Oficiální definice: Point of sale. Místo, kde zákazník platí kartou, např. v kamenné obchodě. Také označuje platební terminál.

Definice pro lidi: Místo, kam přiložíte svou kartu, když platíte.

Protistrana
Oficiální definice: Protistrana představuje subjekt, na jehož účet jsou připsány prostředky a naopak. Pokud posíláte nebo přijímáte platby, vždy ve výpise uvidíte prostistranu – subjekt, od kterého jste peníze přijali, nebo mu je zasílali.

Definice pro lidi: Na platbu musí být vždy dva. Váš protějšek je označen jako protistrana.

PSD2
Oficiální definice: Nová bankovní směrnice, která bankám nařizuje zpřístupnit svá API. PSD2 má za cíl spojovat banky a fintech.

Definice pro lidi: V kuloárech se šušká, že jde o bankovní revoluci. Tak uvidíme v lednu 2018.

Redirect platební brána
Oficiální definice: Varianta platební brány, která platícího zákazníka přesměruje z prodejního místa (e-shopu) na web platební brány. V podstatě se jedná o mezikrok, který ne vždy může být pro zákazníka příjemný.

Definice pro lidi: Platební brána se nezobrazí na stránce e-shopu, ale na samostatné stránce.

Refundace
Oficiální definice: Znamená vrácení platby. Provádí ji obchodník, pokud o ni zákazník požádá. Používá se i termín storno.

Definice pro lidi: Hodí, když si chcete objednávku rozmyslet, ale je už pět minut po 12.

SEPA
Oficiální definice: Termín, který označuje jednotnou oblast pro platby v eurech (Single Euro Payment Area). Cílem je vytvořit finanční infrastrukturu pro snadné posílání bezhotovostních plateb.

Definice pro lidi: Bez SEPA by posílání plateb bylo asi složitější.

SSL
Oficiální definice: Secure Socket Layer je systém, který šifruje data posílaná přes internet, např. platební údaje a hesla. SSL zařídí, aby do komunikace mezi prohlížečem a serverem nevstoupil nezvaný host.

Definice pro lidi: SSL je superhrdina s velkým obranným štítem, který odráží nepřítele a zabraňuje mu, aby se dostal do kontaktu s vámi.

Surcharging
Oficiální definice: Přenášení poplatku za platební metodu na zákazníka. Je to nekalé jednání obchodníka, které karetní asociace důsledně zakazují a potírají.

Definice pro lidi: Když si e-shop kompenzuje slevy zboží na tom, že zpoplatní platební metodu za jeho nákup.

SWIFT
Oficiální definice: Systém pro přenos dat mezi bankami a finančními institucemi. Každá banka používá svůj jedinečný kód – BIC.

Definice pro lidi: Je to letadlo, které přepraví vaši platbu kamkoli.

Vydavatelská banka
Oficiální definice: Banka, která vydala platební kartu. V případě držitele karty se jedná o jeho banku, u které má zřízený účet.

Definice pro lidi: Jste šťastným majitelem platební karty? Pak je vaše banka vydavatelem vaší karty.  

Zpracovatelská finanční instituce
Oficiální definice: Zpracovatelská finanční insituce je banka nebo organizace, která přijímá platby kartou.

Definice pro lidi: Banky pořád potřebují nějaké hogo fogo výrazy. Tenhle je jeden z nich.

Životnost platby
Oficiální definice: Je určitý časový limit, ve kterém je nutno platbu dokončit. Různé platební metody mají různé časové limity, tj. životnost. Po vypršení limitu není možné platbu dokončit. Je nutné založit platbu novou, pokud chce zákazník objednávku dokončit.

Definice pro lidi: I platby mají svůj vyměřený čas. Nejkratší čas je vyměřen platbám kartou, naopak nejdéle žijící jsou bankovní převody nebo platby přes terminál Sazky.

 

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali