Pavel Milan Černý, Econea.cz: „Chceme být jedním místem pro všechny nákupy v kategorii zdravý a udržitelný životní styl“

09. 05. 2019

Rozhovory

Mají milionové obraty, jsou jedničkou na trhu v prodeji eko produktů a zákazníci je chválí za poctivý a upřímný přístup. Snaží se učit lidi přemýšlet nad tím, jaký dopad má na životní prostředí to, co kupují.

A jak sami říkají – “každý nemusí hned změnit celý svět, stačí začít u sebe”. Své o tom ví Pavel Milan Černý, který prošel obrovskou životní změnou. Před 6 lety s Martinem Matesem rozjel značku Econea, aktuálně největší e-shop s eko produkty v Čechách. Jaké byly jejich začátky, co jsou pro ně největší výzvy a co Pavel radí začínajícím e-shopařům?

O začátcích v podnikání

Pavle, jak jste se dostal k podnikání?

Podnikat jsem začal, když mi bylo 20 let, a to v oboru finančního a investičního poradenství. Tenkrát bylo mým cílem vydělat co nejvíc peněz, bažil jsem po drahých autech, oblečení, pozicích a uznání – prostě všechny tyhle povrchní věci. To jsem tehdy byl já. Vypracoval jsem se na regionálního ředitele velké finančně-poradenské firmy a měl jsem v týmu 150 lidí. Pak přišla třicítka a jeden konkrétní moment, na který dodnes nezapomenu. Naprosté vnitřní prázdno. Cítil jsem se jak prázdná slupka. Tím začala nesmírně důležitá fáze mého života – těžký syndrom vyhoření. Všechno se ve mně převracelo, nechtěl jsem práci ani vidět, komunikovat s lidmi, nedokázal jsem ani odpovídat na e-maily. Bylo to určitě mé nejtěžší životní období a já věděl, že to takhle dál nejde. Tělo i duše volaly po změně.

Co se dělo poté?

Pak přišla fáze, které říkám Život 2.0 – transformační. Přeskládávaly se ve mně hodnoty. Takříkajíc jsem vyléval šálek života, abych ho mohl znovu naplnit. Z oblasti finančního poradenství jsem začal postupně odcházet. Nešlo to hned, ve skutečnosti to trvalo roky, než jsem to odstřihl úplně. Přeci jen mi chodily velmi vysoké pasivní příjmy a pro mě jednoduše nebylo snadné se jich vzdát. Zvlášť když jsem pro ně už vlastně skoro nemusel nic dělat. Ale jednou pak přišel moment, kdy jsem si řekl, že potřebuji být naprosto čistý sám před sebou a žít autenticky a v pravdě. A odešel jsem komplet. Ze dne na den mi příjem klesl asi o sto tisíc měsíčně skoro na nulu. To popravdě bylo nejtěžší rozhodnutí mého života – ale určitě jedno z nejlepších. Nikdy jsem toho ani na sekundu nelitoval.

Jak vaše transformace pokračovala dál?

Z vyhoření mě mimo jiné dostal koučink s jedním moudrým člověkem a já v tom uviděl svou možnou další cestu, protože mě vždycky bavilo pracovat s lidmi a rozvíjet je. Takže jsem se po absolvování potřebného vzdělání několik let věnoval také koučinku a terapii. Ve finále jsem ale zjistil, že to není moje cesta, že v tom nejsem na 100 %. Tušil jsem, že chci podnikat, tvořit, budovat, škálovat. Ale nevěděl jsem v čem. A pak jednou při běhání mi došlo, že když se sám snažím o zdravý a udržitelný život, tak proč bych to neumožnil také dalším lidem. Aby na jednom místě našli produkty právě pro zdravý a udržitelný životní styl a navíc inspiraci ke změně životních návyků. A tak vznikla idea Econey.

O vzniku značky Econea a jejím dnešním fungování

Jaké byly začátky e-shopu Econea? Měli jste nějaký plán?

Žádný business plán ani zkušenosti s e-commerce jsme neměli. Byl to takříkajíc úplný punk, ale měli jsme obrovské nadšení a odhodlání do toho jít. Z dnešního pohledu se jednalo o velkou naivitu a bláznovství. 🙂 Amatérismus v tom nejlepším slova smyslu. Poprvé jsme se sešli na konci roku 2012 a asi rok jsme celý projekt připravovali – řešili jsme, co a kde nakoupíme, jak bude vypadat web apod. Jsem moc rád, že jsme už tehdy udělali rozhodnutí, že si web postavíme komplet sami na vlastním řešení, a ne na krabicovém systému.

„Na začátku jsme měli pár desítek objednávek měsíčně, dneska jich máme 800 za den.“

Jak vypadal váš první rok?

První rok jsem měl veškeré zásoby doma u sebe ve sklepě. Měli jsme pár desítek objednávek měsíčně a já jezdil každý den na poštu s balíky. Pamatuji si na moment, kdy jednou vyšel v Mladé frontě DNES článek o perlátorech, což je takové zařízení na šetření vody. Udělalo nám to reklamu, protože jsme byli jedni z mála, co perlátory prodávali online, a najednou nám začali lidi volat a objednávat si jeden perlátor za druhým. Najednou jsme měli 20 objednávek denně a měli jsme pocit, že to šíleně letí a že to skoro nemůžeme stihnout. 🙂 Dnes jich po pár letech expedujeme třeba 800 za den a je to úplně jiný level. Hrozně rád však na ty začátky vzpomínám, bylo to jedinečné období.

Je něco, co se vám na začátku nepovedlo?

Nevím, jestli se to dá nazvat jako „nepovedlo“, ale nejtěžší moment byl, když jsme se s Martinem, současným druhým majitelem Econey, rozhodli, že se rozejdeme s tehdejším třetím společníkem.
To bylo fakt náročné období, protože nebylo jisté, že to Econea přežije. Stálo nás to dost peněz, ale nakonec to dopadlo, jak nejlépe mohlo a s Michalem, tím bývalým třetím společníkem, jsme stále kamarádi, a navíc i obchodní partneři.

Když se díváte zpětně, začínal byste podnikat v e-commerce tím samým způsobem? A co byste poradil nadšencům, kteří chtějí rozjet vlastní e-shop?

Je těžké něco hodnotit zpětně, protože je velmi snadné s tou už nabytou zkušeností vidět, že člověk mohl dělat věci podstatně lépe. Ale k tomu je právě potřeba ta zkušenost – i z toho, co se ne úplně povedlo. Zrovna nedávno mi volaly dvě slečny, ještě středoškolačky, které chtějí rozjet e-shop se zero waste balíčky, a ptaly se mě na zkušenosti a pár rad. Bavili jsme se o tom, že hlavní je, aby do toho prostě šly a učily se cestou. Je samozřejmě dobré mít vizi, nějakou představu, mít spočítaná základní čísla a alespoň jednoduchý plán. Ale nesmí to být limitující faktor. Nesmí člověka odradit to, že nemá všechno perfektně připravené a propočítané. Na druhou stranu, taky je dobré si uvědomit, že podnikání si musím umět dovolit – že první příjmy nejspíš uvidím až za mnoho měsíců, možná i let. Musím s tím počítat.

econea rozhovor

Pavel Milan Černý se spoluzakladatelem Martinem Matesem (vlevo)

Byli jste úplně první e-shop s ekologickými produkty?

Úplně první jsme nebyli, už tady několik let byla například Zelená domácnost nebo Biooo. Dnes je e-shopů s podobným sortimentem mnohem víc, ale obvykle se soustředí především na přírodní kosmetiku. My jsme jedni z mála, kteří chceme přírodními a ekologickými produkty pokrýt opravdu hodně široký sortiment.

Jak Econea funguje dnes? Kolik máte zaměstnanců a jak jste na tom s růstem?

Dneska je nás něco okolo 25 lidí, plus máme brigádníky a externisty. Každý rok jsme zatím rostli více jak dvojnásobně, což je fantastické, ale taky je to na druhou stranu hodně náročné. Je to hodně živé, neustále musíme věci přehodnocovat a měnit. Už samozřejmě nefungujeme tak punkově jako na začátku, ale víc systematicky a profesionálně. Naše největší challenge je v tom pořád zachovat ducha malé firmy.

„Růst firmy je skvělý, ale strašně drahý. Musíte nabírat nové lidi, nakupujete čím dál víc zboží, investujete do skladů a kanceláří, apod.“

Co jsou momentálně pro Econeu největší výzvy?

Jak už jsem říkal, největší výzvou je ustát rychlý růst. Podařilo se nám počtem objednávek předběhnout procesy a systémy. Takže teď betonujeme základy. Soustředíme se na to, abychom ten počet objednávek zase předběhli. V neposlední řadě chceme být i ekonomicky silná a zdravá firma. Růst je skvělý, ale strašně drahý. Musíte nabírat nové lidi, nakupujete čím dál více zboží, investujete do skladů, kanceláří apod. Jsme sice v plusu, ale jak říká Martin Rozhoň, náš mentor a investor – je to taková kladná nula. Díkybohu za ní, avšak pracujeme na tom, aby to bylo ještě lepší. Další výzvou pro nás je udržet výjimečný tým. Máme ve firmě úžasné lidi, skvělou atmosféru a vztahy. Lidé ve firmě jsou pro nás na prvním místě. Opět však tím, jak se tým rozšiřuje, tak už to prostě není stejné, jako když nás bylo pět, a zachovat duši firmy je náročnější.

econea rozhovor

O tom píšete i na blogu, že? Váš blog je celkově hrozně pěkný, máte tam spoustu užitečných článků. Musí vás to stát velké úsilí…

Stojí, ale děláme to rádi. Není snadné se v problematice ekologických produktů orientovat. Sami věnujeme čas četbě a zkoumání odborných zdrojů, shromažďujeme informace, abychom o těch tématech věděli co nejvíc. Chceme být odborníci v tom, co děláme. A proto to taky chceme předávat dále, abychom mohli lidi inspirovat ke změně. Na blog publikujeme méně častěji, zato řešíme kvalitu a snažíme se jít fakt do hloubky. Taky se hodně pipláme s popisky produktů, aby tam zákazník mohl najít kompletní info o výrobku, včetně našeho pohledu a doporučení.

Jakým způsobem vybíráte dodavatele zboží, aby byli v souladu s postoji vaší značky?

Produktové portfolio mám na starosti já osobně spolu s kolegyní Ester a značky vybíráme fakt pečlivě. Dneska nabízíme zboží od více jak stovky značek a máme jasná kritéria, co dodavatel a značka musí splňovat pro každý produktový segment. Ta kritéria neustále zpřísňujeme a jdeme po vyšší a vyšší kvalitě.

„Všechno, co děláme, se snažíme zákazníkům vysvětlovat a být maximálně otevření.“

Stane se, že vám zákazníci původ či materiál nějakého zboží rozporují?

Ano, někdy takové podněty od zákazníků chodí a jsme za ně moc rádi. Nedávno nám takto přišel podnět od zákaznice, která nás upozornila, že oxo-rozložitelné plasty nejsou zas tak moc eko. Z tohoto materiálu byly vyrobené sáčky do koše, které u nás šly velmi na odbyt. Tak jsme se po tom začali pídit do hloubky a na základě informací, které jsme o celém tématu zjistili, jsme produkt přestali úplně prodávat. V tomto případě šel byznys stranou, naše přesvědčení pro nás bylo důležitější. Všechno, co děláme, se snažíme zákazníkům vysvětlovat, chceme být v tomto ohledu maximálně otevření, a proto jsme k tomu taky napsali velké vysvětlení na blog.

econea rozhovor

Co plánujete v Econee do budoucna?

Toho je! V prvé řadě neustále rozšiřujeme portfolio. Máme v merku další produktové kategorie a mnoho skvělých výrobců. Chceme se opravdu stát jedním místem pro všechny nákupy pro zdravý a udržitelný životní styl. Dále řešíme, kdy budeme redesignovat web nebo se chceme více zaměřit na komplexní customer experience. V neposlední řadě chceme začít finančně podporovat dobročinné projekty a umožnit to i zákazníkům.

econea rozhovor

Přemýšlíte nad zavedením kamenné prodejny? Mohli byste fungovat jako výdejna zboží a zároveň bezobalová prodejna, která by prodávala i jídlo.

O kamenné prodejně jsme uvažovali, ale je to fakt hodně velká věc. Jednou ano, ale letos ne. Navíc jsem se doslechl, že konkurence je zavírá, protože se jim nevyplatí. A co se týče jídla, tak to zatím prodávat nechceme.

Jakým způsobem balíte zboží? Snažíte se o minimální odpad?

Usilujeme o maximálně šetrnou expedici. Nekupujeme nové krabice, ale používáme již použité nebo zachráněné. Nekupujeme žádné plastové výplně, nepoužíváme plastovou lepicí pásku. Je toho víc, ale obecně se prostě snažíme maximálně využívat již existující materiál a minimalizovat použití plastu. O tom, jak k balení zboží přistupujeme, máme také článek na blogu.

Nenapadlo vás třeba vzdělávat i ostatní e-shopy v této oblasti?

To upřímně nenapadlo. Nepřipadáme si jako takové hvězdy, abychom v tom někoho vzdělávali. Když by však po nás někdo chtěl nasdílet, jak to děláme, tak to samozřejmě rádi uděláme.

Jak být eko

Vnímáte v Čechách zájem o ekologická témata? Je třídění odpadu a zero waste v módě?

Ano, vnímám, že jak firmy, tak běžní spotřebitelé se snaží chovat více ekologicky a uvědoměle. Ten trend je jasný a díky bohu za něj. Nedávno jsem třeba někde četl, že i taková korporace jako Danone plánuje desítky procent obratu dělat na veganských výrobcích. Část z těch firem to asi má spíš jako módní nebo nutnou věc a nebude to úplně v hloubce, ale beztak je ten trend pozitivní. Koneckonců i v médiích se toho o ochraně životního prostředí nebo klimatické změně dočtete mnohem víc než před lety.

„Jednotlivec sám o sobě celý svět nezmění, ale může změnit ten svůj a to je nesmírně důležité.“

Je dobře, že zmiňujete ty firmy, které mají prostředky na změnu výrobních postupů atd. Napadá mě ale, jestli zmůže jedinec sám nějakou změnu…

Ano i ne. Jednotlivec sám o sobě samozřejmě celý svět nezmění. Ale může změnit ten svůj a to je nesmírně důležité. Díky tomu ta změna pak probíhá v celé společnosti. Stejně tak je ale nutné, aby ta změna probíhala i na úrovni států, prostřednictvím regulací, vzdělání apod. Když přejdu na rostlinnou stravu a nebudu používat jednorázové plasty, tak je můj reálný dopad jakožto jednotlivce relativně maličký, ale podstatné je, že s tím něco dělám, že změním svůj přístup a myšlení. Když si všech 7 miliard lidí řekne, že s tím nic nezmůžou, tak dopadneme jako lidstvo opravdu špatně. Zároveň vidím, že těmto tématům naslouchají i politické síly, protože jdou za tím, co chtějí voliči. Takže pokud my jako občané budeme ty změny sami dělat a zároveň je požadovat, tak je sami akcelerujeme.

Co pro snížení neblahého dopadu na životní prostředí děláte vy osobně?

To je dobrá otázka. Nedávno jsem četl výtah z jedné studie, která mluví o 4 nejdůležitějších osobních volbách, které člověk může udělat, aby snížil svůj ekologický dopad. Je to: přestat jíst maso (a živočišné produkty), přestat jezdit autem, přestat létat letadlem a mít co nejméně dětí. Tohle je ten čistě racionální pohled, když se to prostě spočítá. Já osobně nejím maso ani žádné jiné živočišné produkty. Co se týče auta, tak jsem vinen, protože s ním jezdím často – ale alespoň jedno v rodině je na CNG s polovičními emisemi a druhé je čistý elektromobil s žádnými lokálními emisemi. Když už někam jednou za čas letíme, tak emise kompenzuji pomocí offsetových programů. No a dceru mám jednu a zatím další neplánujeme. Samozřejmě to není jen o tom – je to i o předcházení vzniku odpadů, používání ekologické drogerie, přírodní kosmetiky atd. Asi to není o tom říct si tady dlouhý seznam. Jedním dechem však dodávám, že je stále obrovské množství věcí, které mohu dělat lépe a důsledněji.

Jaké jsou vaše nejbližší plány, ať už osobní nebo co se týče podnikání?

O pracovních plánech už jsem mluvil. V osobním životě teď nejvíc řeším stavbu pasivního domu, který bude z ekologických materiálů a obecně co nejšetrnější a soběstačný. To mě momentálně zaměstnává i baví nejvíc.

Pavle, moc děkuji za rozhovor a za váš čas.

Také moc děkuji.

Pavel Milan Černý 
pavel milan černý

Iniciátor a spoluzakladatel e-shopu Econea.cz, největšího e-shopu s ekologickými produkty v Čechách. Původně působil ve finančním poradenství, po deseti letech však dospěl do stavu vyhoření a vnitřní prázdnoty. Dnes se věnuje e-shopu, jehož myšlenkou je umožnit lidem dělat malé každodenní kroky pro zdravý a udržitelný životní styl. Věří, že každý člověk může změnit své návyky a přispět k udržitelnému rozvoji světa. Ve volném čase rád běhá, tráví čas s rodinou a v přírodě.

Odkazy, které se objevily v článku:

E-shop Econea: https://www.econea.cz/

Příběh značky a prvních 5 let fungování e-shopu: https://www.econea.cz/blog/slavime-5-let/

Jak ve firmě udržet skvělý tým: https://www.econea.cz/blog/tym-je-pro-nas-vsim/

Jak balit zboží ekologicky: https://www.econea.cz/blog/ekologicke-baleni-zero-waste/

Téma oxo-rozložitelných plastů: https://www.econea.cz/blog/ne-oxo-degradabilnim-plastum/

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali