Platíme za dárky online. Vyznáme se ale v platebních metodách?

04. 12. 2014

E-commerce

Vánoce se blíží a obchody se již oblékly do vánočních kabátů. Čím dál více z nás ale opouští kamenné obchody a nakupuje dárky v e-shopech. Rozdíl je ovšem nakupovat dárky online a platit za ně online. Které online platby jsou nejrychlejší a které nejoblíbenější? Podívali jsme se na transakce v platební bráně GoPay.

Češi se při nakupování online rozdělují na tři skupiny. První část, a stále ještě významná, v e-shopech vůbec nenakupuje. Ať už je to z důvodu, že mají omezený přístup k internetu, jsou skeptičtí v otázce vybírání zboží, které nemohou vidět na vlastní oči, nebo se obávají jeho nedoručení. Druhá skupina na internetu nakupuje, ale nechce za zboží platit předem a proto volí dobírku. Dobírka je nejčastějším způsobem platby při nakupování na internetu, i když její podíl rok od roku klesá. A třetí skupinou jsou lidé, kteří online nakupují a za nakoupené zboží i online platí. A právě na ně jsme se zaměřili.

„60 % transakcí je na gopay provedeno Platební kartou.“

GoPay - platba kartouPřes platební bránu GoPay jsou provedeny každý měsíc tisíce plateb. Pokud si je rozdělíme dle způsobu, zjistíme, že zhruba 60 % z nich je platba kartou. Jedná se o nejpopulárnější platební metodou v prostředí internetu. Je to způsobeno tím, že platba je jednoduchá a probíhá ihned. Navíc je možné ověřovat ji prostřednictvím SMS kódu zaslaného na telefonní číslo držitele karty (3D secure řešení), což významně zvyšuje bezpečnost transakce.

Možností, jak platit online, je ale mnohem více než jen platba kartou. Většina plateb probíhá online, což znamená, že platba je provedena v desítkách sekund s potvrzením o provedení platby. U plateb, které neprobíhají online, dochází ke zpoždění provedení platby v řádech hodin, výjimečně až několik dní. Protože platební brána GoPay poskytuje většinu platebních možností, můžeme si je vzájemně porovnat právě z hlediska jejich rychlosti. Aneb jak rychle je obchodník informován o platbě?

V reálném čase

PLATBY KARTOU | ONLINE PLATEBNÍ TLAČÍTKA | ELEKTRONICKÁ PENĚŽENKA | PREMIUM SMS

Kromě nejčastější platby kartou jsou další možností online platební tlačítka. Jedná se o oblíbenou platební metodu, která probíhá online a vždy v rámci stejné bankovní instituce. Veškeré údaje o platbě jsou po přihlášení do internetového bankovnictví předvyplněny v platebním příkazu, který stačí potvrdit autorizační SMS. Nemusíte se tak obávat, že byste se při přepisování údajů o platbě zmýlili a peníze poslali například na jiné číslo účtu. Online platební tlačítka nabízí většina velkých bankovních subjektů. U GoPay můžete využít následujících tlačítek:

  • Platba 24 – Česká spořitelna
  • ePlatby – Raiffeisenbank
  • MojePlatba – Komerční banka
  • mPeníze – mBank
  • Fio banka

GoPay - penezenky

Miliony lidí po celém světě využívají elektronické peněženky, které jsou budoucností v placení. Jedná se o progresivní platební metodu v internetovém prostředí, která umožňuje registrovaným zákazníkům provádět online platby pohodlným a bezpečným způsobem bez nutnosti poskytování osobních a finančních údajů. Tou nejrozšířenější je PayPal peněženka. Z ní můžete zaplatit za zboží nebo služby téměř po celém světě. Pokud preferujete české prostředí s možností platit v českých korunách a Eurech, pak se určitě podívejte na elektronickou peněženku GoPay.

Prémiové SMS jistě znáte, pokud jste někdy hlasovali v nějaké anketě nebo si nabíjeli kredit na datových úložištích. Mobilní platby umožňují realizovat platby z vlastního mobilního telefonu. Většinou se SMS využívají pro platby o malých objemech. Jejich výhodou je, že jsou velmi jednoduché a rychlé, částka je zahrnuta do faktury u vašeho mobilního operátora nebo stržena z vašeho kreditu. Obchodník ale nezanedbatelnou část peněz (nejčastěji v rozmezí 25 % až 50 %) odevzdává mobilnímu operátorovi.

Se zpožděním

BANKOVNÍ PŘEVOD

Běžný bankovní převod je stále velmi oblíbenou platební metodou. Tok informací ovšem neprobíhá ihned. Proto když zaplatíte za zboží bankovním převodem, obchodník se to dozví až o nějaký čas později. Platbu lze zadat kdykoliv, ale zpracována je v úředních hodinách banky (většinou v pracovní dny do 18:00). Rozdíl oproti online bankovnímu tlačítku je i v tom, že platební příkaz není předvyplněn a vy musíte všechny položky postupně zkopírovat nebo vypsat ručně. U GoPay ale i bankovní převod trvá relativně krátkou dobu. Díky vlastní GoPay bankovní síti u vybraných českých bank je běžný bankovní převod realizován s rychlým potvrzením o provedené platbě a to v průměru do jedné hodiny. A o jakých vybraných bankách je řeč?

  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Komerční Banka
  • mBank
  • Raiffeisenbank
  • GE Money Bank
  • UniCredit Bank
  • Fio Banka

A jak platíte vy?

Existuje mnoho dalších platebních metod. Možná jste se již setkali se SuperCASH, tedy platbou poštovní poukázkou, kdy je při platbě vygenerován čárkový kód, který zaplatíte na poště. Připomeňme ještě Paysafecard, tedy kuponovou platbu na principu nabitého kreditu, který postupně při nákupech vybíjíte. Ať už platíte online jakkoli, rychlost a bezpečnost jsou dva klíčové parametry. O bezpečnosti ale příště.

GoPay - svet

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali