Michal Kudrna z GoPay: Svůj život jsem se rozhodl prožít aktivně

25. 06. 2018

Rozhovory

Michal Kudrna je skvělým příkladem toho, že když se sejde velké nadšení a motivace, je možné zvládnout náročnou práci a spoustu koníčků. Z pozice provozního ředitele v GoPay dohlíží na to, aby všechny systémy a aplikace fungovaly.

Po práci vystupuje s vokální kapelou, honí se za pukem, nebo se ohání tágem mezi kulečníkovými stoly. Jak to všechno stíhá a co ho žene dopředu?

Michale, v GoPay jsi prakticky od začátku. Jaké to bylo, když byl GoPay defacto startup?

Velmi hektické. Všichni věděli a dělali všechno, což bylo sice fajn, ale nebylo to dlouhodobě udržitelné. Největší změnu cítím v počtu lidí, které tu teď zaměstnáváme. Už všechny ani neznám. Výrazně jsme se také posunuli v bezpečnosti, infrastruktuře, interních procesech a vlastně se vším, co s růstem firmy souvisí.

Teď už jsi čtvrtým rokem provozním ředitelem. Co to obnáší?

Starám se o chod všech našich systémů. Kromě provozu řídím i lidi. Mám na starosti aplikační podporu, která zajišťuje, aby provozní rutina fungovala jak má. Kromě toho tady stavíme i Business Intelligence, což nám umožňuje těžit z firemních dat užitečné informace.

Dále je to technická a zákaznická podpora, což jsou týmy, které denně komunikují s našimi klienty a radí jim, jak vyřešit jejich problémy. Pomáháme programátorům s integrací, ale např. i běžným uživatelům, kteří mají obtíže při platbách na platební bráně.

Nakonec nesmím zapomenout na tým systémové podpory, který spravuje servery v Amazonu, kde naše systémy provozujeme. Dohromady mám tak pod sebou cca 20 šikovných lidí.

Mít pod sebou 20 lidí a k tomu zodpovídat za chod platební brány přes kterou denně proudí tisícovky transakcí, to je velká zodpovědnost. Jak se s ní vyrovnáváš?

Zatím asi dobře :). Nesmíš o tom tolik přemýšlet. Prostě se to tak vyvinulo a dnes je to součást mého života. Ne všechno je ideální, ale o to je to barvitější a nutí to člověka se neustále zlepšovat.

Co považuješ za největší pracovní úspěch?

Například mám na zádech úspěšné dokončení certifikace PCI DSS, která říká, že naše platební brána splňuje nejvyšší bezpečnostní požadavky karetních asociací jako je Mastercard nebo Visa. Bylo to velmi náročné, ale my jsme to zvládli.

PCI DSS je jedna z nejpřísnějších certifikací. Co všechno to pro tebe obnášelo jí získat?

Detailně jsem to popisoval v tomto článku. Za mě jednoznačně největší projekt, který jsem tu měl na starost. Teď na to vzpomínám jako na 2 roky velmi intenzivní práce, která v původním GoPay změnila prakticky všechno. Zmíním například přechod do Amazon Web Services a vybudování nové infrastruktury, kompletní předělání interních procesů a směrnic. Mnohokrát jsem měl pocit, že to nemůžeme dát, ale povedlo se. Mimo jiné díky týmu profesionálů, který jsem na to měl alokovaný.

Tvoje práce vyžaduje neustálou pohotovost. Zvoní ti pořád telefon?

Tak naštěstí už to není o pár lidech, ale je pravda, že telefon moc neodkládám. Stane se, že je potřeba klidně ve 3 ráno vyřešit problém a sehnat kompetentní lidi. Takže prostě vstanu a funguju. Zodpovídám za to a přijde mi to přirozené, respektive chci to mít pod kontrolou.

Máš vůbec čas na nějaké koníčky při svém pracovním vytížení?

Ano, mám spoustu koníčků a zatím je, na úkor spánku, všechny stíhám. Zpívám ve vokální skupině Calypte, které dělám i manažera. Dále je mojí velkou srdcovkou sport. Hraju lední hokej, tenis, pak každý týden badminton, florbal, sálovou kopanou a pravidelně třeba i kulečník.

Jak se nadšený sportovec dostane ke zpívání?

Je to poměrně jednoduché, moje mamka je učitelka na základní umělecké škole a s tátou zpívali v různých dechových kapelách. V podstatě nebyla jiná šance a postupem času se z toho vyvinulo Calypte.

Jakým žánrům se věnujete?

Jsou to čistě vokály, a capella. Takže drtivou většinu písniček zpíváme bez nástrojů. Ale jinak vyhraněni nejsme. Děláme moderní věci, klasiku, gospely, jazz, prostě to, co se nám zrovna líbí.

Jaké máš hudební vzory? Co rád posloucháš?

Hodně se mi líbí Pentatonix. Jsou skvělí, moderní a mají spoustu písniček, které máme také v repertoáru. Dobré na tom je, že si s nimi můžu “béknout” v autě, když třeba letím na poslední chvíli z práce na koncert. Používám je tedy k rozezpívání. Pak mě taky hodně baví 4TET a ze starších třeba The Swingle Singers.

Vystupujete i na veřejnosti?

Zrovna minulý týden jsme zpívali v Českých Budějovicích. Jinak jezdíme po celé republice, většinou už na pravidelné akce. Vrchol naší sezóny jsou určitě Vánoce, kdy často koncertujeme v kostelech, klášterech, apod. Tam je vždycky úžasná atmosféra. A i když je to velký blázinec, těším se na to období. Každopádně se vyplatí sledovat náš facebook, kam termíny vystoupení uvádíme.

Zmínil jsi, že kapele děláš manažera. Naučil ses díky tomu nějaké dovednosti, které používáš i v práci?

Většinou naše koncerty moderuji, to mě naučilo lepší komunikaci. Tuto dovednost v GoPay celkem často používám. Pak je to organizace, ať už akcí, koncertů, různých pěveckých projektů, ale i zkoušek. Vždycky pracuješ s lidmi a v podstatě je to management. Kromě toho mi občas zpívání pomáhá relaxovat při práci, takže když v kanceláři nikdo není, zabroukám si :).

Kde bereš energii na všechny věci, co děláš?

Víš, já jsem se rozhodl, že svůj život prožiju aktivně, takže se rozhodně nenudím. Důležitý je time management, který dnes většina lidí nezvládá. Hledat v mém kalendáři skulinku je velmi obtížné a vše musím plánovat relativně dost dopředu. Nicméně bez toho to nejde, pokud to chceš zvládat. V opačném případě se řídíš přístupem “slibem nezarmoutíš”, který nemám rád. Zatím se mi vyhýbají zdravotní problémy, takže kdy jindy tělo využít? My už do důchodu nepůjdeme.

Máš nějaké tipy, jak skloubit osobní a pracovní život?

Osobně ho příliš neodděluji, neumím to. Mnoho lidí tento přístup nesdílí, ale mně to funguje. Trochu to o člověku vypovídá, jestli svou prací žije. A musím říct, že v GoPay rozhodně nejsem sám. Možná i proto se nám povedlo něco vybudovat.

Jaké jsou tvé cíle do budoucna? Čeho bys chtěl dosáhnout, ať už v práci, tak co se týče tvých koníčků?

Až jednou doděláme GoPay, budu se věnovat zpívání na full-time (smích). Jinak já si podobné otázky nepokládám, vždy žiju současností. Člověk se stále učí. Uvidím, co se mnou život vymyslí dále.

Michal Kudrna (35)

Michal je v GoPay už 6 let provozním ředitelem. Ve firmě pracuje od jejího začátku. Ve volném čase se naplno věnuje sportu, pěveckému uskupení Calypte, kde kromě zpívání dělá i manažera.

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Martin Wagner

O čem jsme ještě psali