Od první platby po digitální éru: Zajímavosti z historie platebních karet v tuzemsku

03. 08. 2023

E-commerce

Platební karty jsou dnes neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života. Placení platební kartou ale nemá v tuzemsku tak dlouhou historii.

Kdy u nás proběhla první platba kartou? A která banka vydala vůbec první platební kartu na našem území?

Přinášíme vám zajímavosti z historie platebních karet v tuzemsku. Od prvních kroků až po masové rozšíření v digitálním věku.

Platební karty jen v rukách turistů

Banky v komunistickém Československu svým klientům platební karty nevydávaly. Za socialismu dominovalo placení hotovostí, která svým vzhledem sloužila také jako nástroj tehdejší politické propagandy.

Foto: Numismatika CB

ČSSR sice platební karty nevydávala, ale platby z platebních karet akceptovala. K akceptaci oficiálně přistoupila v roce 1965, a to platebních karet vydavatele Diners Club.

A právě platební karta Diners nese významné prvenství – první platba kartou na našem území proběhla z této platební karty. Konkrétně o 3 roky později od oficiálního začátku akceptace –  24. 10. 1968.

Jelikož jedinou společností pověřenou přijímat platby kartou byla tehdy cestovní kancelář Čedok, není divu, že první platba proběhla právě za služby na pražské pobočce.

„Bony“ nahradila platební karta

První platební kartu na našem území vydala Živnostenská banka (dnešní UniCredit bank) až v roce 1988 – tedy 30 let po tom, co Bank of America vydala první plastovou platební kartu.

Nejednalo se úplně o klasickou platební kartu. Banka kartu vydávala k tuzexovému účtu a nahrazovala tak „bony“ (=tuzexové poukázky).

Touto platební kartou tak její držitel mohl zaplatit výhradně v obchodním domě Tuzex.

Foto: penize.cz

Doháníme západ

Živnostenská banka neskončila jen u tuzexové karty. Jako první banka v tuzemsku se stala členem mezinárodní karetní společnosti a díky tomu vydala v roce 1991 vůbec první kartu Visa u nás.

Rozvoj platebních karet u nás začal až na začátku 90. let, kdy na popud ČNB začaly banky reagovat na technologický pokrok a usilovali o napojení do mezinárodní systému bezhotovostního placení.

V roce 1991 bylo založeno Mezibankovní sdružení pro platební karty, kterého byly zakládajícími členy ČSOB, Komerční banka, Investiční banka a Agrobanka. Na založení se podílely i slovenské banky – Tatrabanka a Všeobecná úverová banka. Tato organizace stále funguje, ale po rozpadu ČSFR se rozdělila na české Sdružení pro bankovní karty a slovenské Združenie pre platobné karty.

Česká spořitelna už v 90. letech provozovala vlastní bankomaty – offline systém, který ale sloužil pouze k výběru hotovosti. Paradoxně se Česká spořitelna připojila k novému systému platebních karet až v roce 1996, což bylo podstatně později než ostatní banky. Je však třeba podotknout, že se na vývoji nového systému podílela.

Kde se v 90. letech platilo kartou?

Na začátku 90. let bylo až 90 % obratu z plateb platebními kartami stále realizovaných ze zahraničních platebních karet. Platební karty tak přijímaly primárně ty prodejny, které přišly do styku s turisty – prodejny skla, starožitnictví, restaurace, autopůjčovny a hotely.

Dnes už jsou platební karty u nás běžným způsobem, jak zaplatit za nákup. K 31.12.2022 dokonce počet platebních karet vydaných tuzemskými vydavateli dosáhl rekordního čísla – 14 015 935.

Průměrně tak na jednoho obyvatele v České republice připadá přibližně 1,33 platební karty.

První kreditní karta

Kreditní a charge karty (= platební karty spojené s úvěrem) jsou u nás poměrně nová záležitost. V roce 1998 vstoupil na český trh Diners Club, který nabízel vlastní charge karty.

V roce 1998 začala kreditní karty vydávat i Česká spořitelna. Dosáhli na ni jen klienti s prověřenou historií.

Veliký rozmach zažívají kreditní a charge karty až od roku 2001. Spolu s těmito kartami se postupně rozvíjí trh i s ostatními nákupními kartami.

Foto: Diners Club International Ltd.

Odkud jsme informace čerpali?

https://www.euro.cz/clanky/cim-jsme-platili-za-socialismu-v-hlavni-roli-predlistopadova-mena-1291777/

https://www.penize.cz/platebni-karty/18777-jak-dosly-platebni-karty-do-ceskych-zemi-aneb-historie-karet-plna-zajimavosti

https://www.finance.cz/ucty-a-sporeni/platebni-karty/abeceda-platebnich-karet/historie/

http://www.bankovnikarty.cz/pages/czech/

https://www.penize.cz/platebni-karty/16363-cedok-tuzex-a-cesky-karetni-boom

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Tamara Koschantová

O čem jsme ještě psali