Petr Šigut: Za 3 roky chceme mít hlídačky v celé střední Evropě

14. 12. 2017

E-commerce Rozhovory

„Chceme lidem ukázat, že je normální nechat si hlídat děti“, říká Petr Šigut, spoluzakladatel a CEO Hlídačky.cz, největšího portálu na hlídání dětí, opatrování mazlíčků, úklid domácnosti a nově i hlídání seniorů.

O tom, jak se taková služba buduje, na jaké překážky naráží sdílená ekonomika a proč nesleduje konkurenci vypráví Petr v rozhovoru s GoPay.

GoPay: Jak jste se jako student IT dostal k vybudování projektu Hlídačky, největší portál na hlídání dětí, mazlíčků, seniorů a úklid domácnosti?

Prvotní impulsem bylo to, že jsem si představil situaci, kdy budu mít jednou vlastní děti a děvče, které bude mít tu smůlu se mnou otěhotnět:). Řekl jsem si, že bych nechtěl, aby moje žena musela žít v zajetí pozůstatku komunistického systému, kdy matka zůstává doma několik let s dítětem, je na všechno sama a unavená. Tak jsem začal googlit, jestli něco podobného existuje i u nás. Všichni známe, jak to chodí v amerických filmech – přijde slečna babysitterka, pohlídá děti a rodiče si mohou zajít třeba do kina, a tak. Zjistil jsem, že služby na hlídání, které jsem tenkrát našel, byly v hrozném stavu, pořádně ani nefungovaly. Měl jsem pocit, že bychom to zvládli udělat jinak a líp, přetavit celý ten koncept do online světa. Tak jsem oslovil své dva kolegy Davida Hrachového a Vaška Kunu, se kterými jsme nad založením byznysu uvažovali už delší dobu. Kluky to zaujalo a šli do toho po hlavě se mnou navzdory tomu, že jsme o tomto segmentu moc nevěděli.

GoPay: Měli jste na rozjezd peníze od investora, nebo jste všechno financovali sami? A jak se vám daří byznys financovat dnes?

Dostali jsme od pražského akcelerátoru StartupYard 200 tisíc korun, takže o žádnou masivní finanční injekci nešlo, dnes již dávají investici větší. Od té doby jsme se bavili s několika investory tady v Česku, ale nakonec jsme do ničeho nešli. Stále platí, že je 90 procent firmy v rukách zakladatelů (Petr Šigut, David Hrachový a Václav Kuna, pozn. redaktora). Pro nás je primární, aby firma rostla z hlediska obratu a jednak si vážíme svobody, co máme. Nemusíme se nikomu zpovídat, můžeme to dělat po svém. Já bych umřel, kdybych musel měsíčně posílat někomu Excel tabulku s nějakými čísly a on by nám podle nich určoval, co máme dělat.

hlidacky

Petr Šigut a David Hrachový (vpravo) 

GoPay: V jak velkém týmu jste Hlídačky budovali a v jak velkém týmu fungujete dnes?

Ze startu jsme na to byli jen my tři a vlastně dlouho jsme takhle fungovali. Jak jsme začínali organicky růst, nabírali jsme lidi podle toho, jak bylo třeba. Dneska máme tým 7 lidí a jsem za to hrozně rád, že dokážeme fungovat v tak malém počtu. Vždycky se snažíme najít ty nejlepší lidi. Úspěšně spolupracujeme s několika lidmi i na dálku, třeba na výkonnostní marketing máme skvělého kolegu tam od vás z Českých Budějovic.

GoPay: Měli jste od začátku nějaký vzor v zahraničí, který jste chtěli přenést na český trh, nebo jste všechno stavěli podle vlastní představy?

Ze začátku jsme moc nevěděli, co přesně chceme dělat. Teprve když jsme začali něco tvořit, objevili jsme v Americe podobné startupy. Inspirace tam samozřejmě probíhá, ale pořád to potřebujeme upravovat pro český trh. Paradoxně bych řekl, že to máme těžší než v Americe. Tam jsou lidé na podobné služby hodně zvyklí a jde jen o to se k nim dostat. U nás jde spíš o to lidi edukovat a přesvědčit je, aby vůbec měli zájem o hlídání dětí.

Nejlépe funguje klasický lidský příběh

GoPay: Jak se vám daří takovou osvětu dělat? Jak rodiče reagují?

Podle mě nejlépe funguje klasický lidský příběh. Když rodiny okolo vás začnou nadšeně říkat, že službu využívají a jsou s ní spokojení, začne se to postupně nabalovat a lidé si pak začnou myslet, že je to normální. Lidé si doporučují službu mezi sebou, a tím pádem jí věří. To je vlastně nejlepší cesta, jakou jsme mohli zvolit.

hlidacky

GoPay: Jsou pro vás kladné recenze naprosto klíčové při budování důvěry?

Ano, řekl bych, že jsou. Důvěru ale trvá vybudovat. Proces, kdy hlídačka přijde k vám domů, seznámí se s dětmi, všichni si na sebe zvyknou a začne to fungovat je prostě delší. Čas u nás hraje obrovskou roli. Nefungujeme jako klasický e-shop, kde si dneska objednáte a zítra to máte doma a hodnotíte, jestli se vám produkt líbí, nebo nelíbí.

GoPay: Hlídačky vypadají jako služba vhodná spíš pro větší města. Jak se vám daří jít do regionů a menších měst?

V regionech se nám daří hodně. Jsme největší online služba na hlídání dětí a díky integrovaným mapám v naší aplikaci jsme schopni pokrýt i ty nejzapadlejší kouty republiky. Rodič si může hlídačky seřadit podle vzdálenosti a vybrat si z těch, co se nacházejí nejblíž. Velká města pokryjí i okolní satelity, takže v podstatě fungují i spádově. Věděli jsme, že spousta rodin bydlí v satelitech u velkých měst, a proto jsme od začátku chtěli pojmout celou Českou republiku. Dneska je situace taková, že byste měli najít hlídačku v jakémkoliv koutě republiky.

GoPay: Vaše služba je založená na placeném členství. Kolik platících uživatelů dneska máte?

Jsou to nižší desetitisíce, kteří si členství koupili a dlouhodobě využívají. Měsíčně se nám registruje 2 tisíce nových rodin, což souvisí i s tím, že službu neustále rozšiřujeme. Začínali jsme s hlídáním dětí, dneska tam máme i hlídání mazlíčků, úklid domácnosti a nedávno jsme spustili i hlídání seniorů.

GoPay: O které služby mají lidé největší zájem?

Největší penzum poptávek tvoří hlídání dětí a úklid domácnosti.

GoPay: Kolik procent rodičů členství prodlužuje? Máte spíš jednorázovky, nebo se vám rodiče opakovaně vrací?

Máme obojí – jak jednorázovky, tak vracející se uživatele. Rodiče, kteří se vrací, chtějí mít tu hlídačku dlouhodobě. To je vlastně ideální stav – najít si jednu. nebo dvě hlídačky, co perfektně zapadnou do rodiny a budou s rodinou spolupracovat dlouhodobě. Pak se ale stává, že hlídačky dlouhodobě onemocní, odjedou do zahraničí, vystudují nebo se provdají, a tak o ně rodiče přijdou. Takoví rodiče se k nám vrací a pořizují členství znova. Automaticky prodlužované členství využívají rodiče, kteří jsou zvyklí pracovat s internetem, používají naše aplikace a v neposlední řadě chtějí využít benefitu v podobě pojištění na úraz dítěte.

GoPay: Pojištěním dítěte tedy motivujete rodiče, aby členství prodlužovali? Jaké jsou další benefity?

Ano, tohle jednou z častých motivací. Máme smlouvu s Českou pojišťovnou. Pojištění je až do výše 1 milionu korun. Mezi další výhody členství patří i možnost hlídačku rezervovat. Rodiče tak nemusejí hlídačkám volat na mobil a riskovat, že jsou třeba ve škole a nejsou dostupné. Takhle mohou rozhodit poptávku mezi třeba 3 hlídačky. Dneska jsou lidé zvyklí využívat víc druhů komunikačních kanálů na různé věci.

GoPay: Je členství vázáno na konkrétní službu?

Členství platí napříč všemi službami. Nechceme, aby za každou jednotlivou službu museli lidé platit zvlášť. Dává to tak i smysl, např. někdo potřebuje uklidit a k tomu občas vyvenčit psa. V těchto kombinacích je naše síla. Chceme, aby to ten uživatel měl co nejpohodlnější a vše v jednom.

Nové služby přidáváme tak, abychom pojmuli celý životní cyklus rodiny

GoPay: Nedávno jste spustili hlídání seniorů. Jaký to má zatím ohlas? A proč jste se rozhodli zařadit právě pro tuto službu do vašeho portfolia?

Víme, že hlídání seniorů bude extrémně těžké rozjet, ještě náročnější než hlídání dětí, ale chtěli jsme naše portfolio rozšířit právě o tuto službu, která se logicky nabízela. Líbí se nám škála příběhů. Někdo chce pomoci dědovi, který je smutný po tom, co zůstal sám a potřebuje pomoct nasbírat nějaké ovoce na zahrádce. Chtěli jsme, aby rodina u nás našla kompletní péči, tak, jak vypadá životní cyklus. Takže třeba na začátku je někdo single a potřebuje pohlídat psa, když jede na dovolenou, potom už má děti a potřebuje hlídání, a nakonec má stárnoucí rodiče, se kterými chce pomoct. Takhle jsme to chtěli celé zarámovat.

hlidacky

GoPay: Plánujete rozšíření i do e-shopu? Mohli byste prodávat dětské oblečení, potřeby pro mazlíčky, apod.

Máme rozjednané nějaké partnerství s e-shopy, v rámci strategie nějakého cross sellingu nebo upsellingu. Ale není to nic, čemu bychom věnovali nějak moc energie. Chceme se spíš věnovat ladění toho produktu jako takového.

Hlídání seniorů má pro nás dlouhodobě největší potenciál

GoPay: Která ze služeb je pro vás nejdůležitější a má pro vás největší potenciál?

Dlouhodobě mají největší potenciál senioři, protože Evropa stárne, ale to se tak bavíme o horizontu 10 let. V současné době je pro nás nejdůležitější hlídání dětí a úklid domácnosti. Každá rodina, co má děti, potřebuje uklidit a naopak.

GoPay: Ve kterých měsících zaznamenáváte největší zájem o hlídání dětí a ve kterých zase naopak?

Pro nás je největší sezonou září, kdy nastupují děti do školy, rodina najíždí na nový režim, apod. Nejslabší sezonou jsou letní prázdniny, kdy si to rodiče umí zařídit a hlídání od nás nepotřebují.

Na konkurenci se vůbec nedíváme. Vždycky, když jsme se ji snažili sledovat, akorát nás to svedlo z cesty

GoPay: Kdo je vaše konkurence? A máte vůbec nějakou?

Přiznám se, že se na konkurenci vůbec nedíváme. Vím, že to zní šíleně, ale vždycky když jsme se snažili konkurenci sledovat, tak nás to akorát zdrželo nebo svedlo z cesty. Ve všech službách, co nabízíme, jsme v Česku nejsilnější. Snažíme se to dělat po svém. Vím, že u nás existují projekty, které se snaží zasahovat i do našich služeb, ale nedělají to třeba komplexně. Nyní se inspirujeme v zahraničí, např. u amerického Care.com, kteří fungují ve 20 státech po celém světě. Pro nás je nejdůležitější lidi nadchnout a přesvědčit je, že je normální nechat si hlídat děti, najít si výpomoc s úklidem apod. Více nás trápí lidé, kteří raději zůstanou sedět doma, než aby si našli hlídačku a mohli si odpočinout.

GoPay: Přemýšlíte o expanzi?

Ano, přemýšlíme. Náš systém je už na expanzi připravený, máme víc jazykových lokalizací, apod. Teď už máme i beta verzi na Slovensku a příští rok to tam plánujeme víc rozjet. Celkově se soustředíme spíš na střední a východní Evropu.

GoPay: Jak děláte marketing a co vám nejlíp funguje?

Používáme spíš takový mix všeho. Děláme výkonnostní marketing, SEO, facebookové kampaně, apod. Nedávno jsme dělali brandové věci, nafotili jsme spoustu hezkých fotek na web, a tak. Vždycky zkusíme jednu věc, zjistíme, jak funguje, a snažíme se jí vylepšit v dalším kroku. Používáme samozřejmě Google Analytics a Mixpanel, abychom byli schopní všechno měřit a z toho vycházet. Nechceme jen tak blouznit nad něčím, co neumíme podchytit čísly.

GoPay: Co plánujete do budoucna, např. do 3 let? Jaké chystáte produktové novinky?

Za 3 roky chceme pokrývat celou střední Evropu. V Česku chceme pořád zvyšovat marketing, to si myslím, že se nám i daří.
Máme hotovou novou mobilní aplikaci, release je na spadnutí, do Vánoc chceme, aby ji lidé měli. Příští rok plánujeme oslovit i firmy, např. chceme jít za bankou, aby nakoupila členství pro svoje zaměstnance. Letos se nám, alespoň si to myslím, podaří zdvojnásobit obrat, takže na příští rok se hodně těším.

GoPay: Jaký obrat máte konkrétně?

Loni jsme udělali nějakých 6 milionů korun, takže když to zdvojnásobíme, bude to super. Každý rok se snažíme jít o 100 procent nahoru.

GoPay: Existuje nějaká překážka, která vám byznys komplikuje?

Ano. Je to legislativní rámec v Česku ohledně sdílené ekonomiky. S dalšími českými startupy jsme spoluzaložili projekt Česká asociace sdílené ekonomiky. Pořád se u nás mluví o Uberu, ale už se tolik nemluví o hromadě úspěšných českých startupů, založených na sdílení. Naše služba umožňuje přivydělat si holkám studentkám, maminkám na mateřské, nebo babičkám. Jedná se však o směšné částky, když to porovnám s klasickým platem. Dnes je hrozně nejasně nastavená hranice mezi občasným přivýdělkem a podnikáním. Věřím, že se situace u nás zlepší a půjdeme směrem, který navrhuje třeba Evropská unie a dostaneme se tam, kde je dnes Estonsko.

Chceme zpřehlednit legislativu pro lidi, kteří si přivydělávají ve sdílené ekonomice

GoPay: Jaké jsou aktivity této asociace? O co konkrétně se snaží?

V podstatě se snaží o dvě cesty. Jednak chceme zpřehlednit legislativu, aby byla jednodušší pro lidi, kteří si chtějí přivydělat ve sdílené ekonomice. Druhá cesta je, že chceme lidem ukázat, že sdílená ekonomika jako taková funguje dobře a že tady vždycky v nějaké podobě fungovala. Dnes se jenom přelila do online světa.

GoPay: Nevidíte ale ve sdílené ekonomice nějaká rizika, např. zneužívání myšlenky Airbnb, ze které se rozjel výhodný a tvrdý byznys, snižující dostupnost bydlení?

Rizika vidím samozřejmě ve všem, ale pořád zůstávám fanoušek sdílené ekonomiky. Je vidět, že o takové služby lidé stojí a chtějí je. Má to samozřejmě své výhody a nevýhody, což se liší segment od segmentu. Např. když pronajmu svůj byt na 3 dny v roce, tak je to úplně v pohodě, když ho pronajímám 300 dní v roce, tak už asi spadám do jiné kategorie, která by regulována být měla. Když se regulace dobře uchopí a nebudou to klasické sdílené zabíjet, tak s nimi nemám problém.

Hlídačky jsou projekt jednoduchý na pochopení a navíc lidem pomáhá. To nás na tom nejvíc baví

GoPay: Máte v hlavě nápad na další projekty? Máte nějaký byznys sen, co si chcete splnit?

Raději už další nápady nevymýšlím, aby mě neodváděly někam jinam. Něco v záloze mám, ale odkládám to na neurčito. Hlídačky.cz mě určitě neomrzí, dokud nebudeme alespoň v pár státech Evropy.

GoPay: Co vás na hlídačkách nejvíc baví?

Vždycky jsem chtěl dělat B2C, aby to zasáhlo co nejvíc lidí a byl to projekt, co jde jednoduše vysvětlit. Nechtěl jsem dělat komplikovaný software pro firmy. Hlídačky jsou jednoduché na pochopení – na jedné straně jsou rodiny s dětmi, a na druhé jsou holky, co mají děti rády. My spojíme obě strany dohromady. Nic složitého v tom člověk nemusí z uživatelského hlediska hledat. Baví nás to dělat tak, aby to lidé jednoduše pochopili a pomáhalo jim to.

Petr Šigut (31) petr sigut

Spoluzakladatel a CEO projektu Hlídačky.cz, který letos přesáhne obrat 6 milionů korun. Spolu s dalšími startupy nedávno založil Českou asociaci sdílené ekonomiky, která má za cíl zpřehlednit legislativu pro lidi, kteří si chtějí přivydělat ve sdílené ekonomice.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali