5 faktů o rumunské e-commerce, kvůli kterým jsme začali procesovat lei

27. 07. 2017

E-commerce

20 milionů obyvatel, 9 milionů potenciálních zákazníků, obrat 42 miliard korun a hlad po zboží s elektronikou nebo oblečením.

Rumunská e-commerce nabírá na obrátkách a rok od roku hlásí fantastická čísla. Právě teď je nejlepší doba sbalit váš e-shop a vyrazit na Balkán.

Na cestu jsme vám všechno potřebné již nachystali. Naučili jsme naší bránu mluvit rumunsky a taky už umíme procesovat rumunské lei.

Tak hurá za dobrodružstvím, balkánský tygr už čeká.

rumunsko e-commerce

A co nám čísla prozrazují?

balkánský tygr sílí

Rumunsko je celkem početná země, což znamená, že zde můžete ulovit moře zákazníků. Předpovědi do budoucna slibují rostoucí čísla. Do roku 2021 bude online nakupovat rovnou 12,6 milionů Rumunů. Dnes jich je okolo 9 milionů.

Jaké je HDP v Rumunsku?
HDP v Rumunsku za rok 2016 činí 4 biliony 158 miliard Kč. Mezi lety 2015 a 2016 rumunské HDP vyrostlo o 5 %. Pro zajímavost: české HDP loni dosáhlo 4 bilionů 315 miliard Kč, s meziročním růstem 2,5 procenta.

Nejvíc do očí bijící číslo je však 30 procentní nárůst obratu e-commerce za jediný rok (mezi 2015 a 2016). Žádná jiná evropská země podobně úžasný skok nehlásí. Pro srovnání: česká e-commerce vyrostla o 19 procent.

rumuni chtějí nakupovat online

Rumuny nalákáte na elektroniku, oblečení, ale i věci do domácnosti nebo hračky a zboží pro děti. Průměrná objednávka pro zboží ve zmíněných kategoriích v roce 2016 byla následující:

  • elektronika: 3 815 Kč
  • oblečení: 921 kč
  • potřeby pro domácnost: 2 706 Kč
  • dětské zboží a hračky: 1 158 Kč

Celkově má elektronika podíl 14,5 miliard korun a oblečení 9,5 miliard korun.

Jaký je aktuální kurz?
Česká národní banka hlásí aktuální prodejní kurz 5,9. Kód rumunského leu je RON.

online platebním metodám postupně přicházejí na chuť

Když přijde na placení, Rumuni preferují dobírku. Co se týče online metod, oblíbené jsou karty, mobilní platby nebo e-peněženky.

desktop poráží mobil

50 procent rumunských zákazníků přijde na e-shop přes mobil. Jen 6 procent objednávku dokončí, 87 procent zvolí raději desktop. Možná to znamená, že rumunské e-shopy nejsou tak často optimalizované pro mobily. Pokud je váš e-shop na mobily připraven, je to výhoda pro vás.

black friday je fajn den

Na Black Friday si e-shopy v Rumunsku mnou ruce. Aby taky ne, vždyť jen tento den Rumuni utratí přes 3 miliardy korun, což pro e-shopy znamená nárůst tržeb o 30 procent.

síť e-shopů se rozrůstá

E-shopy zde rostou jako houby po dešti. Zatímco v roce 2015 jejich počet byl okolo 4 300, v roce 2016 Rumuni nakupovali v 5 tisících e-shopech.

Kde se dozvím víc?
GPeC, což je zkratka pro Gala Premiilor eCommerce, je asociace, která se zabývá analýzou rumunské e-commerce, něco jako APEK u nás. Pořádá i konference. Nebo mrkněte na stránku European Ecommerce, která analyzuje celý evropský trh. 

rumunsko – ZEMĚ, KTERÁ ČEKÁ NA VÁŠ E-SHOP

Rumunsku se zkrátka nedá odolat a rozhodně se vyplatí tamní e-commerce sledovat.

A jak Rumunsko okouzlilo vás?

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali