E-shopaři, co se v roce 2023 změní? Nová pravidla odstoupení od smlouvy a reklamací

09. 01. 2023

Aktuality/GoPay

Začátek roku 2023 přinesl novelu zákona o ochraně spotřebitele a novelu občanského zákoníku. Nová pravidla se dotknou každého e-shopaře.

Pojďme si rozebrat klíčové změny v pravidlech pro odstoupení od kupní smlouvy a v reklamacích.

Využívání e-shopů jako půjčoven končí

Nová úprava pravidel pro odstoupení od smlouvy přinese výhodu všem e-shopům. Je totiž namířená proti jejich zneužívání jako bezplatných půjčoven.

Doba pro odstoupení od kupní smlouvy (vrácení zboží) zůstane i v roce 2023 stejná – 14 dní od převzetí zboží. Při objednávce více kusů zboží se lhůta pro odstoupení od kupní smlouvy počítá ode dne dodání posledního kusu.

Do nynějška platilo, že si zboží mohl zákazník po dobu 14 dnů vyzkoušet. Zboží po vyzkoušení mohl vrátit prakticky v jakémkoliv stavu.

Často se tak e-shopům vrátilo poškozené zboží, které bylo kvůli opotřebení dále neprodejné. Kvůli této politice vrácení zbytečně přicházeli e-shopaři o zboží i finance.

Zboží si zákazník může vyzkoušet, pravidla jsou ale přísnější

O možnost vyzkoušet si produkt zákazníci nepřijdou, pravidla se ale zpřísňují.

Nově si zákazník může produkt vyzkoušet pouze na nezbytnou dobu pro zjištění, zda mu nové zboží sedí či nikoliv.

Za případné snížení hodnoty zboží nese zákazník odpovědnost. V praxi to znamená, že zákazník nesmí zboží použít opakovaně, aby nedošlo k jeho poškození.

Nyní nese zákazník odpovědnost i za poškození zboží nesprávnou manipulací při zkoušení. Zákazník má i v takovém případě právo odstoupit od kupní smlouvy, můžete mu ale vrátit částku poníženou o opotřebení zboží.

Mění se i pravidla pro reklamaci zboží

Reklamační lhůta je stále do 2 let od převzetí zboží. Vady se nyní nevztahují na opotřebení způsobené běžným užíváním (škrábance, žmolky, apod.).

Kdy má zákazník nárok na reklamaci? V případě, že dodaný produkt neodpovídá vlastnostem a funkcím, které prezentuje výrobce produktu, nebo nebyl dodaný v objednaném množství.

Po obdržení žádosti o reklamaci ji musíte vyřídit nejpozději do 30 dní. V opačném případě má zákazník právo na odstoupení od kupní smlouvy.

Pokud je reklamace oprávněná, máte také povinnost zákazníkovi uhradit náklady na dopravu spojené s vrácením zboží.

Když se produkt pokazí do půl roku

I reklamace pokaženého produktu do 6 měsíců se mění. Nově se tato lhůta prodlužuje na 12 měsíců ve prospěch zákazníka.

Zákonně platí, že v případě uplatnění reklamace v této lhůtě bylo zboží vadné již v době převzetí. V případě uznání reklamace má zákazník nárok na nové zboží nebo opravu vadného produktu.

Nyní bude na vás při neuznání reklamace prokázat, že vadu reklamovaného zboží způsobil sám zákazník (např. nesprávným užitím produktu).

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali