25 důvodů, proč platba kartou online nesmí chybět na vašem e-shopu

13. 07. 2017

E-commerce

Placení kartou na internetu je složité

Zadávat někam číslo karty? To mi někdo ukradne, to dělat nebudu

Kartou ani náhodou. Raději zaplatím přes dobírku

Kolikrát jste už podobné věty od svých zákazníků slyšeli?

Platba kartou online českým zákazníkům zatím moc nevoní. Ve světě ale patří mezi nejoblíbenější platební metody.

Obrázek: Rozložení platebních metod ve světové e-commerce 

Na výsluní světové e-commerce se platba kartou nedostala bezdůvodně.

Sepsali jsme 25 důvodů, proč ji lidé milují a proč by neměla chybět na vašem e-shopu.

V čem je platba kartou online výjimečná?

1. probíhá rychlostí blesku

Při placení kartou nemusí zákazníci na nic čekat. Výměna informací a prostředků proběhne rychleji, než stačíte po zaplacení říct “švec”.

V praxi to znamená, že zákazníci například zaplatí za vstupenky do kina a ihned se mohou vydat na cestu. Nemusejí si nic dopředu rezervovat, ani se bát, že kino bude plné.

2. víte o ní ihned

Jakmile zákazníci provedou platbu kartou, ihned se dozvíte o stavu platby. Ať už bude platba zaplacena, zrušena, nebo po vypršení – vy budete první, kdo se to dozví.

3. zrychlí vaši expedici

Díky okamžitému oznámení o platbě můžete začít chystat zboží k expedici. Budete mít tu nejkratší dobu doručení a to působí na zákazníky jako magnet.

4. je MAXIMÁLNě BEZPEčná PRO VÁS i ZÁKAZNÍKY

Placení kartou online je prošpikováno bezpečnostními standardy. Ať už jde o přenos informací, nakládání s daty, nebo používané technologie, vše má svá přísná pravidla a za jejich nedodržování hrozí poskytovatelům plateb obrovské pokuty.

V GoPay podstupujeme bezpečnostní školení, jsme pod dozorem České národní banky i ministerstva financí, vykonáváme penetrační testy, řídíme se AML zákony (opatření proti praní špinavých peněz).

Kromě toho:

  • splňujeme nejvyšší úroveň pro nakládání a uchovávání dat – PCI DSS Level 1
  • inline platební bránu poskytujeme pouze na HTTPS
  • využíváme SSL komunikaci
  • a mnoho dalších
Co je PCI DSS?Co je HTTPS?Co je SSL komunikace?
Payment Card Industry Data Security Standard jsou pravidla pro nakládání a uchovávání dat. Pravidla nám přesně říkají, co smíme a co nesmíme. To, že jsme Level 1 compliant znamená, že jsme něco jako šampioni, když přijde na bezpečnost. Probojovat se k nejvyšší úrovni nebylo vůbec jednoduché. Jak se nám ji podařilo získat si můžete přečíst zde
HTTPS alias Hypertext Transfer Protocol Secure je součástí SSL komunikace. Poznáte jej podle symbolu zeleného zámku v horním levém rohu prohlížeče. E-shop, který chce využívat inline bránu, musí jet na HTTPS certifikátu.
 SSL je šifrovací technologie, která zajišťuje bezpečnou komunikaci mezi serverem a webovým prohlížečem. Jednoduše se stará o to, aby mezi váš prohlížeč a stránku, kterou si prohlížíte, nevstoupil nezvaný host.  

5. je zaJIŠTĚNa AUTENTIZACÍ

Platby kartou jsou bezpečnější i díky ověření pomocí technologie 3D Secure. I my ji v GoPay plně podporujeme.

Ověření probíhá ze strany banky. Když zákazníci platí online, banka zasílá SMS kód, který stačí zadat a potvrdit. Bez něj platba neproběhne. Je to podobné, jako když se zadává PIN při fyzické platbě v kamenném obchodě.

Zabezpečení pomocí 3D Secure poznáte podle těchto dvou log:

6. Je POD BANKOVNÍ OCHRANOU

Karetní asociace se rozhodly jít zákazníkům naproti a vymyslely program ochrany spotřebitele před nepoctivými obchodníky. Jedná se o garanci vrácení peněz. Ta se vztahuje na transakce realizované prostřednictvím platební karty online. Vrácení peněz umožňují všechny české i evropské banky, neboť musejí dodržovat požadavky karetních asociací (VISA, MasterCard).

Běžně se můžete setkat i s názvem chargeback.

Garance vrácení peněz funguje jako pojistka proti problémům při nákupech na internetu. Příklad: Zákazník si objedná zboží a zaplatí kartou. Uplyne nějaký čas, ale zboží stále nikde. Jenže co teď, když už je platba u obchodníka zaúčtovaná? Naštěstí zákazník nemusí propadat panice. Tzv. chargeback mu umožňuje platbu reklamovat u své banky. Banka pak vzniklou situaci prověří a peníze zákazníkovi vrátí.

A kdy je možné chargeback uplatnit?

  • při nedodání zboží
  • zboží je poškozené
  • zboží dorazilo, ale neodpovídá původnímu inzerátu
  • obchodník nereaguje na rozhodnutí zákazníka odstoupit od smlouvy

Pokud nabízíte platby kartou, měli byste možnost vrácení peněz na svém e-shopu prezentovat. Ukážete tak, že chcete pro své zákazníky to nejlepší a myslíte na ně. Důvěra ve váš e-shop se zvýší.

Žádná jiná platební metoda možnost vrácení peněz ze strany banky nenabízí.

7. nevyžaduje opisování platebních údajů

Při placení kartou zákazníci nemusí hledat a opisovat 23 čísel ze své karty pořád dokola. Stačí, když si kartu uloží do platební brány a všechny další platby mají doslova na jedno kliknutí.

Jak funguje platba na jedno kliknutí?
Platba na jedno kliknutí kombinuje dohromady 2 funkce: zapamatovat kartu a zůstat přihlášen. Při zapamatování karty dojde k bezpečnému uložení platebních údajů na platební bráně. Zároveň když zákazník zůstane ke kartě na svém zařízení přihlášen, může potvrzovat platby jedním kliknutím. 

8. nechá InTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ SPÁT

Při platbě kartou váš zákazník nemusí otvírat internetové bankovnictví a zdržovat se přihlašováním a zadáváním údajů. Zaplatí přímo na vašem e-shopu.

9. je mocným nástrojem pro elektronické inkaso

Potřebujete pravidelně strhávat platby? Platba kartou online je díky funkci opakovaných plateb skvělým nástrojem.

Stačí, když nastavíte částku a frekvenci, s jakou budete opakované platby strhávat. Tyto parametry pak předáte zákazníkovi ke schválení.

U nás najdete dva druhy opakovaček – automatickou a na vyžádání. U prvního typu necháváte platby strhávat automaticky. Částka i frekvence jsou fixní – nelze je měnit. U opakovaných plateb na vyžádání jsou částka i frekvence variabilní.

Opakované platby jsou jednoduchým a elegantním řešením pro předplatné nebo služby, za které účtujete pravidelné měsíční poplatky.

Tento šikovný pomocník funguje pouze při platbách kartou. Jiná platební metoda vám opakované platby nenabídne.

10. dovolí vám PRODÁVAT, I KDYŽ NEMÁTE NIC NA SKLADĚ

Už jste slyšeli o předautorizovaných platbách? Název je krkolomný, ale tahle vychytávka se vám může hodit.

Někdy se stává, že dojde zboží na skladu. Nebo nabízíte exkluzivní zboží v limitované edici, u kterého není jisté, kdy přesně bude dostupné. O takové zboží vaši zákazníci jistě nechtějí přijít. Mohou si jej pojistit tím, že si vytvoří předautorizovanou platbu. Závisí pak na vás, jestli platbu strhnete, nebo uvolníte.

Předautorizované platby se vztahují pouze na platby kartou. Žádná jiná platební metoda tuto výhodu nenabízí.

11. je SNADNá i na mobilu

Placení kartou na mobilu je snad ještě jednodušší než na stolním počítači. Mobilním platbám kartou jdou naproti platební brány i karetní asociace.

GoPay platební brána má například pro platby na mobilu vlastní mobilní rozhraní. Pokud budou vaši zákazníci používat platbu na jedno kliknutí, tím lépe. Stačí jeden prst a hotovo.

12. CIZÍ MĚNY jí nejsou CIZÍ

Měny při placení kartou nejsou na překážku. Naopak platební brány s nimi počítají. V GoPay podporujeme eura, dolary, libry, polské zloté, maďarské forinty a rumunské lei. 

Platby vám mohou být vypláceny v měně, kterou odeslal zákazník. To znamená, že si nemusíte dělat starosti s nevýhodným kurzem, nebo přepočítávat na koruny.

13. zbaví vás NEVYZVEDNUTých ZÁSILek

Ze statistik vyplývá, že Češi si ročně nevyzvednou zásilky v hodnotě až 6 miliard korun. E-shopy díky tomu každý rok přicházejí o 650 milionů korun, protože musí řešit zpětnou dopravu.

Při platbě kartou online vám riziko nevyzvednutí zásilky nehrozí. Zákazníci totiž zaplatí předem a mají tak velkou motivaci si zboží vyzvednout.

14. je zadarmo

Na rozdíl od dobírky zákazník neplatí při platbě kartou žádné poplatky navíc. Cena objednávky se tak zbytečně nenavýší. Pokud však nenabízíte platby kartou, riskujete odliv zákazníků, kteří nejsou ochotni platit za dobírku.

Existuje nešvar v podobě tzv. surchargingu aneb přenášení poplatků spojených s určitou platební metodou na zákazníky. V GoPay proti tomu bojujeme a v našich obchodních podmínkách se vysloveně dočtete

(Zavazujete se) nepřenášet poplatky spojené s používáním některé platební metody na zákazníky.”

15. zvládne s ní zaplatit každý

Platba kartou online je nejrozšířenější platební metodou na světě. Platit kartou se postupně učí i v regionech, kde tradičně převládá dobírka (země střední a východní Evropy, vybrané státy v Asii).

V globálním měřítku je to snad nejznámější metoda – těžko se najde člověk, který o platbě kartou nikdy neslyšel.

16. přivede vám zákazníky z celého světa

Kartou lze zaplatit odkudkoliv. Znamená to, že zákazníky můžete mít z celého světa jako na dlani. V GoPay umožňujeme přijímat karty vydané nejznámějšími vydavateli, jako jsou VISA a MasterCard.

17. nebudete stíhat doplňovat zásoby

Ne vždy se lidé chovají racionálně. Rádi dělají spontánní rozhodnutí a nechtějí čekat. „Když ta kabelka je tak krásná“. „Ten nový mobil nutně potřebuju“.

Představte si, že si zákazníci prohlížejí váš e-shop a zalíbí se jim nějaké zboží. Nemají na něj ale peníze. Naštěstí existuje řešení a tím je kreditní karta. Tzv. kreditka se od klasické (debetní) liší tím, že není napojená přímo na klientovy peníze, ale na peníze banky. Klient si tímto způsobem na platbu půjčuje.

Co by se však stalo, kdyby v tuto chvíli zákazníci neměli možnost zaplatit kartou?

V okamžiku, kdy zákazníci nemají dostatek prostředků na účtu, musí čekat třeba na výplatu, nebo až budou mít více našetřeno. Než taková doba nastane, zákazníci si mohou koupi rozmyslet.

Pamatujte: zákazníci chtějí nakupovat hned, tak jim tu šanci dejte.

18. zpříjemní proces placení

Formuláře pro online platební metody jsou navrhovány tak, aby byly co nejvíce přehledné a daly se jednoduše vyplnit. Možná si říkáte, že se jedná o malý detail, ale nezapomeňte, že zákazníci se na e-shopu orientují podle zraku.

Jakékoli vizuální nebe dokáže zákazníky přilákat. O to víc budou mít z placení radost, když uvidí pěkný formulář.

19. přinese víc objednávek

Platební karty dokážou hotové divy. Třeba i přimět zákazníky nakupovat více. Ptáte se jak?

Zavzpomínejte a vybavte si Vánoce. Děti počítají dárky pod stromečkem a vy počítáte objednávky. Nebo to máte jinak?

Teď zpět do reality. Předpokládejme, že se na vašem e-shopu sejde někdo, kdo má v plánu nakoupit pro celou rodinu. To je určitě velká kupa peněz. A teď si představte, že by zákazníci museli zaplatit tolik peněz v hotovosti, pokud byste jim nenabídli platbu kartou. Pravděpodobně by ztratili zájem a šli nakoupit jinam.

Nabídněte zákazníkům platbu kartou a uvidíte, že ve výsledku utratí víc, než kdyby museli objednávat na dobírku.

20. přizpůsobí se vašim potřebám

Platby kartou vám umožňují flexibilní vyúčtování podle vašich potřeb. Můžete si nastavit, kdy a s jakou frekvencí vám budou chodit platby od vašich zákazníků. To vám offline metody (dobírka, bankovní převod) neumožní.

21. dá vám větší kontrolu nad vaším byznysem

Díky tomu, že při platbě kartou jsou peníze ihned připsány na váš obchodní účet, máte skvělý přehled o vašich platbách. Dle nastavení vašeho vyúčtování přesně víte, kdy s penězi můžete počítat. Můžete si tak lépe plánovat vaše finanční rozhodnutí.

Například u dobírky tohle nemůžete, protože nevíte, kdy si zákazník zboží vyzvedne a kdy vám kurýr platbu předá. Může trvat klidně i 3-4 týdny, než vám platba za zboží dorazí.

22. ZÍSKá vám náskok před konkurencí

Platby kartou nabízíte, ale vaše konkurence zaspala? Hurá! Můžete se radovat. K vám totiž budou chodit ti zákazníci, kteří svou platební metodu u konkurence nenašli.

23. je protěžovaným bankovním miláčkem

Některé banky svým zákazníkům nabízejí výhody, když budou na vybraných e-shopech platit kartou. Dávají procenta z nákupu, slevy na nákupy, drobné dárky, prodloužené záruky…Na tohle všechno zákazníci slyší.

Určitě byste se o tyto věrnostní programy měli zajímat a snažit se s bankami spolupracovat. Je totiž možné, že se k vám díky tomu naučí chodit noví zákazníci a ti stávající vám zůstanou věrní.

Věrnostními programy ukážete, že zákazníci jsou pro vás na prvním místě a že o ně chcete pečovat.

24. je pojištěná proti nesnázím

Banky se opravdu činí a chodí svým klientům naproti.

Tak například svým klientům umožňují pojistit si kartu pro případ, kdy zboží nedorazí, nebo je karta zneužita. Banky tak ukazují, že se klienti opravdu nemusí bát kartou zaplatit.

25. začít přijímat karty je snadné

Trošku se teď pochlubíme a rovnou vám řekneme, že integrace online platby kartou je u nás snadná. Nemusíte procházet dlouhý seznam a ručně odškrtávat každou banku zvlášť. S naší integrací máte vše okolo této platební metody na jednom místě.

Věděli jste, že tohle všechno platba kartou umí?

Platbě kartou se prostě nedá odolat.

Využijte jejích parametrů naplno a naservírujte svým zákazníkům výhody, které platba kartou přináší. Ujistěte je, že jejich karta je s vámi opravdu v bezpečí. Ukažte jim, že mohou platit pohodlně a snadno. Třeba i z malinkého mobilu.

Jakýkoli důvod k placení, který působí na zákazníka atraktivně, vám pomůže posunout váš e-shop dál.

A jaká pozitiva přinášejí platby kartou vašemu e-shopu? 

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali